用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教港島學校的選擇
樓主: 快樂火雞
go

請教港島學校的選擇

樓主位係囡囡,又華仁,又SPB,真係俾咁嘅建議~~~

mcl203 發表於 22-1-8 12:35
聖彼得升英中和聖私差唔多?可能你先參考下聖私生外闖中學係去邊啲中學,或許可以再評估你嘅認為嘅可性性 ...

看完兩間升中比例,不能直接比較
但係聖私好多上聖心書院,又係全女班
聖彼得有男有女,而且男生佔比例高,會拉低比例
以女仔來講,其實差唔多
男仔則比例比較低
只係個人意見姐

mcl203 發表於 22-1-8 12:38
樓主位係囡囡,又華仁,又SPB,真係俾咁嘅建議~~~

佢有弟弟跟尾,所以想考慮埋整區學校分佈,而不是只有囡囡

如果只有囡囡,肯定係聖津/聖提女

kennethchen97 發表於 22-1-8 12:41
看完兩間升中比例,不能直接比較
但係聖私好多上聖心書院,又係全女班
聖彼得有男有女,而且男生佔比例高 ...

咁你都要考慮俾中西區啲女仔英中位凸到好離譜㗎~~~

好明顯,聖私外闖嘅中學係好過聖彼得好多,誇區正正反映學校水平嘅認受性~~~

mcl203 發表於 22-1-8 12:54

好明顯,聖私外闖嘅中學係好過聖彼得好多,誇區正 ...
聖私外闖嘅中學通常去哪?

如果係我家姐自行抽聖提女,(直私照考)。唔中自行,我估都會入聖心私。按現時牌面,家姐已有隻半腳可入聖提女或聖心私小學。

細佬將來都係照報港島直私先,入唔到就抽華仁,抽唔到玩叩門。
如果兩個都入聖彼得,6年後就要煩升中,家姐到時入聖提或聖心機會會比現正入這兩家小學困難,細佬想入等於華仁級數也是更難。

高0媽媽 發表於 22-1-9 11:51
如果係我家姐自行抽聖提女,(直私照考)。唔中自行,我估都會入聖心私。按現時牌面,家姐已有隻半腳可入聖 ...

想請教一下,為什麼聖彼得難入聖提女和聖心?
另外聖提女中學自行只收外來生是真的嗎?

如果係我家姐自行抽聖提女,(直私照考)。唔中自行,我估都會入聖心私。按現時牌面,家姐已有隻半腳可入聖 ...

同意,家姐應留在聖私,抽聖津
細佬之後應該試直私,spb, Spcc,英華

反而我就應該俾細佬試12區插軒小,或者11區聖彼得/英二

華仁小學則不考慮,因為近年港華成績跌得好多,即使中學亦不值得去考

mcl203 發表於 22-1-8 12:54

好明顯,聖私外闖嘅中學係好過聖彼得好多,誇區正 ...

其實看番聖私小外闖的中學係好過聖彼得,但不是多好多
今年聖私小有個入左蘇淅,聖提女7個
聖彼得有人入喇沙,聖提女4個
另外聖彼得多年以來男女比例不是一半一半,(約2:1)

所以聖彼得女生其實和聖私入聖提女/英華可能差不多

kennethchen97 發表於 22-1-9 12:24
想請教一下,為什麼聖彼得難入聖提女和聖心?
另外聖提女中學自行只收外來生是真的嗎?
...

先假設入聖提女,聖心私這兩間小學,將來再入這兩中學容易。因為有直屬關係。
從數據睇:聖心私網頁有寫:有52個入聖心,7個入聖提女。
相比聖彼得只有4個入聖提女,1個入聖心。
第二問題我唔清楚。

認同,聖提女85% 上中學,有聖公會分自行一定抽聖提女。近年聖心私容易考,我身邊有考嘅唔係首輪有offer 都會收到Call waiting。而且20分抽到聖彼得機會甚微。

回覆樓主:

Deleted

littlechen 發表於 22-1-9 12:29
同意,家姐應留在聖私,抽聖津
細佬之後應該試直私,spb, Spcc,英華

華仁同聖類斯比呢?
如果抽到華仁,將來小朋友不幸跃入band 2,都可以入到華仁吧,讀聖彼得的話Band2最多只能入聖類斯吧!我估,
如果現在就已知是band 1 生的話,當然可以不考慮下跃緊中學。否則都要保守D去部署六年後較易行升中路!

高0媽媽 發表於 22-1-9 16:46
Deleted

完全同意
但係華仁現時同高主教差唔多(不喜勿插),近band2
如果我想band1中學,一係英皇一係皇仁
或者博張祝珊
但係入張祝珊最多係新基灣

littlechen 發表於 22-1-9 12:35

其實看番聖私小外闖的中學係好過聖彼得,但不是多好多

我係話誇區反映水平~~~

本區中學可以係靠抽,聖彼得無自己中學的~~~

littlechen 發表於 22-1-9 16:53
完全同意
你近年有冇留意到高主教成績呀?港華都係

高0媽媽 發表於 22-1-9 16:48
華仁同聖類斯比呢?
如果抽到華仁,將來小朋友不幸跃入band 2,都可以入到華仁吧,讀聖彼得的話Band2最多 ...

港華上年係反彈咗了,還須多看一看~~~

mcl203 發表於 22-1-9 17:24
我係話誇區反映水平~~~

本區中學可以係靠抽,聖彼得無自己中學的~~~

不過聖心系有升中保障
介時壓力冇甘大

littlechen 發表於 22-1-9 16:53
完全同意
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158&extra=page%3D2
可參考一下。