用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: 豆豆妹妹豬
go

deleted  

creambun 發表於 22-1-5 14:55
呢間補習社好大間?一級200人,6級成1200人,個個放學都去呢間補習,咪要成間學校咁大,成百個補習老師先 ...

咁總有啲人佛系,又有啲天生叻,又有啲屋企補,我只係講緊大多數嘅小朋友。

wingjaiii 發表於 22-1-5 14:57
咁總有啲人佛系,又有啲天生叻,又有啲屋企補,我只係講緊大多數嘅小朋友。
...

咁全港大多數LS 小學生都有補習嘅。   

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 14:56
回覆 Lightwriter 的帖子

明白你講的現實。No pain no gain.

一句講晒,呢間學校不知愛心為何物。(唔好問我點解知

所以你係外校生已取得spcsps p1 offer? 恭喜你先,請問係幾時見校長and出result 的?

雖然你無係sp 系讀過,都可以循我上面講既方向observe 呀囡,坐唔定唔代表唔認真上堂做功課的,多咀就好多sp 囡囡都好talkative (and creative), 老師都好welcome talkative 既學生,但又係一句,能收能放,知自己幾時要靜幾時可以表達自己,sp 幼稚園花唔少時間教小朋友德育,呢個係其中一瓣。

至於補習呢樣野,邊間名校唔補習?補唔補都係睇家長,有家長忙到無時間理個囡所以扔去補習社幫手湊會係呢度同你講咩?

最後,即使spcs讀唔掂被勸退,大不了咩搵過間lor, 呢家插班位咁多。

creambun 發表於 22-1-5 15:06
咁全港大多數LS 小學生都有補習嘅。

點止呀,香港大多數幼稚園學生都有補習啦,中學生都有tim,仲使唔使數落去?

回覆 wingjaiii 的帖deleted

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 15:17
回覆 wingjaiii 的帖子

但點解咁多人咁中意呢間女神校?純粹為名校光環?我仲以為有宗教,又受歡迎的學校 ...

香港好多家長都唔係好care有冇愛心,最緊要成績好,名校,有面子,谷谷谷,理得小朋友身心發展。

回覆 Lightwriter 的帖deleted

Lightwriter 發表於 22-1-5 15:15
點止呀,香港大多數幼稚園學生都有補習啦,中學生都有tim,仲使唔使數落去?
...

由幼稚園開始補習直到考DSE, 到大學時終於可以掉返轉去幫人補習!香港學生的人生就是如此!

Lightwriter 發表於 22-1-5 15:13
所以你係外校生已取得spcsps p1 offer? 恭喜你先,請問係幾時見校長and出result 的?

雖然你無係sp 系讀 ...

注重德育?一啲都唔覺。只係識鬧鬧鬧,咁細個小朋友一日鬧到黑(係所有人一齊鬧,鬧到啲小朋友晚晚發惡夢。)

另外,學校奉行舉報及篤灰,鍾意叫啲學生互相舉報,同學之間冇人互相信任,無友愛,玩bully又唔理,點會德育好?

另外,spcs啲家長好奇怪,又講到好鍾意學校,學校點好點好,但又年年去插神校,口裏說不身體卻很誠實。

deleted

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 15:25

咁坑真好似d comment正面d.坑真我有朋友讀緊,話功課不算多,老師ok,不過小四開始 ...

坑真女生~120人㗎。學術水平和認受性,SPCS係好啲嘅,當然如先前所說,補習盛行性高於不少小學,甚或相若級數小學~~~

修女學校你預左古老石山。特別係呢間學校個校長做左幾十年都未退位。你上facebook可以search一個「聖保X關注組」感受下學校氣氛

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 15:25

咁坑真好似d comment正面d.坑真我有朋友讀緊,話功課不算多,老師ok,不過小四開始 ...

其實有時非用家的comment 聽下就算。可以話你知,樓上回覆的網友只有一個可能是用家。如果有朋友讀緊以上兩間,不妨詳細問下意見。EK 亦有不少關於坑真及SPCS 的舊post, 既然有時間考慮,可以search 一下再決定。

creambun 發表於 22-1-5 15:37
其實有時非用家的comment 聽下就算。如果有朋友讀緊以上兩間,不妨詳細問下意見。EK 亦有不少關於坑真及SP ...

咪就係曾經係用家先講得出呢啲事實囉。你不妨問吓SPCS嘅女仔,我都未聽過有人話讀得好開心

wingjaiii 發表於 22-1-5 15:40
咪就係曾經係用家先講得出呢啲事實囉。你不妨問吓SPCS嘅女仔,我都未聽過有人話讀得好開心
...

我又真係識用家唔係你咁講,出入都幾大下。全校成百個老師,個個都唔教書,個個都日鬧夜鬧,的確幾令人費解。

deleted

creambun 發表於 22-1-5 15:43

我又真係識用家唔係你咁講,出入都幾大下。全校成百 ...

咁你係唔係又係用家?定係又係非用家朋友個朋友個朋友講?

deleted

回覆樓主:

作為外貌協會嘅成員,我揀 St Paul。