用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding) ...
go

有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding)   [複製鏈接]

deleted

8    0    0    0

分數不重要,重要的是級排名~

lskstephen    發表於 22-1-7 14:54

邊區小學?

cyym 發表於 22-1-7 11:37
自行階段,已經按小朋友的Banding / 興趣,學校的理念選了合適的學校,以為選好了,個心情就會無咁忐忑不 ...

前人種樹 後人乘涼
B1/2/3%主要視乎畢業生 PS1 成績
呈分屬校內比拼 據排名定組別
全港次第按各申請人配對分排前後

就以上分數,如果在貴子弟學校,大概會是什麼Banding?
我女的二線小學大概band2a

睇分數無用, 要睇級排名
同埋中英數佔得重, X9倍就相距好大
藝術X3, 得7字頭又係蝕
如果我地學校咁成績係BAND2

我地都係60%左右BAND1
競爭好大3A1B已經邊緣

回覆 cyym 的帖子

分數睇唔到Banding,   要知呈分排名, 無呈分排名都要知全級排名,   最起碼有個大約全級排名, 例如11-15名...... ,  單單睇成績,  我估...... 似邊緣人,   要睇埋呈二視藝平均分係幾多, 如低過平均分,   呈分排名又可以跌多幾名至1X名,   咁就應該係B2
我有個問題,   呈一中文87 係B?    呈二中文83 係A?    呈二視藝72 都有B ?

如果係一間band 1a 既小學 (當60% 係band1 生係真)
咁樓主呢個成績係band 2 吧

不過你要睇番級頭平時係幾多分,我相信多數呢d 學校都係平均分95 以上係頭20 名

90分就40名

要保證band 1 ,你平均分一定要有9字頭

回覆 cyym 的帖子

迷思 ():就以下分數,如果在貴子弟學校,大概會是什麼Banding?

在我校Band 2A

就升中呈分來說,分數豪無意思,我地學校60%band 1,中文欏C都可以Band 1

醒目開學勳章 王國長老

在我姨甥學校應該係b2a,基本上有8字頭都心驚(除非近9),有7字頭灰晒
不是誇張,姨甥學校,平均分差3分,排名差幾十!我姨甥呈一二級名次相差19,竟然無份拎進步獎(唔好意思前面有幾個升得更勁),簡直係血肉戰場

至於你的疑團:

靠師兄姐呢樣投訴,你可以話唔公平,亦可以話公平。如果唔靠師兄姐水平(或者簡單講學校水平)去adjust,一間深一間淺,點去比較?中學一次過睇晒全區係較公道

何不直接以「全港統一試卷」去考試,然後分派中學…
你都識講仔仔已盡力,在校內爭取唔到好排名,難道同全區/全港一齊考,排名就會突然扯高?面對現實吧,不是串你,如果姨甥唔係呈2發力,會同你面對一樣情況。小5考一(不是呈1)數學走個c出嚟,(其實就係差1-2分會係b)幾乎連申請心儀直資嘅資格都無,真係會灰

希望你仔仔呈3大躍進

0030 發表於 22-1-7 11:57
分數不重要,重要的是級排名~
所以媽媽的確後知後覺

Poyau 發表於 22-1-7 12:07
前人種樹 後人乘涼
B1/2/3%主要視乎畢業生 PS1 成績
呈分屬校內比拼 據排名定組別
知道,明白,謝謝你們!

0030 發表於 22-1-7 12:18
就以上分數,如果在貴子弟學校,大概會是什麼Banding?
我女的二線小學大概band2a ...
謝謝回覆,知道實況,迷思就解開了。

geminialing 發表於 22-1-7 12:19
睇分數無用, 要睇級排名
同埋中英數佔得重, X9倍就相距好大
藝術X3, 得7字頭又係蝕
謝謝回覆,知道實況,迷思就解開了。

2010YL 發表於 22-1-7 12:39
回覆 cyym 的帖子

分數睇唔到Banding,   要知呈分排名, 無呈分排名都要知全級排名,   最起碼有個大約全級 ...
謝謝回覆,知道實況,迷思解開了。

我有個問題,   
呈一中文87 係B?   (讀本87分係A,不過拉埋作文、默書、聆聽、說話...變左B)
呈二中文83 係A?   (讀本83分係B,不過拉埋作文、默書、聆聽、說話...變左A)

呈二視藝72 都有B ? (間間學校不同,我們72分仍是屬於B)

Zleep 發表於 22-1-7 12:47
如果係一間band 1a 既小學 (當60% 係band1 生係真)
咁樓主呢個成績係band 2 吧
謝謝你們的回覆,知道實況,迷思就解開了。

pccw2017 發表於 22-1-7 12:55
回覆 cyym 的帖子

迷思 (一):就以下分數,如果在貴子弟學校,大概會是什麼Banding?
謝謝回覆,讓我了解多一點。

CMMM 發表於 22-1-7 12:55
就升中呈分來說,分數豪無意思,我地學校60%band 1,中文欏C都可以Band 1
知道明白,相信小朋友在其他學科成績優異,所以中文C仍然可以入讀Band 1

唔好諗甘多,呈三谷盡,睇吓可唔可以上去b1大抽獎
‹ 上一主題|下一主題