用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教旅港開平用家
go

請教旅港開平用家 [複製鏈接]

請問學校多唔多功課
放學後需唔需要繼續Zoom?

同埋校風怎樣?

謝謝
   4    0    0    0

回覆 wkenbb0529 的帖子

你應放去小一選校區問。開平網址有發放小一、小二各班功課,可自行參考,因多與少因人而異。
疫情下衹上半天課(8:10~13:15),下午不用上zoom。
升中派位不錯,近年保持6成上英中。

每日一般6份功課,中英數各2份,常識一星期1份左右。通常係學校做到1/3至1/2左右。
小一番屋企一般1個鐘完成,小二要耐少少,但1.5個鐘正常都可以。
放學唔會再要上zoom。
校風唔錯,小朋友都乖。

我仔小學讀開平,小1-3功課通常可以在校內完成全部,小兒會在小息,午膳同導修課即功課堂做功課,回家基本已做完,所以就可以玩同閱讀了。高年級,功課多了,回家要1.5-2小時完成功課,之後都多咗要溫書,尤其小四下開始忙啲。校風純樸,學校比較嚴,學生純品聽話。

wkenbb0529 發表於 22-1-8 18:19
請問學校多唔多功課
放學後需唔需要繼續Zoom?

唔好意思(emoji)我問係中學情況

wkenbb0529 發表於 22-1-9 11:15
唔好意思(emoji)我問係中學情況
校風好好, 我個仔暫時中一功課唔覺得多, 個仔覺得小六仲多 ,疫情一點半先放學, 唔需要再上zoom

christse1314 發表於 22-1-9 11:20
校風好好, 我個仔暫時中一功課唔覺得多, 個仔覺得小六仲多 ,疫情一點半先放學, 唔需要再上zoom ...

謝謝

另外想問課外活動選擇多嗎?學校會唔會要求學生一定要參與?

學校係band one
會唔會好吹谷小朋友同埋小朋友之間學習會唔會互相比較犀利呢(emoji)

我都想知(emoji)

回覆樓主:

旅港2021年主科4+追上華英
不過華英整體4+/5+仍較旅港佳

2021年 旅港 | 華英 | 迦密
考生 125人 | 121人 | [109人]^
中文4+ 63.2% | 61.2% | ~66%
英文4+ 79.2% | 79.3% | ~81%
數學4+ 81.6% | 80.2% | ~70%
------------------------------------------------------
CEM4+ 74.7% | 73.6% | 72.3%
通識4+ 70.4% | 60.3% | ~56%
------------------------------------------------------
主科4+ 73.6% | 70.3% | 68.3%
整體4+ 70.2% | 71.7% | [···]
整體5+ 27.2% | 36.5% | [···]

33222 91.2% | [···] | 89.9%

^ 據畢業生出路及33222推算

Poyau 發表於 22-1-11 08:14
旅港2021年主科4+追上華英
不過華英整體4+/5+仍較旅港佳
明顯旅港已超迦密趕華英,仲要係田徑D1勁校
Btw, 典解迦密數4+貢差?

小鹿揀學校 發表於 22-1-11 08:44
明顯旅港已超迦密趕華英,仲要係田徑D1勁校
Btw, 典解迦密數4+貢差?

迦密近幾年中英數4+回落
箇中原因有待知情人士分享

2021年 | 2020年 | 2019年 | 2018年
中文4+ ~66% ~74% ~72% ~76%
英文4+ ~81% ~86% ~86% ~89%
數學4+ ~70% ~68% ~72% ~77%
---------------------------------------------------------
CEM4+ 72.3% 76.0% 76.7% 80.7%
通識4+ ~56% ~52% ~74% ~62%
---------------------------------------------------------
主科4+ 68.3% 70.0% 76.0% 76.0%

33222 89.9% 95.8% 96.6% 93.6%

Poyau 發表於 22-1-11 10:52
迦密近幾年中英數4+回落
箇中原因有待知情人士分享
一間在下降通道運行緊的學校….
可能低處未算低,入唔過!

wkenbb0529 發表於 22-1-9 11:28
謝謝

另外想問課外活動選擇多嗎?學校會唔會要求學生一定要參與?
課外活動好多選擇,不過亦因為疫情, 好多都受影響學校好著重同輩支持關係非常融洽, 我見個仔群組經常有同學 有一兩題數唔識做,有其他同學會幫忙解答, 原本我諗住個仔中一成績好的話再考另一間F2插班, 但阿仔已經覺得 老師同學都好好,唔想轉

請問大家知唔知每年有多少人報自行?

小鹿揀學校 發表於 22-1-11 18:30
一間在下降通道運行緊的學校….
可能低處未算低,入唔過!

回咗一年啫,津校一個唔覺意,抽多咗1C仔入校,已經有影嚮了。除非又係深信果啲1C唔敢去抽,又或學校會幫你搞得掂嘅支持者~~~

christse1314 發表於 22-1-20 14:35
課外活動好多選擇,不過亦因為疫情, 好多都受影響學校好著重同輩支持關係非常融洽, 我見個仔群組經常有同 ...

謝謝回覆

小朋友好幸運遇到好同學(emoji)(emoji)

請問小朋友是否自行入or 經大抽獎?
如自行可否分享interview 過程(emoji)(emoji)

自行入,自行中英數題目都有問,中英都有開放式題目問睇法,數學就心算

請問是中數定英數?

christse1314 發表於 22-1-9 11:20
校風好好, 我個仔暫時中一功課唔覺得多, 個仔覺得小六仲多 ,疫情一點半先放學, 唔需要再上zoom ...
請問是不是很多默書和小測? 考試會教淺考深嗎? 另外前天聽簡介會講, 學生可以自己帶飯, 有工友幫忙叮/蒸熱, 是這樣嗎?謝謝~
‹ 上一主題|下一主題