用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教港島學校的選擇
go

請教港島學校的選擇 [複製鏈接]

講少少背景,女仔,有一弟弟,有聖公會分,世襲分在聖心,校網可以選11或者14
如果11網,20分係抽聖津定係聖提?還是選聖彼得?

如果14網,嘉諾撒同聖心點樣取捨?炮米值不值抽?
如果想叩軒銅,是不是要必須放在甲一
   4    0    0    0

快樂火雞 發表於 22-1-6 10:28
講少少背景,女仔,有一弟弟,有聖公會分,世襲分在聖心,校網可以選11或者14
如果11網,20分係抽聖津定係 ...

中西區升中利女不利男,女仔絶對係靚區,男仔又英中位不足~~~

東區相對男女平均啲,升中多男女校~~~

20分抽聖心機會大過聖提,但兩間都唔易~~~

mcl203 發表於 22-1-6 13:51
中西區升中利女不利男,女仔絶對係靚區,男仔又英中位不足~~~

東區相對男女平均啲,升中多男女校~~ ...

聖公會分唔係個個有, 橫掂兩間都咁難抽我會揀聖提女。聖心仲有機會叩,聖提女應該好難叩。

joyce2015 發表於 22-1-6 16:26
聖公會分唔係個個有, 橫掂兩間都咁難抽我會揀聖提女。聖心仲有機會叩,聖提女應該好難叩。
...

樓主話佢有聖公會分。聖提以前叩門位係俾提幼生,宜家唔知~~~

抽女校,弟弟會好難搞。
但係男女選擇只有聖彼得或者米迦勒,會不會抽聖彼得比較好

快樂火雞 發表於 22-1-7 14:38
抽女校,弟弟會好難搞。
但係男女選擇只有聖彼得或者米迦勒,會不會抽聖彼得比較好 ...
你會唔會考慮弟弟讀私校?

PTL_L 發表於 22-1-7 14:50
你會唔會考慮弟弟讀私校?
兩手準備。現在直私都好難入,有個世襲旁身始終安心

快樂火雞 發表於 22-1-7 15:16
兩手準備。現在直私都好難入,有個世襲旁身始終安心
頗多朋友是將兩個分開安排,處理好個大囡,由幼稚園開始安排定細囝,你有聖公會宗教分,我估你係基督徒?如是,我會試抽聖提女,搞掂一件,之後再行第二個。

回覆 快樂火雞 的帖子

依家個問題就係,如果家姐讀女校(聖提或者聖心),升中保障大啲,但係變相細佬升小就要再部署;如果家姐讀男女津校,細佬升小可以跟家姐,但係到時兩個升中都要辛苦搏殺。真係要睇小朋友的特質,睇對細佬考小一的信心。如果係我自己,可能先安排家姐讀有直屬中學的女津,因為升中應該難過考小一。細佬有聖公會宗教分再去考聖保羅,身邊認識一些有聖公會宗教分的家庭考返自己聖公會學校的結果都不錯。

聖提女 叩門基本上係收附幼生
聖心津 叩門母校相對較佳

快樂火雞 發表於 22-1-7 14:38
抽女校,弟弟會好難搞。
但係男女選擇只有聖彼得或者米迦勒,會不會抽聖彼得比較好 ...

考慮分開處理 先安排好家姐
中西區男生升中宜從小部處
如升中目標為本區 SPC KC RC SLS
小學入 SPPS 不如考 SPC RC SLS

Poyau 發表於 22-1-7 18:40
考慮分開處理 先安排好家姐
中西區男生升中宜從小部處
如升中目標為本區 SPC KC RC SLS

我哋差唔多就係咁做

如果想為弟弟升小一有保障 我會選聖彼得 因為升中派位有不錯表現 自己可網上看到 當然這六年要努力讀書

利申: 兩個仔都係聖彼得畢業 已經升咗不同嘅書院

聖彼得20分好難入。

回覆 Poyau 的帖子

樓主先考慮幾個因素:
1)是否今年K2。如果係今年考直私風險好高要做定backup
2)另外家姐是否穩入聖心私?如果穩入先考咗先
3)有聖公會分,應該先試自行st Peter,可確保升中,而且不比聖私差
4)要準備考直私

回覆 快樂火雞 的帖子

如果14區只有華仁和嘉諾撒升中表現好
如果11區,幾間都係好好:聖私,聖津,聖彼得,聖提女,英二,有一定比例上band1中學

或者考直私:港同,救恩,spb
RC不太建議考

看你想target什麼中學

kennethchen97 發表於 22-1-8 09:45
回覆 Poyau 的帖子

樓主先考慮幾個因素:
今年K2,學業尚可,聖私應該好穩陣。我自行係聖提,聖津同聖彼得中間猶疑

快樂火雞 發表於 22-1-8 10:11
今年K2,學業尚可,聖私應該好穩陣。我自行係聖提,聖津同聖彼得中間猶疑

...

我戴定頭規,個人意見:
如果津校,聖彼得,聖私升band1%差唔多,只係聖心書院有收band2聖津聖私學生,所以聖心系多層保障

如果自行建議聖彼得
聖提女/聖津唔看111/110

快樂火雞 發表於 22-1-8 10:11

...
我自己會考慮多少少升中保障同讀書壓力~

kennethchen97 發表於 22-1-8 11:54
我戴定頭規,個人意見:
如果津校,聖彼得,聖私升band1%差唔多,只係聖心書院有收band2聖津聖私學生,所 ...

聖彼得升英中和聖私差唔多?可能你先參考下聖私生外闖中學係去邊啲中學,或許可以再評估你嘅認為嘅可性性~~~
‹ 上一主題|下一主題