用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 彭學高紀念中學
go

彭學高紀念中學 [複製鏈接]

學校近排勁推彭學高比band 2生,請問呢一間中學係點㗎?彭而家係咩banding,這一位前協恩附校聽聞好有心想搞好間學校,係咪會越嚟越升band呢?

彭學高banding 乜唔係底過:鄧鏡波,基道,五旬節,胡兆熾,聖三一咩??
我諗唔明點解學校勁推佢⋯⋯

如果band 2b生,除咗彭有冇更好嘅選擇,有冇人分享一下,謝謝(emoji)(emoji)
   5    0    0    0

linglinglong 發表於 22-1-5 10:40
學校近排勁推彭學高比band 2生,請問呢一間中學係點㗎?彭而家係咩banding,這一位前協恩附校聽聞好有心想 ...

彭學高以往是B3A 校風好的中學。

至於近期成績有冇提升,我沒有跟。

個人覺得胡兆熾  > 彭學高,但校風這兩間都好。

tpmon 發表於 22-1-5 14:33

佢而家係咪仲係3A呢,老師話佢band 2,
這個校長係咪有能力令此校未來升band

linglinglong 發表於 22-1-5 15:04
佢而家係咪仲係3A呢,老師話佢band 2,
這個校長係咪有能力令此校未來升band
...

任何中學最新的Banding,建議你可直接問EK會員Poyau。

tpmon 發表於 22-1-5 14:33

多謝你先⋯⋯

2間之前聽open day

彭:真係好有心辦學,講得好仔細,當日老師及學生表現都好好,聽完校長嘅talk真係好吸引,好想入尼個大家庭.。但真係唔了解此間學校!

胡:老師及學生表現都好好,好nice又專業,到左校長talk 冇乜驚喜,冇特別講到學術方面,好似冇乜特別感覺。

但從以往來自好多家長口碑都話胡>彭,本身我想胡,但聽完2個講座後想了解多D彭

胡兆熾 算 B2A?

edconyau 發表於 22-1-7 14:59
胡兆熾 算 B2A?

過往是B2B。

何文田官立是B2A。

我最初都係打算揀胡兆熾,學校一向平穩扎實,合B2生老師也推彭學高,故去過網站了解過公開試成績,
也有入三大U的,似乎近年有成績提升

之前去了openday, 當日派的單張話有2021年有38%學生升讀學位讀程,當中包括海外大學, 如果4班中6, 即有30 多人入U, 咁算唔算band 2?
果日所見,學生大使介紹時有文有路,好明顯 well trained, 校長介紹時星期一至六,學生生活"節目豐富",感覺係放低個細路俾佢哋,應該都谷到d野出嚟。

胡兆/何官/鄧鏡/五旬/基道係典型九龍城band2 學校,處事低調, 所以相比較下彭學高校長係present 得好d

linglinglong 發表於 22-1-5 10:40
學校近排勁推彭學高比band 2生,請問呢一間中學係點㗎?彭而家係咩banding,這一位前協恩附校聽聞好有心想 ...

彭學高2018年整體2+ 82.4% B2C/3A
之後無DSE數據 上年公布畢業生出路
升讀學位比例直逼何官/胡兆熾
從院校名單可見三大/八大有從缺
估算大部分為本地/非本地自資學位

2021年 | 2020年
畢業生出路
學位^ 38%^^ | 30%^^^
副學位及文憑^ 61% | 70%
重讀 1% | -
總數:100% | 100%

^ 本地及非本地 校務報告提及以下
^^ 科大 理大 城大 浸大 都大 恒大 演藝
^^^ 三大 理大 城大 浸大 公大 恒大 演藝

https://www.rcphkmc.edu.hk/en/校務計劃書及報告

School Report 2020-2021 (p.25)
https://www.rcphkmc.edu.hk/sites/default/files/files/2020-21_school_report_website_version_v2.pdf

LifeisBlue 發表於 22-5-20 22:43
之前去了openday, 當日派的單張話有2021年有38%學生升讀學位讀程,當中包括海外大學, 如果4班中6, 即有30 多 ...

以往是B3A時,彭學高的校風在B3中學裏相對好。學生在九龍仔公園、聯福道、窩打老道不覺壞行為。

而牛津道有間B3 官立中學,見過在街有行為不好的學生,相對在牛津道的B1中學,學生在牛津道的行為已見明顯分別。

之前我和3位家長都有參觀過幾間中學information day,感覺:

1.  文理-  校舍大又新,硬件方面毋庸置疑,校方不斷提升英文程度,好多科目採用英文教學,4班都可以英教最like!
學生表現親切有善有活力,但老師感覺比較冷。

2.  基道-  主力重點講學術方面,介紹中英數老師點樣去幫同學,點樣去考DSE盡量攞高分,多補習催谷! 佢都攞咗個數據話呢幾年成績高過九鄧,胡兆熾,五旬節等,當日關愛及聯課活動方面冇提過,感覺係學校可以幫你谷成績,入到精英班有英教。當日同學仔表演有合唱團唱咗2首歌仔。

3. 鄧鏡波- 人山人海好多仔仔,非常熱鬧勁多活動,底Form 同學負責引路,高Form嘅同學負責攤位講解,有老師協助,
氣氛融洽。
當日有中/英模擬面試,節目豐富,感覺間學校好適合D仔入讀,佢哋會好開心!
入到精英班有英教。

4. 胡兆熾- 當日最精彩活動射箭表現,同學仔帶隊井然有序,老師都頗為親切,到校長講解完之後,我哋四位家長嘅感覺係????
好似講唔到個重點,學術?關愛?活動?
入到精英班有英教。

5 彭學高- 首先校長講解,着重學術,有關愛,聯課運動等,各方面都比較平均好吸引。同學仔帶隊主動講解,亦有一位老師跟隨,會主動跟家長交談,感覺良好!
4班都有某D科目採用英文教學,唔使特別入精英班,呢一點我都like。

6. 聖三一, 感覺係一間關愛嘅學校,老師友愛,同學仔活潑主動感覺到佢哋開心,學術方面進步中。

7. 聖母書院- 都係主打行關愛校園,都有講學術方面,注重品德修養等。學生都係乖乖嘅,老師親切有善!

回覆樓主:

如果2b-c 仔, 英文科平時4-6年級A or b,呈分時A,其他科目都平均中等,就係死亡之科中文最慘,一直低水,但呈分都.叫合格嘅!
仔鐘意英文,本想文理!
自行文理,胡兆熾失敗!

如果大抽想要多D英文教學,應該邊一間較為適合呢? 本人擔心,B2學校要入到精英班先有英文教學,萬一,一年得一年唔得咪好大鑊?!?

有冇高人指點迷津,驚抽獎Number唔靚,點排位好!

媽⋯我好亂
‹ 上一主題|下一主題