用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港「落車」中學增至7所,下學年全開英文班中學減至116 ...
樓主: Arabellahk
go

全港「落車」中學增至7所,下學年全開英文班中學減至116所   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 22-1-13 17:21
每件事都不是單獨发生,过住香港定位國際金容中心,要成纽伦港,英文相对重要,正如你所說,除美英外,重 ...

按你的說法,只有前3名才能稱為金融中心,之前上海曾排名第三,超過很多用英語教學的國家和地區。

Arabellahk 發表於 22-1-13 18:07
按你的說法,只有前3名才能稱為金融中心,之前上海曾排名第三,超過很多用英語教學的國家和地區。 ...

不是金容中心,是國際金容中心,即資金能自由出入。最近纽伦港的应是新加坡

twhkleung 發表於 22-1-13 18:37
不是金容中心,是國際金容中心,即資金能自由出入。最近纽伦港的应是新加坡
...
國際金融中心排名包括上海

7-seven 發表於 22-1-13 14:59
對於英文唔太理想嘅,北上其實大把選擇。身邊也有人已通過國內大學提前面試。香港也不是冇中教科目,假假 ...
很同意你的講法。香港正漸漸失去其在國際間的重要性,如果再無所長(冇埋英文),淪為一個普通城市,真的没有好處。

RC-HK 發表於 22-1-14 04:33
很同意你的講法。香港正漸漸失去其在國際間的重要性,如果再無所長(冇埋英文),淪為一個普通城市,真的没有 ...
法國、德國、日本等國家用自己本國的語言幷未因無用英語授課失去其在國際間的重要性。

Arabellahk 發表於 22-1-14 00:33
國際金融中心排名包括上海

排名....

好似A大学排名高过B大学,但A綜合評分高过B原因喺,校園大d,國際学生多d,男女比例好d...,但# of citation 就差过B,咁其实A係咪好过B呢?(睇下你想要乜喇)

所以,排名係marketing用呢比行外人睇。

或者講返選中學啦,好似如果自己小朋友有B1水平,但自知是慢慢緊果隻,咁就唔好揀選果d成绩好但3322得六七十%果d,要揀d 3322有八九十%果d,那怕佢5+唔太高。

但如果小友叻叻,咁就集中睇5+,3322低d都冇所為,反正唔关小朋友事。

又或者小朋友是中游水平,咁要選間有公开4平均,唔果唔係揀左間M形(即同学一半好高分,一半好低分,中间水平很少),咁都唔係咁好喇。

总之,唔好淨係掛住睇排名, 要知点計出泥先好,唔係就变成羊太,只係问number(排名)。

其实真喺好奇陉,小朋友會成日問why, 但人大左返而唔问why

Arabellahk 發表於 22-1-14 09:53
法國、德國、日本等國家用自己本國的語言幷未因無用英語授課失去其在國際間的重要性。 ...

所以,香港应用简体字,講普通話,用人民幣,咁先得嫁吗

twhkleung 發表於 22-1-14 12:21
所以,香港应用简体字,講普通話,用人民幣,咁先得嫁吗

中國56個民族,幾十種文字百多種方言,點解要統一官方文字普及普通話。大陸專家學者用google又唔用百度查文獻資料喎香港幾百萬人號召全世界幾十億人學粵語嘍又或者十幾億嘅人口大國將漢字普及世界真係唔好覺得大陸所有人英文程度唔高,一線城市之所以係一線,正正因為足夠多精英,佢哋都唔識英文咩?

7-seven 發表於 22-1-14 12:40
中國56個民族,幾十種文字百多種方言,點解要統一官方文字普及普通話。大陸專家學者用google又唔用 ...

最憎可能係第一次工業革命唔係發生在中國,原始碼要用英文寫

以一般的邏輯來講,如果發現學生的英語水準不夠,不是應該思考如何加強嗎?例如在幼稚園/小學階段便增加資源,設計更有效的英語學習課程,從而趁兒童學習外語的黃金階段,加大力度提升英語能力, 而不是說:“你不行,就別讀了,用中文算了。”可想像,這個政策,根本就是要提升中文的地位;加深DSE中文的程度,就更能直接地做到這點。 至於說為什麼這樣做?我也不太清楚。。。

好了,政府的政策是這樣,家長們的態度呢?大學的態度呢?雇主的態度呢?英文作為世界共通語言的地位更加鞏固,只是大家都知道,中文的學習也不能墮後便是了。

mcl203 發表於 22-1-13 15:45
R到資源,咪可以發大啲生意來做,合情合理~

但要係HKU搞中英文班,要幾多硬件配合,教授講師都要另外請 ...
不知你是怎麼計算的,將部分英文班改為中文班,課室竟然翻倍?假設有10個英文班,用10間課室,調整後變成8個英文班,2個中文班,我想小學生都能算出還是用10間課室。難道2個中文班要用12間課室?

Arabellahk 發表於 22-1-14 14:38
不知你是怎麼計算的,將部分英文班改為中文班,課室竟然翻倍?假設有10個英文班,用10間課室,調整後變成8 ...

你要刻意睇唔到我都無辦法㗎~~~

又偏愛講啲唔講啲~~~

改咗做中文班,放棄啲英文人學生呀?明明我就已經指出咗~~~

即係點呀?讀大學,揀工程讀英文,讀醫,用中文呀。我未明你點計喎。小學生都識先解題啦~~~

mcl203 發表於 22-1-14 15:09

你要刻意睇唔到我都無辦法㗎~~~
我之前已說過,選擇適合的課程用中文,醫學用的英文比較多,如果改為中文屬於不適合,所以類似醫學的課程不需要改。

Arabellahk 發表於 22-1-14 15:22
我之前已說過,選擇適合的課程用中文,醫學用的英文比較多,如果改為中文屬於不適合,所以類似醫學的課程不 ...

講全部啦,又嚟選擇性回文呀~~~

回覆樓主:

之前又話中文適合香港長遠發展,用中文教學更好。忽然又變成英文讀醫唔使改,我中文星星,英文肥咗,又變返唔適合讀醫?其實係建基於甚麽標準?~~~

如果小學生答成咁,可能要幫佢搞轉校了,邏輯思維唔得~~~

mcl203 發表於 22-1-14 15:24
講全部啦,又嚟選擇性回文呀~~~
不是我想選擇性回文,是你對我之前說過的當做沒說過,我只好重複一部分內容。

Arabellahk 發表於 22-1-14 15:38
不是我想選擇性回文,是你對我之前說過的當做沒說過,我只好重複一部分內容。 ...

咁即係點啫,唔好游咁遠,游返近啲~~~

呀學生A中文中學畢業,科科星星,英文0咗,可唔可以修醫科先?~~~

mcl203 發表於 22-1-14 15:31
之前又話中文適合香港長遠發展,用中文教學更好。忽然又變成英文讀醫唔使改,我中文星星,英文肥咗,又變返 ...
你說的跟我說的相差甚遠,在斷章取義。下面是我之前說的部分內容,“長遠講,教育局應對大學的語言進行微調,逐漸增加中文授課。不需一刀切,徹底將英文授課調整為中文授課,只要將中文和英文授課調整到適合比例,保持雙語授課並存”。

Arabellahk 發表於 22-1-14 15:46
你說的跟我說的相差甚遠,在斷章取義。下面是我之前說的部分內容,“長遠講,教育局應對大學的語言進行微調 ...

原來你真係唔識解題,你睇返你自己嘅#71先啦,何以雙語授課並存?~

你自己嘅說法,唔會睇唔明吧?~~~

mcl203 發表於 22-1-14 15:50
原來你真係唔識解題,你睇返你自己嘅#71先啦,何以雙語授課並存?~

你自己嘅說法,唔會睇唔明吧?~~~ ...
是你看不明白,比如醫學科用英語授課,類似通識科用中文授課,這就叫雙語授課並存。
‹ 上一主題|下一主題