用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: 豆豆妹妹豬
go

deleted   [複製鏈接]

如果真係得呢兩間選擇,靜 唔係好多意見嘅小朋友揀spcs,多口活潑嘅不建議。

wingjaiii 發表於 22-1-5 15:48
咁你係唔係又係用家?定係又係非用家朋友個朋友個朋友講?

可以好似你咁講,是前用家,現時用家,將來用家,用家朋友,用家朋友個朋友都得,你揀一個喜歡的。

creambun 發表於 22-1-5 15:56
可以好似你咁講,是前用家,現時用家,將來用家,用家朋友,用家朋友個朋友都得,你揀一個喜歡的。:wahaha ...

咁你咁鍾意學校都係好事記得唔好排隊去女神校插班。好好幫助維持學校,如果唔係咁多人走,學校好慘,又赤字。

wingjaiii 發表於 22-1-5 15:59
咁你咁鍾意學校都係好事記得唔好排隊去女神校插班。好好幫助維持學校,如果唔係咁多人走 ...

相信你又唔清楚插班入到女神校嘅學生通常係邊幾間!

creambun 發表於 22-1-5 16:03
相信你又唔清楚插班入到女神校嘅學生通常係邊幾間!

我淨係知大量格仔裙嘅女仔年年都排隊去插班經常着埋校服添,入唔入到另一件事

wingjaiii 發表於 22-1-5 16:05
我淨係知大量格仔裙嘅女仔年年都排隊去插班經常着埋校服添,入唔入到另一件事

...

即是好似你話全校個個都要去聖利X補習咁?你指大量即是起碼5-600人咁多啦!

creambun 發表於 22-1-5 16:10
即是好似你話全校個個都要去聖利X補習咁?你指大量即是起碼5-600人咁多啦!
...

其實補習咪補習囉 學樓上話齋,名校個個都要補㗎啦,睇吓點補嘅啫出沒銅鑼灣就知道,spcs啲學生個個都周圍補習,唔係補呢間就補嗰間做咩咁介意人哋話你哋補習姐

(其實你又要challenge人又話人哋唔係用家,之後又要唔俾人講意見,點解嘅呢?好驚人唱衰學校咩日日自J冇用㗎喎,學校個名聲疫情時都臭晒啦)

不妨睇吓上網d post一search就有啦

deleted

wingjaiii 發表於 22-1-5 16:20

原來又係上網search 資料,難怪咁多網友係好多學校嘅「用家」啦!唔阻你繼續 「分享」! 既然你係「前用家」不妨分享一下學校嘅工作紙,比大家睇睇係唔係錯漏百出。

creambun 發表於 22-1-5 16:29
原來又係上網search 資料,難怪咁多網友係好多學校嘅「用家」啦!唔阻你繼續 「分享」!

...

E! 你頭先唔係叫人哋上網search一下先決定咩? 我以為你叫,我哋咪search下囉。

wingjaiii 發表於 22-1-5 16:31
E! 你頭先唔係叫人哋上網search一下先決定咩? 我以為你叫,我哋咪search下囉。
...

作為「前用家」都要上網search 完先「分享」咁奇怪。

回覆樓主:

坦白講一講格仔裙次次都會群起有人護航,始終用家都唔希望有人唱衰學校,都預咗得罪人不過格仔裙有好多嘢係公認,好多人都知,疫情時更加衰,直頭同冇返學冇support係冇分別,(有分別嘅,要俾錢囉)完全睇得出學校係唔care學生同家長,理得你死。疫情最嚴重嗰時,死都唔肯zoom家長日同埋要親自去學校攞功課,唔理你住邊點都要你返學校拎嘢,同類型嘅G H,人哋都用順豐速遞啦。學校拍片質素差到唔敢睇,怕睇壞小朋友。

如果講真話有多多得罪,請多多包涵。

deleted

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 15:19
回覆 Lightwriter 的帖子

多謝你中肯的意見。小女啱啱前2日收到offer.小女無特異功能,只係catholic only
請問兩間學校都是新年後收到offer?你女女現在讀k3?

回覆樓主:

估唔到個post 會發展成咁。其實一間學校唔會fit晒所有家長期望,亦唔會適合所有學生。for spcsps, 有小朋友讀得開心適應,亦有學生跟唔上被勸退(even 係自己幼稚園學生都會被勸退),亦有人人望高處考更好學校,各有出路,人之常情,無需介意。即使係spcsps既learning journey 未如理想,只要搵到間適合就好,無需要惡言抵毀。

當你好討厭一間學校,自然地眼見既一切都係差,反之亦然。好遺憾見到學校有令到前家長如此憎恨間學校,as 一位在校家長,只覺得見解太over, 有d平衡時空。

有時小朋友讀書都講緣份。2間都係好學校,小朋友一定有某d qualities 被睇中而獲垂青。至於點揀,想當初我係睇畢業生/在校學生作比較的,我想自己小朋友長大後有咩特質就讀個間,就係咁簡單。so far 滿意。

祝願大家既小朋友都有各自理想既出路~

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 15:50
回覆 creambun 的帖子

如果你識有朋友係用家。可不可以share 下?我是真心想了解SPCS的。

已PM 你

wingjaiii 發表於 22-1-5 16:20

我真係一位前用家,大囡spcspr 畢業,然後隔離中學讀到中三;細囡都喺spcspr讀到p5..非常同意呢位wingjaiii家長在網上search 到嘅comments...離開學校前的zoom class, 真是不值一提...

happysin 發表於 22-1-5 19:10
我真係一位前用家,大囡spcspr 畢業,然後隔離中學讀到中三;細囡都喺spcspr讀到p5..非常同意呢位wingjaiii ...

太好啦,多謝支持。
講真話又話人哋詆毁佢。

deleted
‹ 上一主題|下一主題