用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教:咩係db?
go

請教:咩係db? [複製鏈接]

請教:學校派卷時提供資料如下
Max : 83; Min: 24; Avg: 54; Db: 10.2
請問DB係點解?
昨晚上網搵好耐都查唔到,上星期青春本我吳若希派卷時都有提Db但無留心聽
定係仔記錯應該係SD?

1    0    0    0

照睇數字應該係SD...
邊科? 個range 都幾大, average 53 好似幾低下.

我地都係今個星期對卷, 唔知考成點...

clz 發表於 22-1-4 14:08
照睇數字應該係SD...
邊科? 個range 都幾大, average 53 好似幾低下.

當係SD,個數字代表咩?

回覆 傻太 的帖子

standard deviation
a number that shows the amount by which members of a group are different from the mean
(= average)
value for the group:

一個數字,顯示一個組的成員與該組的平均值(= 平均值)不同的數量

傻太 發表於 22-1-4 14:12
當係SD,個數字代表咩?

係指個分數分佈有幾散.
你個case 大概7成人係44-64分

clz 發表於 22-1-4 14:37
係指個分數分佈有幾散.
你個case 大概7成人係44-64分

點解係7成?
係就好,傻仔>64,但已俾我省左鑊,小學6年都9x

傻太 發表於 22-1-4 13:06
請教:學校派卷時提供資料如下
Max : 83; Min: 24; Avg: 54; Db: 10.2
請問DB係點解?
你哋學校真係好,提供的資料好清晰

回覆 傻太 的帖子

用小學分數標準做中學標準,咁啊仔可以再畀你「吾日三省」。
有 6 字頭中學黎講都算係咁,中間/中上,不要奢望 8 字、9 字。8 字係罕見,7 字係高分,6 字係正常,數學除外。

1998Ruby1998 發表於 22-1-5 00:45
回覆 傻太 的帖子

我想問下係咪由中一開始分數跟DSE cut off 標準?

clz 發表於 22-1-5 01:18

我唔知你問乜喎知都未必答到你
不過見UT、考試卷應該是跟公開試模式,問題和答題分開,今年無中文口試、有一兩科無端端落hall、考作文係答題紙油格仔選題,我睇完篇文問返佢題目係乜

1998Ruby1998 發表於 22-1-5 00:45
回覆 傻太 的帖子

UT分數無咁低我仲忍到,呢次聽考試分數我真係暈暈地
如果中一6x已正常,再升上去咪好易唔合格?

傻太 發表於 22-1-5 08:03
UT分數無咁低我仲忍到,呢次聽考試分數我真係暈暈地
如果中一6x已正常,再升上去咪好易唔合格?:zombi ...

你唔可以用中學分數同小學嚟比較,回想下自己中學都唔會科科8-9拾分啦!何況佢哋呢代課程比上一代深好多。
每間學校深淺程度不同,你應該用大圍整體數去比較,以級排名去睇而非用分數。唔少高中考試40分已是合格,你下下要求8-9拾分屬太高標準,只會迫死孩子。

你知不知道 DSE 中文 取得6X分成績已經能摘星?
比你參考,我仔初中時中文科多數6x分,間中會7X,但成績已屬級頭幾名,所以不能只睇分數。當然除了中文,其他科成績可以達7-8字頭,數學更加可以達到9字。

clz 發表於 22-1-5 01:18

照理應該唔係cut條線評分,也唔係拉curve計分,平時分就可能間間比重唔同,統測、上下學期比重都可能唔同。雖然個個都話唔好以小學嘅分數作標準,但我嘅諗法係:初中就僅滿足於合格、> average唔係好嘅學習態度中三至高中開始就要調整預期值(個人觀感)

Kirin007 發表於 22-1-5 11:36
照理應該唔係cut條線評分,也唔係拉curve計分,平時分就可能間間比重唔同,統測、上下學期比重都可能唔同 ...
睇情況啦. 我個暫時派左3科. 2科低過set mean DD, 我都無話佢, 只係鼓勵佢下學期繼續努力, 希望佢優化下學習方法同搵到自己節奏. 如果迫佢要above mean真係好可憐~! 佢地學習氣氛好好, 我唔擔心.

clz 發表於 22-1-5 11:57
睇情況啦. 我個暫時派左3科. 2科低過set mean DD, 我都無話佢, 只係鼓勵佢下學期繼續努力, 希望佢優化下學 ...

認同。中學了,冇得迫,鬧更加唔好。有需要就補習,我係咁諗嘅

傻太 發表於 22-1-4 15:28

點解係7成?
唔好再攞小學成績做比較喇,俱往矣⋯⋯升中大個仔喇,有時放手可能行得更遠,又自己會青春常駐啲
仲有,小學如讀津校,抽入學生能力上有差異,會容易啲排頭,但中學以成績劃分,大家能力可能相約,所以都係let it go la.

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-5 08:52
你唔可以用中學分數同小學嚟比較,回想下自己中學都唔會科科8-9拾分啦!何況佢哋呢代課程比上一代深好多。 ...

傻仔厚顏無恥,哪有咁易睇唔開況且我只係省佢唔小心
IS雖然高於mean廿幾分,但我都要省佢超大意果3分
不是分數問題,係態度問題

Kirin007 發表於 22-1-5 11:36
照理應該唔係cut條線評分,也唔係拉curve計分,平時分就可能間間比重唔同,統測、上下學期比重都可能唔同 ...

所以只有考試成績才出mean呢d資訊
成日欠交、遲交功課,乜鬼平時分都無曬

PTL_L 發表於 22-1-5 12:53
唔好再攞小學成績做比較喇,俱往矣⋯⋯升中大個仔喇,有時放手可能行得更遠,又自己會青春常駐啲
仲 ...

津小可能始終較多中文小學,升英中後無咁得心應手
傻仔係直資小時通常4x/130,中學同學笑佢band 1尾,我只叫佢認真測驗考試,你話俾人知同屆級100抽到狀元男校,人哋都只當你吹水
今次除咗中文、中史跟大隊,其他科都高於mean 10-2x分
佢仲要一直無補習

‹ 上一主題|下一主題