用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 理大- 碩士職業治療
go

理大- 碩士職業治療

小女學士係文學院, 碩士想修職業治療 一科, 但要先修解剖學及 生理學共6學分. 請問香港在哪修讀符合資格入讀. 因見理工提供都是外國大學. Thanks

JoJobama 發表於 22-1-6 15:42
小女學士係文學院, 碩士想修職業治療 一科, 但要先修解剖學及 生理學共6學分. 請問香港在哪修讀符合資格入 ...
文學院學生轉讀醫療相關課程,恐怕有難度。

JoJobama 發表於 22-1-6 15:42
小女學士係文學院, 碩士想修職業治療 一科, 但要先修解剖學及 生理學共6學分. 請問香港在哪修讀符合資格入 ...

你問緊一個很冷門的專業,

估計要去問下佢個管理委員會,才能夠答你呢!

https://www.smp-council.org.hk/ot/tc/content.php?page=abt_func

根據衛生署的網頁,職業治療師,全港只有不足2000人的行業呢。

https://www.dh.gov.hk/tc_chi/statistics/statistics_hms/keyfinding_ot17.html

回覆 JoJobama 的帖子

如報理工MOT,跟返polyu recommendation修讀返外國uni online course便可香港uni嘅anatomy & physiology course大多只供相關科目學生修讀

mamamaru 發表於 22-1-18 21:12

如報理工MOT,跟返polyu recommendation修讀返外國uni online course便可香港uni嘅a ...
我估計樓主係問緊報讀理大的MOT,
完成碩士後入職「職業治療師」

如果要去到註冊入職的階段,就必須要看清楚註冊的要求。

唔肯定你指的Online Course 是否受註冊局的學歷承認的名單中,

所以係需要問清楚註冊資格的。https://www.smp-council.org.hk/ot/tc/content.php?page=reg_quareg

根 據 《 輔 助 醫 療 業 條 例 》 第 1 2 ( 1 ) ( a ) 條 註 冊

持 有 《 職 業 治 療 師 ( 註 冊 及 紀 律 處 分 程 序 ) 規 例 》 第 4 條 所 列 明 註 冊 資 格 的 人 士 , 即 具 備 註 冊 成 為 職 業 治 療 師 的 資 格 :

• 香 港 理 工 學 院 或 香 港 理 工 大 學 頒 授 的 職 業 治 療 學 學 士 學 位 ;
  • 香 港 理 工 學 院 於 1 9 9 4 年 1 月 1 日 或 之 前 頒 授 的 職 業 治 療 學 專 業 文 憑 ; 或
  • 委 員 會 頒 發 的 證 明 書 , 述 明 其 通 過 委 員 會 為 施 行 本 條 例 第 1 2 ( 1 ) ( a ) 條 而 根 據 《 輔 助 醫 療 業 條 例 》 第 1 5 A 條 舉 辦 的 有 關 職 業 治 療 的 考 試 。

根 據 《 輔 助 醫 療 業 條 例 》 第 1 2 ( 1 ) ( b ) 條 註 冊

( 下 列 評 審 準 則 於 2015 年 5 月 1 日 生 效 , 及 於 2017 年 6 月 26 日 起 加 入 註 2 及 註 4 。)

回覆 mamamaru 的帖子

是的, 睇到要修讀 2 個 外國online course 有6 分才能入讀此科. 而香港找不到那間修讀相關資料取學分. Thanks

JoJobama 發表於 22-1-27 16:19
回覆 mamamaru 的帖子

是的, 睇到要修讀 2 個 外國online course 有6 分才能入讀此科. 而香港找不到那間修 ...
佢官方suggest讀byu佢無要求要讀完個course先可以申請 但interview完後攞到嘅conditional offer要求要讀哂兩科先fulfill到
最好嘅方法係申請前先報個course 然後拎張報讀證明去報mpt/mot, 然後即刻online 去byu度refund拎返啲錢先
然後攞到offer先再報名讀course去fulfill個offer
否則有可能俾左幾千蚊讀啲courses但interview都無咁就蝕左錢

利申上年用呢個方法攞到mpt offer但無讀

回覆 ILOVEMEDIC 的帖子

請教你是否degree 已讀有關科目. 小女是讀英文系. 怕 interview 機會都無. 而6 學分以為考入門檻. 可以有offer 才補資料? 另如真的有 offer 才讀 course 時間趕得上嗎? 請指教. Thanks

JoJobama 發表於 22-1-28 13:47
回覆 ILOVEMEDIC 的帖子

請教你是否degree 已讀有關科目. 小女是讀英文系. 怕 interview 機會都無. 而6 學 ...
degree讀life science但課程唔包解剖學同生理學所以都係要讀佢suggested嘅online courses大部份人除左第二次報果啲之外都係有offer先讀個course 唔會趕唔切 勤力啲就得 話就話係大學level嘅physiology但其實係大一水平 即係同中學生物差唔多
記住個次序係 1. 先報名online course -> 2. 下載報讀證明然後馬上申請refund -> 3. 報名 -> 4.面試 5. 攞到offer後再次報讀+完成個course

老實講, 如果你負擔得起嘅話, 不如直接搵升學agent問下去英國澳洲讀ot要幾錢 直接送佢出去讀好過
polyU mot佢2年學費印象中係40幾萬 免學費嘅條件係要簽三年社福機構 果3年係極度難捱而且人工比起出面職業治療師低一截 俾得起錢嘅不如直接俾佢出去讀 3年返嚟就直接可以自由執業

回覆 焯媽媽 的帖子

我所指嘅外國uni online course係講緊anatomy and physiology嗰兩個course,
係MOT入學前要求完成的兩個course

跟OT註冊無關

可能我講得唔清楚

香港的大學嘅anatomy/physiology course一般只係俾讀緊相關醫療學科嘅學生就讀,
所以non-major好難讀到,所以喺香港係搵唔到有得讀

https://www.polyu.edu.hk/en/rs/study/postgraduate-entry-level-studies/master-in-occupational-therapy/other-information/

你跟返呢個list入面讀返相關嘅online course係最穩陣

好多人都係報咗online course,攞咗receipt,有offer先真係上個online course,唔會趕唔切

若真係有心讀MOT但驚趕唔切可以上住online course先,先幾年polyu有限定個course要5年內讀先有效,依家可能改咗都唔定

另外見你話擔心女女讀英文會連interview機會都冇,

咁好睇你女女有冇relevant工作/義工經驗,undergrad成績如何等等。
呢個program競爭激烈,就算讀相關學科都未必報一次就有得interview。

另外就算入到去讀,嗰64萬資助都未必人人有份,以往幾年試過資助位少於收生人數,有同學要俾全額學費架,

不過出到嚟人工最少都有point 14,不會少於社署要求

mamamaru 發表於 22-1-29 11:01

香港的大學嘅anatomy/physiology course一般只係俾讀緊相關醫療學科嘅學生就讀,
睇返佢information session mpt mot最近果幾個cohorts所有applicants都攞到ngo sponsorship 只係有部分學生唔想俾ngo綁三年所以自己俾學費 學費方面基本上唔駛擔心 program leader都有講呢個program收生係受ngo影響 ngo有治療師空缺佢地先會開班 所以有時會連開幾年 之後又會幾年都唔開至於話競爭果度 每屆收生背景都好唔同好睇program leader心情 有時係會收unrelated background嘅 今年係有幾個讀文科嘅入左mot 完全相關經驗 無論義工又好相關工作經驗都無
最好方法係報左online course然後拎receipt退錢 到有offer先再報讀返個course
等到interview都無先嚟refund嘅話就會過左deadline剩係會退啲無鬼用嘅代用劵蝕左幾千俾佢

資料來源:MPT MOT student peer group + 本人去info session嘅經驗

治療行業前景持續向好? 理大推「免學費」職業治療學碩士課程

https://www.talent.gov.hk/onlineMagazineDetail/142?lang=zh_HK

ILOVEMEDIC 發表於 22-1-27 20:23
佢官方suggest讀byu佢無要求要讀完個course先可以申請 但interview完後攞到嘅conditional offer要求要讀哂 ...

byu =?

amj 發表於 22-2-2 18:28
byu =?

Brigham Young University