用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於插班生事宜請教各位!!
go

關於插班生事宜請教各位!!

~question!~部分學校招收下半學期插班生,實在太嚮往!截止日期一月底,感覺很匆忙,①很想申請,又很矛盾,怕失敗,被就讀學校知(唔知是否會保密?)
②轉學是否很難適應?③呢家學校搶破頭掙d,今次是否是一次機會,錯過了就無?

想走就走,怕咩而家學校知。叻人要走,係正常不過的事。

jolun729 發表於 22-1-4 12:50
~question!~部分學校招收下半學期插班生,實在太嚮往!截止日期一月底,感覺很匆忙,①很想申請,又很矛 ...

年年都有人插班走人, 有offer先通知學校退學, 冇offer咪繼續返學當冇事發生!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

除非小朋友喺學校週圍講,否則邊個知你去考插班?!

~question!~部分學校招收下半學期插班生,實在太嚮往!截止日期一月底,感覺很匆忙,①很想申請,又很矛 ...

考插班通常要筆試,同場有機會見到同校同學,就算小朋友唔講,你預左同場同學返到學校會周圍唱

無話急唔急,既然呢間學校爭崩頭,又係你心儀嘅話,更加要把握機會

1.試左成功先有得揀,可以第一round 筆試都冇被shortlisted ,咁之後既問題已經唔駛煩,所以試左先,亦可同小朋友講呢個秘密暫時唔好同人講住,如果真係轉校先通知同學。成功與失敗,除非考插班時見到同校同學,而同學又會同校方講(應該唔會啦,因同學自己都考插班)否則學校唔會知。

2.適應是因人而異,但聽番大部分都適應的好好,最緊要係俾小朋友知道轉校原因及好處。

3.無論受歡迎與否既學校,都會收插班,由其而家既情況,裝備好自己小朋友,機會一定留俾有準備既人。

其實下半學期插班可能最易入,因為好多人覺得匆忙或未留意miss咗。如果真係好鍾意梗係試下,唔得以後可以再插。其他問題都係杞人憂天,就讀學校唔會知,如果學校啱小朋友唔會有適應問題。

小朋友轉過兩次班, 每次都好快適應, 好多朋友仔, 亦都好受同學歡迎

當然我有幫手, 買多啲零食返去請同學食, 我維持左一個月

minichong28 發表於 22-1-5 11:43
小朋友轉過兩次班, 每次都好快適應, 好多朋友仔, 亦都好受同學歡迎

當然我有幫手, 買多啲零食返去請同學食 ...

插兩次班…. 有需要嗎

回覆 Jean1769 的帖子

如果唔係中間既學校, 怕且都轉唔到而家既龍校, 而家小朋友讀得好好同開心

唔怕比舊校知…老師仲會問你考插班考成點?無乜問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔插班試時,係見到有同學,但男仔初小唔8掛,我亦無同人講,所以就算對方講我,咁又點?怕講到學校知?知又可以點?

適應好睇人,小朋友多數問題不大

機會,應該仲有,身邊呢個月走嘅家庭有兩個,計劃緊半年內走嘅又有好幾個家庭,我相信就算今次唔得,仲有大把機會
恐龍家

要同小朋友解釋插班的原因. 我小朋友當知道要轉校是喊晒口, 唔肯轉. 我要不停作解釋, 約他原校的好朋友定期出來玩. 結果他返新學校不夠一星期, 就融入了新環境, 有新朋友, 現在還很喜歡新學校. 當然父母要有很多的陪伴, 幫小朋友過渡新環境.

prettywuman 發表於 22-1-19 00:56
唔怕比舊校知…老師仲會問你考插班考成點?無乜問題

真 我上年幫小朋友考插班 班主任都知 仲幫手氹小朋友答應轉走 當然都有嘗試留小朋友

1. 正常插班成功後先要正式通知學校,當然最後決定留響原有學校咁當然唔駛。決左轉校後應盡早通知舊學校,等舊校可以有多點時間準備。舊學呢個時候都會問你將會轉去邊一間。

2. 轉學開頭適應的確需要時間,所以每日都會同小朋友傾計了解佢學校情況,睇下會唔會俾到意見佢,但到一、兩個月之後,應該都適應到,小朋友堆埋一齊玩其實好易混熟。

3. 當然唔係,就算今年失敗,下年都可以再試過⋯個人認為仲可以證明俾呢間學校睇你地真係好喜歡呢間學校。