用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疫情會取消呈分試嗎?
樓主: Fiona913
go

疫情會取消呈分試嗎?  

最驚係上網課仲要考呈分試三

呈一二基本上已決定到banding ,除非呈三大大大升及大大大跌

睇埋是否斷得到確診人數, 小學生一日未打晒針一日都有風險
如果呢個月內有多幾間中學有人確診而令中學停課, 咁就真係唔洗預有得考呈三了

DRMAMMAM 發表於 22-1-12 06:30
睇埋是否斷得到確診人數, 小學生一日未打晒針一日都有風險
如果呢個月內有多幾間中學有人確診而令中學停課, ...

問左校長,校長話應該唔會取消。

Fiona913 發表於 22-1-12 07:33

應該係教肓局決定是否取消呈三,不是個別學校自行決定!轉網課之後考試,其實唔會好得去邊!

apple1990 發表於 22-1-12 08:41
應該係教肓局決定是否取消呈三,不是個別學校自行決定!

校長係話應該、應該。冇肯定(emoji)(emoji)(emoji)

Fiona913 發表於 22-1-12 08:43
校長係話應該、應該。冇肯定(emoji)(emoji)(emoji)

咁梗係知道教育局決定㗎啦(emoji)(emoji)(emoji)

BB666 發表於 22-1-12 00:12
大家不用太擔心!
2020年取消因太突然及學校沒有經驗怎安排。
2021年疫情也嚴重,大部分學校也只安排考呈分 ...

嗯嗯,面試加把勁(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 Fiona913 的帖子

你校長是哪一間?近三年是否有在教育局工作過?

greenspan 發表於 22-1-13 08:34

你校長是哪一間?近三年是否有在教育局工作過?

我唔知佢有冇喺教育局工作喎,邊一間我PM咗比你。

Fiona913 發表於 22-1-12 07:33

校長梗系甘講啦,想D學生繼續備戰,無好放鬆,如果唔取消,點追?

就算真系取消,七月PS1,D學生放鬆左甘耐,點交成績出來?

明白,好多謝大家既意見。突然覺得面試好重要(emoji)(emoji)(emoji)

sviolent 發表於 22-1-12 06:05
呈一二基本上已決定到banding ,除非呈三大大大升及大大大跌
我都覺得係, 除非邊緣學生想追成績, 程左兩次,每次小朋友都辛苦又大壓力, 我唔介意取消程三。

車車Wong 發表於 22-1-13 09:02
我都覺得係, 除非邊緣學生想追成績, 程左兩次,每次小朋友都辛苦又大壓力, 我唔介意取消程三。 ...

我女就係邊緣人,差小小入到Band1(emoji)我介意。不過呢D只有教育局話事,依家唯有努力。

明白邊緣人家長既心情, 加油!

回覆樓主:

https://m.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20220112/s00011/1641924732848/%E6%94%B6%E7%B7%8A%E9%98%B2%E7%96%AB%E9%9B%A3%E8%B5%B4%E8%A9%A6%E5%A0%B4-%E6%94%B9%E5%9C%A8%E5%AE%B6%E7%B6%B2%E8%80%83-%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E5%B0%81%E5%8D%80-%E6%B8%AF%E6%A0%A1%E5%81%9C%E8%B7%A8%E5%A2%83%E7%94%9F%E7%95%B0%E5%9C%B0%E5%90%8C%E8%80%83

呈分可用continued assessment. omg

車車Wong 發表於 22-1-13 09:35

明白邊緣人家長既心情, 加油!

嗯嗯,真係好多謝大家。我呢排日日失眠,好痛苦(emoji)

nicolemummy 發表於 22-1-13 11:00
https://m.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20220112/s00011/1641924732848/%E6%94%B6%E7%B7%8 ...

十分感謝

香港真係一個好溫暖既大家庭!好多謝你們的意見。

即是下月尾之前,教育局要決定是否仍然需要計埋呈三成績