用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘YORK VS 金巴倫英文幼稚園 (K1)
go

九龍塘YORK VS 金巴倫英文幼稚園 (K1) [複製鏈接]

兩個仔仔而家讀緊大圍一間津校N班,
11月份突然醒覺想畀個好d既語境比佢地,唔係要谷,係想佢地language好d, 於是乎搵d英文幼稚園,但大部分都已經收晒生了....

好幸運地,有幾間都仲有得in,同埋都畀左K1 offer我兩個仔仔 (上晝班)

一間YORK ,一間金巴倫

York聽完個簡介會都知道係商業同埋樣樣extra items都係$,但佢嘅小一派位同埋配套的確係物有所值

金巴倫in完同副校傾計,睇埋個環境,校舍係舊但好warm,小一派位都係good,感覺唔錯。

大家可唔可以畀d意見我?
謝謝🙏
   1    0    0    0

mmparents 發表於 22-1-6 12:00
11月份突然醒覺想畀個好d既語境比佢地,唔係要谷,係想佢地language好 ...
我開頭都有你呢個選擇, 最後我選左YORK.. 因為我覺得佢個MI CLASS對考小學有幫助.
同我有幾個朋友的小朋友都讀緊YORK.. 覺得佢地都讀得開心同學到野...

金巴倫就IN時我老公覺得個感覺好好... 佢有同學仔番黎幫手攪INTERVIEW D攤位, 我老公覺得果D小朋友好似好乖同語言方面都唔錯...

11月份突然醒覺想畀個好d既語境比佢地,唔係要谷,係想佢地language好 ...

只能說York 係 WM 恩物…

個d 你講既extra items 應該係課後額外的MI 課程,optional 完全自由自選… 就算你唔係學校上都會出邊上,唔通會唔使錢咩? ?
學校課後幫你攪掂埋,慳反接送時間同車費、又安全啲… 所以好受e歡迎…

讀幼稚園第一係求結果,第二先係過程

如果 york 做到結果,就可以放心去馬了
學費不是問題的話。。

York真心覺得不錯,MI 課程同興趣班自由參興,我唔覺得York什麼太商業,除左津校,其他私校咪一樣要交學費。總括而言,如果學費不是問題,York比到你大部份你想要嘅嘢。

我第一個仔是都好似你甘, 讀村校,轉出九龍塘, 考咗 york , 當然收咗喇, 兜兜轉轉入咗 九龍塘聖若望 (SJC) , 真正英文語境真係好緊要

睇到大家都推薦york, 其實我仲1516緊
at the same time其實我寫左求位信比St Catherine,希望R到個interview機借,暫時未有回音

但我岩岩收到封york嘅信, 叫我2月10日12:30pm返學校參加「迎新派對」,同埋返學校辦註冊手續。

我想問係咪即係2月10日前要confirm york架喇?? 但又唔見封信話果日要課金.....

我仲想等多陣....

回覆 mmparents 的帖子

甘請問你等到嗎?我其實好心儀York既一切,牙女性格亦好適合York。
但貪sc名氣大,所以想寫求位信博下(waiting list)。

朋友話York收好多細B
有教無類

vivienyip1022 發表於 22-5-14 01:30
回覆 mmparents 的帖子

甘請問你等到嗎?我其實好心儀York既一切,牙女性格亦好適合York。
我岩岩前日收到SC 電話,話有得in, 叫我星期五in我in左了,10分鐘完左,淨係in小朋友,父母填表。
最後老師都係話有消息通知..................

但york下星期三開學了hahahhah

mmparents 發表於 22-8-5 20:48
我岩岩前日收到SC 電話,話有得in, 叫我星期五in我in左了,10分鐘完左,淨係in小朋友,父母填表。
最後老師 ...
咁遲先叫INTERVIEW... 都就開學...

可能移民潮, 上星期學之園都有得In

mrs.3845 發表於 22-1-9 07:47
我第一個仔是都好似你甘, 讀村校,轉出九龍塘, 考咗 york , 當然收咗喇, 兜兜轉轉入咗 九龍塘聖若望 (SJC)  ...

我係樓下等校巴聽到SJC小朋友溝通係用英文!幾surprise

teafa 發表於 22-8-12 15:57
我係樓下等校巴聽到SJC小朋友溝通係用英文!幾surprise

以我所聽返嚟, 我小朋友喺sjc 同同學傾偈有時用英文, 有時用廣東話.. (我地屋企平時用英文)
‹ 上一主題|下一主題