用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港「落車」中學增至7所,下學年全開英文班中學減至116 ...
樓主: Arabellahk
go

全港「落車」中學增至7所,下學年全開英文班中學減至116所   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 22-1-6 09:59
其實高中歷史地理用中文授課,未必明智,太多人名同專業用字,用中文學可能更難。

...
高中歷史(世界史)地理用英文授課,對於英文程度高的學生沒有問題,但對於英文程度低的學生可能還是覺得用中文學簡單。

Arabellahk 發表於 22-1-6 14:56
高中歷史(世界史)地理用英文授課,對於英文程度高的學生沒有問題,但對於英文程度低的學生可能還是覺得用 ...
我當年都係用中文學歷史,去到外國人名、地名既時候就非常迷惑同混亂,俾啲港、台唔同既譯名搞到糊晒塗,最終放棄咗。現在除咗港、台,仲多個大陸譯名,學生應該會更加迷惑。以你一定知道既英國國王佐治五世(港島、九龍都有公園以佢命名),如果你睇香港以外既中文歷史書,都係叫喬治五世。睇吓睇吓,你就亂,唔知道佐治五世同喬治五世係唔係同一個人。

王家爸爸 發表於 22-1-6 15:36
我當年都係用中文學歷史,去到外國人名、地名既時候就非常迷惑同混亂,俾啲港、台唔同既譯名搞到糊晒塗,最 ...

咁會唔會仲有啲學生唔識讀 阻住5世 㗎~~~

mcl203 發表於 22-1-6 15:39
咁會唔會仲有啲學生唔識讀 阻住5世 㗎~~~
其實都幾混亂下,另一個更有趣既例子係:Bonham Strand 叫 文咸街,Bonham Road 叫般咸道。咁前港督 George Bonham,應該叫「文咸」,「般咸」,定係佢曾經用過既名「文翰」、「般含」、「蒙咸」、「濮亨」?

Poyau 發表於 22-1-4 03:43
南區(HK4)男生本區再無英中
觀塘區(KL5)少兩間英中 減兩成學額
北區(NT5)風采上車 增兩成學額

成為英中條件太苛刻
應該引導更多學校提升
而唔係達到要求先比英語教學!

回覆樓主:

香港英文、中文都倒退,就知近20年啲語文教育政策不及當年,還不如直接用翻以前嗰套,唔好懶係創新攪咁多嘢。
當個好爸爸

Azzurro 發表於 22-1-7 02:16
成為英中條件太苛刻
應該引導更多學校提升
而唔係達到要求先比英語教學!
教育局採用的語言‘微調’,變相讓人感覺英中是好學校,基本上扼殺了Band1中文中學用中文授課生存。本來有些Band2a中文中學,經過學校多年的努力,DSE成績達到Band1c水平甚至高於一些Band1c水平,從而吸引大量Band1學生報考,最終達到教育局全開英文班的要求。學校可能為迎合英文校是好學校的觀念,或可能要符合教育局的要求,不得不放棄中文授課,由中文校變成英文校,中文Band1校就這樣消失了。這也是為什麼香港現在只有一所Band1中文中學存在。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 22-1-6 19:24
其實都幾混亂下,另一個更有趣既例子係:Bonham Strand 叫 文咸街,Bonham Road 叫般咸道。咁前港督 George ...
全部譯名都錯,呢個字h係唔發音嘅

bobbob 發表於 22-1-7 16:32
全部譯名都錯,呢個字h係唔發音嘅
如果講音譯既話,大部分人名、街名既翻譯都唔係最好,甚至唔正確。但係其實重點係統一譯名,如果唔係,真係玩死啲學生。

Arabellahk 發表於 22-1-7 15:29
教育局採用的語言‘微調’,變相讓人感覺英中是好學校,基本上扼殺了Band1中文中學用中文授課生存。本來有 ...
又未至於扼殺Band1中文中學既生存,香港唯一既Band1中文中學培正,微調前後都係咁好。中文中學少Band1,其實係市場既選擇多於政府既政策影響。

王家爸爸 發表於 22-1-8 22:56
又未至於扼殺Band1中文中學既生存,香港唯一既Band1中文中學培正,微調前後都係咁好。中文中學少Band1,其 ...
培正中學在微調後之所以咁好,正是因為其仍然堅持大部分課程用自己的特長中文授課,從而保持住Band1水準。

我都係將官出身,當年靠地理用中文讀AL先拎到個A,econ 用英文讀,讀得用心過geog好多,都係得個C

我覺得對於唔係top tier 英中(即係英文拎唔到5* 5**) ,用中文考某d科真係易高分好多

Band2中學能將Band2生教到Band1成績,說明他們的中文教學水平還是挺高的。即使符合教育局的上車標準,也不要輕易放棄用中文授課,最好保留部分班級用中文授課。

Arabellahk 發表於 22-1-11 00:45
Band2中學能將Band2生教到Band1成績,說明他們的中文教學水平還是挺高的。即使符合教育局的上車標準,也不 ...

譚伯羽當年達標不上車

殺校危機增 中中靠口碑
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091215/00176_005.html

屯門譚伯羽堅持母語教學

中學校長會署理主席阮邦耀認為,新教學語言政策確會加劇殺校危機,「標籤效應可能令家長一窩蜂選英中,加上人口問題嚴重,大埔、沙田及屯門頓成重災區。」

不過,非所有學校均「摘英棄中」,順德聯誼總會譚伯羽中學同屬屯門區,校長何奇韜稱,該校超過八成半中一生屬全港成績前列四成學生,轉英中可謂綽綽有餘,「但我哋自八六年開始用母語教學,成績一直好好,上年高考英語科合格率更達百分之百,所以我哋堅持唔轉英中,但會將理科科目改用英語教授。」他坦言,雖然下學年屯門區將縮減廿四班,但不擔心被殺校。

11英中不保聖類斯落車
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091215/00176_004.html

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091215/photo/1215-00176-004b2.jpg

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091215/photo/1215-00176-004b3.jpg

Arabellahk    發表於 22-1-11 09:11

LeeCC 發表於 22-1-5 07:12
有D奇怪啊,其他微調落車學校都係初中開英文班,讓學生適應,高中全英,但將中就調轉,是否代表學生適應不 ...

三間昔日全英中 德雅/瑪神/聖母
初中有中文班 高中繼續全英
今年落車英中幾年後會否高中全英?

深水埗(KL2) 德雅 瑪神
黃大仙(KL4) 聖母

德雅
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=52

瑪神
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=212

聖母
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=306

Poyau 發表於 22-1-11 02:43
譚伯羽當年達標不上車

殺校危機增 中中靠口碑
標籤效應確實影響中中的生源,但香港的大學用英語教學影響更大。通常各個國家和地區從小學到大學都以本地區日常常用語言作為教學語言,比如英國、美國用英語教學,俄羅斯用俄文,法國用法文,中國用中文,日本用日文。而香港日常大約90%的人用中文溝通交流,但中學確有約1/3用英文教學,大學全部用英文教學。

Poyau 發表於 22-1-11 03:19
三間昔日全英中 德雅/瑪神/聖母
初中有中文班 高中繼續全英
今年落車英中幾年後會否高中全英?
呢三間,得一間肯定仲叫有B1水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 22-1-11 02:43
譚伯羽當年達標不上車

殺校危機增 中中靠口碑
聖類斯當年出絕招,減班去保全英中資格
CSK,屯門兩間官中唔落車又如何?真B1學生都唔會想揀佢地
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Arabellahk 發表於 22-1-11 09:38
標籤效應確實影響中中的生源,但香港的大學用英語教學影響更大。通常各個國家和地區從小學到大學都以本地區 ...
所以我成日都話, 如果要推行母語教學的話, 一係就全面推行, 連大學都跟埋. 一係就唔好攪咁多嘢, 好似回歸前咁, 一切照舊. 好過宜家唔湯唔水, 不倫不類!

ok3 發表於 22-1-11 11:59
所以我成日都話, 如果要推行母語教學的話, 一係就全面推行, 連大學都跟埋. 一係就唔好攪咁多嘢, 好似回歸前 ...
香港回歸前實行的是精英教育,由於大學學位少,影響範圍相對較少。但回歸後香港的大學學位逐漸增多,逐漸向大學普及化發展,因語言問題,受影響的學生越來越多。長遠講,教育局應對大學的語言進行微調,逐漸增加中文授課。不需一刀切,徹底將英文授課調整為中文授課,只要將中文和英文授課調整到適合比例,保持雙語授課並存。
‹ 上一主題|下一主題