用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘Band3
go

官塘Band3

男仔B3頭,老師建議基智,將軍澳鄭植芝,彩虹天主教,天主教伍華,本人只熟官塘區學校,如校風好都唔介意跨區,另外五邑司徒有冇機會,麻煩比少少意見,謝謝

回覆樓主:

都可一試,選兩間心儀。

Pigpigzhu 發表於 22-1-9 00:30
男仔B3頭,老師建議基智,將軍澳鄭植芝,彩虹天主教,天主教伍華,本人只熟官塘區學校,如校風好都唔介意跨區,另 ...

既然你肯跨區,可試九龍塘的禮賢會彭學高。校風很好。

回覆樓主:

另有冇信心呈3後孩子考返上B2C,因為選校唔同晒。

回覆 Pigpigzhu 的帖子

個人意見︰
自行收生因為學校有得揀, 所以一般會收高半格的學生,例如2C學校要2B學生先會有把握。

如果你是邊緣人,
自行報2C學校, 機會唔高, 除非你小朋友特別擅於面試。
自行報3A學校,穩入但就無機會再搏派位。
我同你情況相近, 邊緣人, 自己就會一間2C一間3A.....band 1同band3學習風氣差得遠...2C vs 3A, 根本唔會有大分別....推而廣之,2C中游班 vs 3A精英班, 可能後者更佳。

去到派位,band 2 最後一名同 band 2第一名是一樣機會的, 但實際上你唔會準確知自己的banding, 小學都係估估下, 但佢一定叫你搏....

所以如果你是band 2尾, 「幸運」的話可以搏到2A學校,
但萬一其實你是band3頭, 個策略就完全另一回事。

最好在第2/3志願放一間自己可以接受的band3A學校(否則一個唔好彩可能派到無雷公甘遠的band 3),至於校風, 我建議可以在返學放學時間, 在學校附近行下, 應該可以大概有個概念。

tpmon 發表於 22-1-9 10:27
另有冇信心呈3後孩子考返上B2C,因為選校唔同晒。
當然會盡力,都有少少信心,因為第二次都比第一次呈分有幾大進步,所以唔想一下去自行去咗B3A,博下都正路呀

回覆 kangee 的帖子

明白,我都係甘諗,所以會第三次呈分后再部處,揾一間3A做做保險線

tpmon 發表於 22-1-9 10:02

既然你肯跨區,可試九龍塘的禮賢會彭學高。校風很好。

請問是九龍塘禮賢會彭學高紀念中學?可是他派位沒給觀塘區的,是嗎

曉風 發表於 22-1-10 05:40
請問是九龍塘禮賢會彭學高紀念中學?可是他派位沒給觀塘區的,是嗎

自行可申請18區任何2間官津中學。大抽獎甲部也可填18區的中學,不受限制。

在大抽獎乙部,禮賢會彭學高只供九龍城、深水埗和黄大仙網選擇。

對,我就是說乙步不能填,又少了一次機會了

曉風 發表於 22-1-10 08:52
對,我就是說乙步不能填,又少了一次機會了

離開官塘和將軍澳區,看你自行也不會申請。

自行五邑和什麼呢,我到現在還沒決定(emoji)

回覆 曉風 的帖子

堅樂,基智,點揀?九龍塘返學遠,再諗下,心義三聖一,部鄧鏡波,彭學高邊間交通較方便,住藍田出發

Pigpigzhu 發表於 22-1-10 22:55
回覆 曉風 的帖子

堅樂,基智,點揀?九龍塘返學遠,再諗下,心義三聖一,部鄧鏡波,彭學高邊間交通較方便,住藍田 ...

三聖一,鄧鏡波,彭學高,有全名嗎這些,我都不了解九龍塘那邊的

回覆 曉風 的帖子

你上網一打九龍塘中,就揾到呢幾間

Pigpigzhu 發表於 22-1-13 15:56
回覆 曉風 的帖子

你上網一打九龍塘中,就揾到呢幾間

是九龍城的聖公會聖三一堂,九龍城鄧鏡波學校,九龍城彭禮賢會彭學高紀念中學,是這幾間嗎

回覆 曉風 的帖子

啱呀,不過你要睇埋返學路程方唔方便,有啲比較遠

鄧鏡波交通方便

回覆 Pigpigzhu 的帖子

聖三一中學, 最放便, 何文田站一出行去學校唔洗 8 分鐘就到,
九龍鄧鏡波在天光道, 不近地鐵站, 搭 93K 中途站落車再上斜路, 不過附近有新亞, 協恩, 林文燦, 農圃道小學既學生一齊返學, 又不會弧單, 仲好熱鬧.
彭高, 前身是九龍塘禮賢會中學, 位置比上述 2 間仲隔涉, 九龍塘站出行最少 15 分鐘 (我以前返李惠利 TI, 在該中學隔離), 仲要沿途冇遮冇擋, 落大雨時都幾呢 hea.

回覆 拿拿利 的帖子

多謝你,仲未揀到第二間自行,聽你意見,我想博聖三一,唔該晒