用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港產獨角獸- 由學院出發
go

港產獨角獸- 由學院出發

商湯科技, 為香港的學術爭光.
由中大跑出一支獨角獸. 是教育的一種成果.

希望香港有更多人才, 培育更多獨角獸.

香港科技大學教授李澤湘和學莘汪滔,創辦大彊,無人機領域,獨領風騷。

香港理工大學在研發方面,亦是非常出色的。

作為香港人,倍覺自豪。

stillgood20 發表於 22-1-6 17:24
商湯科技, 為香港的學術爭光.
由中大跑出一支獨角獸. 是教育的一種成果.

30/6 星期四

眾多科網股之中,今日最矚目肯定係商湯(00020),今日剛好上市滿半年,大批機構投資者嘅股份解禁,單係CCASS顯示,中金最近多咗12億股嘅商湯,呢12億股當然係為咗沽貨而轉倉。

商湯半日跌44.2%,全日跌46.77%,雖然管理層自願延長禁售期至半年底12月29日,但係持重貨嘅其他投資者似乎唔多理會,完全係要錢唔要貨嘅姿態
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-7-2 09:33
30/6 星期四

眾多科網股之中,今日最矚目肯定係商湯(00020),今日剛好上市滿半年,大批機構投資者嘅股份 ...

是的.
e個, 我跟太太分享了.

如果比特幣?Nvidia?比較.
有何感覺?

商湯day 1已經keep著睇.任何時間都唔心動.
落咗係50%,未計之前跌.
有無得諗?
只係值博率高.

……

經濟变化很大.
一年.昨天7/1,
1year ago, GBP, @Hk$10.6x,
Now, 9.5x.
無睇錯9算在望.

Yen,更慘.

究竟,半個地球的經濟, 北約各國+日韓澳.
有無考慮正正常常比百姓生活!

……

ANChan59 發表於 22-7-2 09:33
30/6 星期四

眾多科網股之中,今日最矚目肯定係商湯(00020),今日剛好上市滿半年,大批機構投資者嘅股份 ...

科技股一向比較波動,尤其近排
美股Facebook 咁大隻,一日可以暴跌接近3成

Netflix 前排亦試過一日暴跌接近4成

市值比較細的科技股一日暴跌………..

有人做莊,有人做閒,有人做演員,全球政經風起雲湧,煙花陸續有來,普通小市民還是多留番點花生錢,耐心吃,等着看高潮迭起好了。

我只是轉述事實,沒有評論,不用護航。

利申:我唔玩IPO。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

討論區不是討論嗎?唔怪之得越來越少人上EK

利申:末持有過商湯
最緊要見識廣啲,唔好大驚小怪

ANChan59 發表於 22-7-2 10:23
我只是轉述事實,沒有評論,不用護航。

利申:我唔玩IPO。

其實,我係借機,
評論曬歐美所謂金融.終結係影響民眾.

……

商湯的事實,
客觀d, 當case study.
其中,會計入帳,…股份解禁拋售…沽空投機…
產業未來回報…
仲有,Al…等於未來.
商湯= 另一個騰訊?

咁複雜, 買中贏到開心.
唔買, 諗下都開心.
古靈精怪.

利申: 我運仔真麻麻,月前手上其一隻股票,被清盤.
些少損失, 好幾個月無再投資.清一下個心.

……

最後,大家開心交流.
無話錯對.
可能我自己睇漏,睇錯.
經常發生.(唔出聲)
一成不變係最大問題.

stillgood20 發表於 22-7-2 11:13
其實,我係借機,

有夢就是美!

儲多啲¥。

stillgood20 發表於 22-7-2 11:13
其實,我係借機,

投資前,最緊要留意世界新聞,近年邊個國家禁制緊某哋國家邊個行業,要令佢自己國家呢行強,或有某啲目的,最近睇多啲AI、半導體、芯片新聞吧!
係啦!有投資的話,最緊要睇埋邊哋大行刻意大量沽空

亦要睇埋,有無人買咗第二隻呢類股,而去……..

最緊要有獨立思考能力和心水清

bbc2018 發表於 22-7-2 12:04
投資前,最緊要留意世界新聞,近年邊個國家禁制緊某哋國家邊個行業,要令佢自己國家呢行強,或有某啲目的 ...

Smart move.

選股,會唔會睇左人地基本資料同過去幾年財務報表好啲,國際政治對金融系統嘅分析就太專業啦。股東權益同虧損去睇,減持某股都係好正常,後續點發展,畀啲時間。

ABC-DAD 發表於 22-7-2 12:43
選股,會唔會睇左人地基本資料同過去幾年財務報表好啲,國際政治對金融系統嘅分析就太專業啦。股東權益同虧 ...

選股,會唔會睇左人地基本資料同過去幾年財務報表好啲

只有極少數股民有做這種功課,就算有睇,多數是睇D又唔睇D,我都無做,因此無做股民久矣。自己對買衣服比較有眼光,留番D錢買衫滿足一下虛榮感好了。

annie40 發表於 22-7-2 16:33
選股,會唔會睇左人地基本資料同過去幾年財務報表好啲

唔買唔睇,唔做功課好正常。
買衫會睇/識睇物料標籤嘅都唔多。

我舉某股為列,有人提,我去睇,每股資產值1.7幾,22年錄虧損2.7幾,重可以巿值3.1幾?

望一望資本賬¥^ _ ^¥,嘩高手。

買戶外裝備咩物料功能賣咩價錢,我會幾留意。

annie40    發表於 22-7-2 20:54

ABC-DAD 發表於 22-7-2 17:04
唔買唔睇,唔做功課好正常。
買衫會睇/識睇物料標籤嘅都唔多。
買衫會睇/識睇物料標籤嘅都唔多 *****
曾經做過紡織行業,看物料是必須的習慣。

ABC-DAD    發表於 22-7-3 11:54

其實近年投資股票,睇唔睇埋政治因素,就睇你買乜股票,好在之前買688,941,883等都係被人列入名單之後,專業如基金真係要慎選,可能哋錢唔係佢哋自己,話說自己2021年3月理財版開咗自己惟一一個post ,現在過30萬次人睇,因當時有人開post 話買咗一隻受歡迎的港股基金,不過見佢當時投資組合十大已有幾隻美股,見佢出post ,自己一星期後才出post, 想啲人投資最好自己要多做功課,不要人云亦云,呢隻基金現在比佢買入價前排有人幫佢update, 跌咗3成幾,期間又無息派,我自己有7厘息收,不用付認購費、管理費、表現剛半年結
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23442525&extra=page%3D2

其實投資股票一向好個人,呢2年無得旅行,自己才有比較多時間整理投資組合,因應市場波動近年比較大,不過有危亦有機,自己亦有些短線調整下,亦分散投資風險。不過自己一向相信只要投資優質公司,公司股票因外在因素下跌,可以有買入機會,至於幾時買入,買乜嘢股,就要靠自己判斷,最緊要多做功課,保持獨立思考能力同有遠見

大把人會買都唔睇啦!或一早嚇到唔敢再投資或者只係吹水更易!

投資人,能否存活,首重Discipline 。

每個人都講自己套哲學嘅。

知進退,自然會把握,得心應手當然恭喜。