用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: 豆豆妹妹豬
go

deleted   [複製鏈接]

deleted

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 19:23
回覆 happysin 的帖子

作為前用家,請問是否真的覺得SPCS名不附實?小朋友上堂學唔到嘢,真的要靠補習?我 ...

我只可以講,每班大約40人,就算老師見到同學學術上追唔上,老師/學校可以做嘅野不是太多, 最多係打電話叫家長留意下,或者考慮去補習(真人真事)..但小朋友的校園生活係開心的,家長真係要陪小朋友一同學習/跟貼d ,當然我囡資質平傭,我都跟得幾辛苦

deleted

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 19:44
回覆 happysin 的帖子

我女資質都十分一般,唔勤力自律。我地兩公婆工時又長,都怕跟唔貼。
可以考入小一,一定非一般。

建議樓主可以考慮埋宗教、德育、校舍同教學語言再決定
關於坑真,討論區都有用家分享,可以參考一下

坑真呢幾年DSE成績好好,最近睇bigexam,已經係band 1A(當然只係作個參考)

deleted

deleted

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 23:10
回覆 juveale 的帖子

知道坑真近年DSE成績也很亮麗。女仔又乖又纯。SPC 的女仔則醒目,presentable.各有各 ...
唔知你會唔會考慮升中既保障,畢竟而家情況都好難預料,Spcs 冇呈分,主科合格就可以直升上中學;而坑真小聯繫25%,但一直聽返都收到幾60-70人左右,按升中保障,確實spcs 會好好多,但外闖就難啲,所以一入就預讀12年,咁即係要考量埋學費,小學部私小;中學部直資(不過唔貴,都是$2xxx)。而坑真,只係小學部私小;中學是津貼,以上睇下會唔會另一考慮既因素。

以12年後畢業生成績,坑真Vs SPCS 仲有少許距離吧,可不自己去兩校網頁睇睇一啲公開咗嘅成績。升大學三大率明顯SPCS好唔少~~~

PTL_L 發表於 22-1-5 23:28
唔知你會唔會考慮升中既保障,畢竟而家情況都好難預料,Spcs 冇呈分,主科合格就可以直升上中學;而坑真小 ...

SPCS外闖能力一啲都唔弱,入DGS似乎一直係大戶,雖然無呈分,可見佢哋水平嘅認受性~~~

mcl203 發表於 22-1-5 23:35
SPCS外闖能力一啲都唔弱,入DGS似乎一直係大戶,雖然無呈分,可見佢哋水平嘅認受性~~~
...
明白。如果俾我揀,我都揀唔到

PTL_L 發表於 22-1-5 23:38
明白。如果俾我揀,我都揀唔到

睇自己本身嘅偏愛~~~

修女有份參與管理嘅中學係比較嚴謹嘅~~~

至於坑真,似乎佢哋係偏向整體,但應該未達1A水平,佢哋網頁有登前5 DSE成績,拔尖力未算太強,亦係偏文,雖然女校都係普遍偏文~~~

回覆 wingjaiii 的帖子

我地都考慮緊SPC同另一間女津, 睇黎佢地收緊$55,000 有D唔值...淨係買佢上中學果一PART, 其他學校要呈分, 又要煩同擔心多一次, 所以好多家長都寧願留係SPC.

豆豆妹妹豬 發表於 22-1-5 23:10
回覆 juveale 的帖子

知道坑真近年DSE成績也很亮麗。女仔又乖又纯。SPC 的女仔則醒目,presentable.各有各 ...

識得不下一位 SPCS 畢業生,都係英文好,醒目之人,其中一位有小朋友都話會選入 SPCS 幼稚園,亦有提過大部分師姐妹都有同一選擇。

其實係職場,成績好嘅人好多,但往往吹到水(presentable),同埋醒目,先係皇道。

lskstephen 發表於 22-1-6 10:35
識得不下一位 SPCS 畢業生,都係英文好,醒目之人,其中一位有小朋友都話會選入 SPCS 幼稚園,亦有提過大 ...

Spcs都唔比小朋友講嘢,發言,一講嘢即鬧,係學校壓抑勁,醒目係小朋友自身勁,絕不關學校事。

zaba    發表於 22-1-6 11:21

falalum 發表於 22-1-6 08:48
回覆 wingjaiii 的帖子

我地都考慮緊SPC同另一間女津, 睇黎佢地收緊$55,000 有D唔值...淨係買佢上中學果一 ...

佢靚係條龍度,大家都明。

lskstephen 發表於 22-1-6 10:35
識得不下一位 SPCS 畢業生,都係英文好,醒目之人,其中一位有小朋友都話會選入 SPCS 幼稚園,亦有提過大 ...

我都識少少畢業生,其中一個三十年前一個十年前,可能個別人士啦,但兩個都係口沒遮攔得罪人都唔知。有個個人品仲要衰到不得了,佢的確表現到自己好似好醒,但耐左就知無料到聲大大。

我成日都話spcs同DG d女仔都係串,但DG女串得黎令我心服口服。

(純個人感受)

DengCK 發表於 22-1-6 11:04
我都識少少畢業生,其中一個三十年前一個十年前,可能個別人士啦,但兩個都係口沒遮攔得罪人都唔知。有個 ...

喂exactly!
又係識2個20年前畢業生,自視過高,以為自己好叻好勁,其實心地勁差,衰格。本身唔知2個同一間學校,一講即估到係spcs。

我認為揀學校係要睇學校嘅潛力,10年後學校成績係點樣冇人知,但總之你預聖保祿d style 200年不變

如住港島,不難會發現坑小的小朋友平均比 spcs 純品啲,冇咁串。可能就是同老師有幾多愛心俾小朋友有關。另外,坑小的家長大多好 friendly, 感覺上 spcs 啲家庭比較貴族啲可能亦有影響。
申利 : 坑小畢業生家長

SPC條龍親,成績好,但唔係同你講愛心,家長學生都要聽話。我識的,讀得都唔錯但比較辛苦。疫情停課期間的安排,真係冇聽過比佢更差。
‹ 上一主題|下一主題