用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 細B選校問題
go

[小學] 細B選校問題

小朋友生日在12月。佢而家讀緊既學校係1月cutoff,因此一直在班入面最細。

而家收到1月同9月cutoff既國際學校offer。如果揀1月,我地可以繼續做最細。如果揀9月,我地就要「重讀」一年,遲一年畢業。

小朋友而家課程都跟到進度,上堂唔會有壓力。

一方面希望比小朋友多一年時間享受校園生活,學識同朋友相處,同埋慢慢學習。另一方面又擔心小朋友覺得悶,同埋始終比多年學費。

想睇睇大家意見,thanks!

你小朋友幾大?我地同一情況,我女喺一間IS讀完K2去左另一IS要 “repeat” reception,由細b 變大b。仲要兩間學校curriculum 一樣,有啲theme直頭係重複。

不過好彩即使相同theme,唔同學校都有唔同活動,同學又唔同左,感受都唔同左。而家 reception 班上大部份小朋友都係5歲,之前嗰班就4歲多,所以今年學校教啲嘢整體程度都深啲。

我女幼稚園我覺得冇所謂,反正之前兩年停左咁多課… 讀多年幼稚園都幾開心丫…

如果小朋友大個啲,考量可能又有啲唔同。

你地本身心儀9月cutoff嗰間多啲?我覺得視乎兩間學校差幾遠(喺你心目中嘅評分),如果差得遠,咁我會揀心儀多啲嗰間。

回覆樓主:

我女當年差唔多情況,我女都係12月出世,幼稚園及小一時都係1月cut off,所以一直做細B,亦都跟到,後來小二因各種原因需要盡快插班,當時新校都係1月cut off,但Y2冇位,Y1有位,佢問我選擇等多幾個月升Y3定係直接入Y1,我當時諗住阿女仲細,細B變大B都唔會話太奇怪,同埋當比佢適應。
我覺得小學時細B冇乜所謂,因為IS小學唔會好似LS咁深,但上到中學(我女剛剛今年升中學部),啲野學得快左深左,我覺得如果佢仲係細B應該應付唔到,不過我唔知係普遍IS中學部都學得快左深左,定係佢學校先係咁?
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

rowanmama 發表於 22-1-8 16:29
小朋友生日在12月。佢而家讀緊既學校係1月cutoff,因此一直在班入面最細。

而家收到1月同9月cutoff既國際 ...

睇吓鐘意邊間多D,cut off九月的學校通常會教快D, 例如K2學phonics, 而且英國都係九月cut off, 其實12月做大B冇問題,幼稚園玩多年仲開心。

我會揀做細B多過大B。個一年可以放係申請大學前選擇take gap year,萬一申請結果或者成績唔理想嘅話,大學前多一次選擇機會更加寶貴。

小寶貝兒 發表於 22-1-8 17:21
我女當年差唔多情況,我女都係12月出世,幼稚園及小一時都係1月cut off,所以一直做細B,亦都跟到,後來小 ...

其實因人而異,我仔12月早產超細B,一直讀保良局中文券幼及讀local中文津小至小五,考入程度深的美式IS 中學部(中小轉IS中學部),當時他才10歲幾,一開始就跟到,學期尾一樣拿Honour Roll同Subject prize!做超細B沒有問題,班中有幾個大佢一年的同學,我見我仔成績仲好過超大B喎。從來未試過跟唔到,從2.5歲讀K1開始就跟到,而且成績在津貼中文小學也是考級頭,在IS成績也前列,IS課程也深,見去年Grade six Science教Newton three laws,periodic table等做好多lab reports, 又design Steam project整飲水機,各科有教MLA寫papers(必用)好似讀U咁,但老師教得好,他又ok, 最終會考IBDP!

melobi12 發表於 22-1-8 17:17
你小朋友幾大?我地同一情況,我女喺一間IS讀完K2去左另一IS要 “repeat” reception,由細b 變大b。仲要兩 ...

謝謝你,小朋友四歲。

學校我地有比較過,雖然各有利弊,但整體水平差唔多。

最大分別係學制,有igcse-ibdp,亦有ibpyp-myp-dp。同埋就係cutoff唔同。

小寶貝兒 發表於 22-1-8 17:21
我女當年差唔多情況,我女都係12月出世,幼稚園及小一時都係1月cut off,所以一直做細B,亦都跟到,後來小 ...

明白,謝謝你。

我地都諗緊既然跟到課程,係唔係應該係呢個階段就重讀呢。9月cutoff既學校就係行英制,1月cutoff係行pyp。難度據聞英制要深少少,但我未認真對比過。

964000 發表於 22-1-8 17:27
睇吓鐘意邊間多D,cut off九月的學校通常會教快D, 例如K2學phonics, 而且英國都係九月cut off, 其實12月做 ...

謝謝你,係有啲頭痕。

自己比較鍾意pyp教法,但小朋友讀開英制,佢非常喜歡同投入學習。

nervousmichelle 發表於 22-1-9 12:44
我會揀做細B多過大B。個一年可以放係申請大學前選擇take gap year,萬一申請結果或者成績唔理想嘅話,大學 ...

謝謝你,我都有同樣既想法。

如果要重讀,係唔係應該等真正有需要既時候,比多一個機會小朋友呢。

rowanmama 發表於 22-1-9 13:05
謝謝你,小朋友四歲。

學校我地有比較過,雖然各有利弊,但整體水平差唔多。

我自己覺得,4歲,咩制轉咩制都冇咩所謂,亦唔特別存在「追唔追得上」嘅問題。

我自己都係12月出世,由細到大我唔覺得自己喺學業上會比其他人吃力。我相信年紀對能力嘅影響嘅差異喺幼稚園時最大,上到小學、中學,年頭定年尾出世唔會係導致能力分別嘅原因。

既然你喜歡pyp,又唔使repeat一年,咁就揀呢間啦!

我地當時比較兩間學校,無論係second language、學校設施同埋cultural mix都太大分別,我地全家都偏好9月cutoff嗰間,先至「忍痛」repeat。可以嘅話我都唔想轉去9 月cutoff,因為high school好可能去外國讀書(12月cutoff),到時真係大人成年有多…

rowanmama 發表於 22-1-9 13:14
謝謝你,我都有同樣既想法。

如果要重讀,係唔係應該等真正有需要既時候,比多一個機會小朋友呢。

問心 去到大學,差一年/兩年都唔係咩大分別。
咁大個人唔好咁幼稚去笑同學。而且另一方都唔需要理會呢幼稚嘅取笑。  
老老實實睇返小朋友嘅需要去安排更合適。

個人經歷, 讀書大B有絕對優勢。
我自己係超超細B(以前小學收生沒有今天嚴格, 早1,2年入學都可以),小學冇問題, 上到中學社交明顯比同齡弱,  到高中學習有些吃力, 感到如果按正常年齡入學,可以讀低一兩級的話, 日子便不一樣。
到現在亞女係大B, 幼稚園到中學學習一直自動波,自理能力也可以; 不用父母太大的投入。
當然, 如樓上說, 細B也有非常出色的例子。
幼稚園階段, 其實不用在意跑得快還是慢, 順其自然便可。
[回望從前, 遇到小時了了(下句略)的例子實在太多。]
讀國際學校好處是不必天天跟身邊的同學比拼, 只須跟自己比較, 循正確方向,每天進步一些便可以。

rowanmama 發表於 22-1-9 13:10
謝謝你,係有啲頭痕。

自己比較鍾意pyp教法,但小朋友讀開英制,佢非常喜歡同投入學習。

那要你自己才決定到值不值得為這間學校repeat, 正如local都會有人repeat 去考Dg小一。另考慮你小學仲轉唔轉校及target學校的cutoff, 因為要re就幼稚園/Y1,到小學升上去IS轉IS小朋友未必想repeat。
反而LS轉IS我知有啲會細B變大B去repeat , 一來會易考D,二來冇咁覺(P2去Y3), 三來有些IS小學個9月cutoff執行好嚴格,轉校一定要你repeat,據聞英國好多小學也是。

oooray 發表於 22-1-11 10:40
我自己係超超細B(以前小學收生沒有今天嚴格, 早1,2年入學都可以),小學冇問 ...

男仔如果生得唔高大,做細B尤其運動又蝕底,到中學又最遲發育,雄性本能,自信尤關,我會傾向做大B。
女仔呢方面可能影響冇咁明顯,不過我見超大B女仔普遍都較vocal.
其實D highly selective school幼稚園/小學普遍都收超大/大B多,不無原因。

conniewktang 發表於 22-1-9 12:58

其實因人而異,我仔12月早產超細B,一直讀保良局中文券 ...

謝謝,即係細B其實都可以追到進度

vickling 發表於 22-1-10 23:25
問心 去到大學,差一年/兩年都唔係咩大分別。
咁大個人唔好咁幼稚去笑同學。而且另一方都唔需要理會呢幼 ...

明白,謝謝你:)

oooray 發表於 22-1-11 10:40
我自己係超超細B(以前小學收生沒有今天嚴格, 早1,2年入學都可以),小學冇問 ...

謝謝,我自己都係超細B,雖然學業冇問題,但一直覺得同學比自己心理上成熟,同學亦習慣照顧我。

964000 發表於 22-1-11 15:56
男仔如果生得唔高大,做細B尤其運動又蝕底,到中學又最遲發育,雄性本能,自信尤關,我會傾向做大B。
女仔 ...

明白,謝謝你。我小朋友係偏細粒,做大B係會比較易有信心。謝謝:)

rowanmama 發表於 22-1-11 18:42
謝謝,即係細B其實都可以追到進度

一直輕鬆跟到,不用追。