用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港「落車」中學增至7所,下學年全開英文班中學減至116 ...
樓主: Arabellahk
go

全港「落車」中學增至7所,下學年全開英文班中學減至116所  

Arabellahk 發表於 22-1-12 14:33
香港回歸前實行的是精英教育,由於大學學位少,影響範圍相對較少。但回歸後香港的大學學位逐漸增多,逐漸向 ...

但,問題係,大學學科唔會針對英文人和中文人,可能,更加兩頭唔到岸~~~

Arabellahk 發表於 22-1-12 14:33
香港回歸前實行的是精英教育,由於大學學位少,影響範圍相對較少。但回歸後香港的大學學位逐漸增多,逐漸向 ...
叫大學用中文教書,最即係叫佢地自絕於世界兼降Lv
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-1-12 18:22
叫大學用中文教書,最即係叫佢地自絕於世界兼降Lv

,咪係,仲有冇咁多繁體課本,莫非又係睇哈利波特中文版乎~~~

mcl203 發表於 22-1-12 18:45
,咪係,仲有冇咁多繁體課本,莫非又係睇哈利波特中文版乎~~~
...

解決繁體課本問題幷不是很難。首先,課程不是都改成中文,只是改部分適合用中文授課的課程,也不是同時改,是逐年改。教育局應有足夠的資源逐年編輯出版繁體課本,如果教育局獨立編輯出版,將來學生購書費用會大降。另外還有許多解決繁體課本的方法,比如教育局和現在出教科書的出版社合作,甚至和大陸、台灣的出版社合作,還可以直接購買台灣出版的課本。教科書的利潤還是很大的,那些規模大的專門出教科書的出版社不會輕易放棄獨立編輯出版繁體教科書。見過不少外國大學在香港合作辦大學學位的機構,很多課程採用台灣課本,同時聘請不少香港各大學的老師用中文授課,說明繁體課本和語言都不是問題。

Arabellahk 發表於 22-1-13 14:28
解決繁體課本問題幷不是很難。首先,課程不是都改成中文,只是改部分適合用中文授課的課程,也不是同時改 ...

大學課本係咪用外國書為主?外來大學教授講師,相信唔可以用中文授課,更加唔識整中文教才。用台灣書本又係咪可以滿足國際前列級水平,勿忘香港幾間大學係位列全球100大內。所以,莫非真係睇哈利波特中文版,有助完全解決現有問題?勿忘,香港學生好多係英文人,大學不可能夠資源去分中/英文班吧~~~

本地教科書平過外國教科書?似乎係有爭議性,一本薄薄嘅中文教科書,相信大部分都似乎好鬼貴,始終香港市場不大,仲話要滿足大學要求?大學應該用多好多參考書吧~~~

Arabellahk 發表於 22-1-13 14:28
解決繁體課本問題幷不是很難。首先,課程不是都改成中文,只是改部分適合用中文授課的課程,也不是同時改 ...

對於英文唔太理想嘅,北上其實大把選擇。身邊也有人已通過國內大學提前面試。香港也不是冇中教科目,假假地仲要充當國際城市,逐年改到最後嘅結果就係淪為國內普通城市高校。睇唔到有咩好處!

7-seven 發表於 22-1-13 14:59
對於英文唔太理想嘅,北上其實大把選擇。身邊也有人已通過國內大學提前面試。香港也不是冇中教科目,假假 ...

相信,頗大比例香港學生搞唔掂普通話課堂~~~

mcl203 發表於 22-1-13 14:48
大學課本係咪用外國書為主?外來大學教授講師,相信唔可以用中文授課,更加唔識整中文教才。用台灣書本又 ...
大學的排名高,不代表用的課本一定高於普通大學,有些課本是通用的。如果按照你的邏輯,中國北大、清華的排名遠高於香港的大學,是不是將北大、清華的課本翻譯成繁體就可以?

mcl203 發表於 22-1-13 15:08
相信,頗大比例香港學生搞唔掂普通話課堂~~~

睇餸食飯,文又唔得武又唔得就唔好遷就

Arabellahk 發表於 22-1-13 15:15
大學的排名高,不代表用的課本一定高於普通大學,有些課本是通用的。如果按照你的邏輯,中國北大、清華的排 ...

北大,清華嘅排名,似乎,大家都係參考西方權威排名,佢哋似乎都係用英文發表嘅。呢個就係現實。要改,還須看硬件是否可以配合,先殺雞就一定存在機會嘅~~~

7-seven 發表於 22-1-13 15:19
睇餸食飯,文又唔得武又唔得就唔好遷就

認同睇餸食飯,咪就係現況~~~

mcl203 發表於 22-1-13 14:48
大學課本係咪用外國書為主?外來大學教授講師,相信唔可以用中文授課,更加唔識整中文教才。用台灣書本又 ...

紛紛北上(合作)建校,係咪本地高校也知守著一畝三分地長遠計未必好,所以都唔駛討論本地教材問題唔切實際嘅討論!

7-seven 發表於 22-1-13 15:40
紛紛北上(合作)建校,係咪本地高校也知守著一畝三分地長遠計未必好,所以都唔駛討論本地教材問題:wahaha ...

R到資源,咪可以發大啲生意來做,合情合理~

但要係HKU搞中英文班,要幾多硬件配合,教授講師都要另外請過,課室都要多一倍,申請表使唔使用中文填?問題一大蘿~~~

7-seven    發表於 22-1-13 15:46

mcl203 發表於 22-1-13 15:45

但要係HKU搞中英文班,要幾多硬件配合,教授講師都要另外請 ...
仲要將啲大陸客往外面趕,得不償失。

回覆 Poyau 的帖子

唔止呢11間落車?仲有聖公會呂明才中學、梁式芝書院、油麻地循道中學、新生命教育協會呂郭碧鳳中學即15間?

mcl203 發表於 22-1-13 15:45

但要係HKU搞中英文班,要幾多硬件配合,教授講師都要另外請 ...

HKU應該請了不少大陸的教授講師,用中文授課應該沒有問題。現在港大的校長都是大陸出生的。

Arabellahk 發表於 22-1-13 16:36
HKU應該請了不少大陸的教授講師,用中文授課應該沒有問題。現在港大的校長都是大陸出生的。 ...

你估,若可以如此,用廣東話定普通話授課?~~~

Arabellahk 發表於 22-1-13 16:36
HKU應該請了不少大陸的教授講師,用中文授課應該沒有問題。現在港大的校長都是大陸出生的。 ...

你不如問返張翔做報告、開例會、同D學生交流講普通話定英文先。

Arabellahk 發表於 22-1-11 09:38
標籤效應確實影響中中的生源,但香港的大學用英語教學影響更大。通常各個國家和地區從小學到大學都以本地區 ...

每件事都不是單獨发生,过住香港定位國際金容中心,要成纽伦港,英文相对重要,正如你所說,除美英外,重有边個國家用自己語言而又可被當成金容中心,日本?德國?法國?俄羅斯?
話說回來,如香港目标唔再只想单做國際金容中心的話,改变當然喺正確