用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港「落車」中學增至7所,下學年全開英文班中學減至116 ...
樓主: Arabellahk
go

全港「落車」中學增至7所,下學年全開英文班中學減至116所   [複製鏈接]

Arabellahk 發表於 22-1-14 15:57
是你看不明白,比如醫學科用英語授課,類似通識科用中文授課,這就叫雙語授課並存。 ...

原來係咁……牽強~~~

我係問你,#71,依你說法,係咪可以分到80個英文醫科生,20個中文醫科生呀,而又唔使多一個課室,又唔使請多一個教授講師。你話微調吖嘛,可以令現行學制更好,對嗎?~~~

你答咗學生A,科科星星,英文0咗,點解唔適合讀醫先啦?~~~

宜家大學唔係對語文科有要求,會要求取4取5咩?呢啲唔係已經微調咗?~~~

唔俾人讀某科,呢個叫做學制微調?例如:我英文好鬼叻,好有興趣工程,唔俾我修工程學科,突然改晒做中文授課,用中文書,呢啲叫做微調?~~~

總之學習能力高,又可以用英文的,就可以用英文上課。
又或培正中學,學習能力高又用中文。

學習能力弱,就用中文學。學到幾多得幾多,至少上堂聽得明老師講書。少了因為聽唔明英文而失去學習動機的因素。

所以落車可以是學校收回來的學生學習質素差,可以是人口下降受累,可以是學校辦學品質差。

但事實是,學習能力弱,知識基礎差,學習動機低,用中文教書也一樣成績差。

如果唔係,band3學生考DSE成績應該都好好,但事實唔係。

lovecupid 發表於 22-1-14 16:19
總之學習能力高,又可以用英文的,就可以用英文上課。
又或培正中學,學習能力高又用中文。

同意。中學就話可以分英中,或,中中。大學都好多科得2-30人,仲話可以雙語授課唔會須求更多資源。講多兩講,直情話唔俾你讀添,‘微調’咗了~~~

mcl203 發表於 22-1-14 16:24
同意。中學就話可以分英中,或,中中。大學都好多科得2-30人,仲話可以雙語授課唔會須求更多資源。講多兩 ...

正式咁講,大學是沒有指定教學語言的。

根本就是教授本身用甚麼語言,便用甚麼語言教。論文便用教授指定的語言寫。沒有便依學系規定語言寫。不會遷就學生。

現在香港有些大學理科,請普通話人教書,用普通話講lecture,化學成份都是用英文講的。論文用英文寫的。

lovecupid 發表於 22-1-14 16:34
正式咁講,大學是沒有指定教學語言的。根本就是教授本身用甚麼語言,便用甚麼語言教。論文便用教授指定的 ...

我都係咁理解,所以微調或硬調,已經存在係授課,按教授講師嘅教學方法~~~

mcl203 發表於 22-1-14 16:16

原來係咁……牽強~~~
#71只是假設,為了讓你明白課室不需翻倍,並不是真實的。誰都知道在大學只按專業分班,不會按語言分班。很多時候不同班級的學生在同一間課室上同一門課。總之,只要班級總數未變,不管課程語言如何變化,課室基本上不需增加。

Arabellahk 發表於 22-1-14 16:46
#71只是假設,為了讓你明白課室不需翻倍,並不是真實的。誰都知道在大學只按專業分班,不會按語言分班。很 ...

唔係下化,一個課室用板間開呀,英文教授係左邊,中文教授係右邊。以前係啲落後國家就見過,小學不同年級共用一個課室~~~

如果喜歡中文授課,可以去內地臺灣讀.近近地廣州深圳亦可.
始終世界排名前列既大學大部分是英文授課.
香港學生比內地/臺灣學生優勝既地方就是英文能力。

Sing13 發表於 22-1-14 17:03
如果喜歡中文授課,可以去內地臺灣讀.近近地廣州深圳亦可.
始終世界排名前列既大學大部分是英文授課.
香港 ...

又唔覺好優勝啵小塘啫,魚兒比較集中

7-seven 發表於 22-1-14 18:29
又唔覺好優勝啵小塘啫,魚兒比較集中
下,香港同台灣、內地學生的英文能力喎?

PTL_L 發表於 22-1-14 19:12
下,香港同台灣、內地學生的英文能力喎?

可能我講得唔明,令到你誤解。我想講嘅係實數,比例係另一樣嘢。從歷年內地留學生人數睇係遠高於香港中學入U人數

醒目開學勳章

7-seven 發表於 22-1-14 19:37
可能我講得唔明,令到你誤解。我想講嘅係實數,比例係另一樣嘢。從歷年內地留學生人數睇係遠高於香港中學 ...
14億同7百萬人口比人數

mcl203 發表於 22-1-14 16:52
唔係下化,一個課室用板間開呀,英文教授係左邊,中文教授係右邊。以前係啲落後國家就見過,小學不同年級 ...
你不斷糾纏課室問題,之前我已解釋過大學只是逐年將適合用中文授課的課程由英文轉為中文授課,班級(或總人數)幷未改變,因而不需增加課室。假設英文A教授原來在A課室授課A課程,若語言未變仍可安排在A課室授課A課程;若英文B教授原來在B課室授課B課程,若語言變成中文,可安排由能用中文講課的教授在B課室用中文授課B課程。以此類推其他課程,不管語言如何變,之前的課程仍可安排在原來的課室授課。課室明明夠用,為何要用板間開?根本不需英文教授在左邊,中文教授在右邊。不知我這樣解釋,你能否明白?

~~~~~~~~~~ deleted ~~~~~~~~~~~~

~~~~ deleted ~~~~~~~~~~~

7-seven 發表於 22-1-14 12:40
中國56個民族,幾十種文字百多種方言,點解要統一官方文字普及普通話。大陸專家學者用google又唔用 ...

其实我都明你意思, 同唔同意再定議清楚後再算, 不过呀Arabellahk响#15道话, 法国人讲法文, 德国人写德文, 日本人用日元, 听落好合理, 所以才估佢意指香港人, 当然应讲普通话, 写简体字, 用人民币啦.

正如佢同mcl203讨论大学应多用中文, 咁更可碓定佢指普通話同简体字啦, 唔通佢指繁简英三套教材,  分三班讲广東话,普通话,同英文哩教書呱!

bobbob 發表於 22-1-14 21:52
14億同7百萬人口比人數
意指人多好办事呱

7-seven 發表於 22-1-14 19:37
可能我講得唔明,令到你誤解。我想講嘅係實數,比例係另一樣嘢。從歷年內地留學生人數睇係遠高於香港中學 ...
明你意思,但如果加上分母再出%同結論(又唔覺好優勝)會好啲。

PTL_L 發表於 22-1-15 11:33
明你意思,但如果加上分母再出%同結論(又唔覺好優勝)會好啲。

如講整體質素我都認同嘅運動場上係有球員限制啫嘛其實都係吹水,認真就輸啦,一個半世紀英殖vs卅幾年義務教育

回覆樓主:

如果學生系香港接受左十二年中小學教育,差唔多每日都有英文課,結果最後都是聽唔明英文授課.
1.學生是否適合讀大學呢?
2.香港老師人工唔平,中小學英文教學都應該檢討下.
而非要大學遷就.

‹ 上一主題|下一主題