用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒小學 VS 播道書院
樓主: 鸚鵡仔
go

聖嘉勒小學 VS 播道書院   [複製鏈接]

家家有求。如果坐這山望那山嘅心態,求外闖,其實一開始唔應該揀龍校

Gummama 發表於 22-1-14 09:58
家家有求。如果坐這山望那山嘅心態,求外闖,其實一開始唔應該揀龍校
...
都唔可以咁講,太多未知,有時見步行步,2手準備啫。未讀唔知入面係點,讀咗會有唔同感受,多條出路俾自己考慮下,唔係更好?

PTL_L 發表於 22-1-14 10:13
都唔可以咁講,太多未知,有時見步行步,2手準備啫。未讀唔知入面係點,讀咗會有唔同感受,多條出路俾自己 ...

我意思係睇成績分數好重,target 傳統名中嗰啲家長,龍校小學課程未必滿足到,要外闖就要自己谷,自己又未必谷得其法。倒不如一開始唔好要龍,入間學術型小學仲好。

Gummama 發表於 22-1-14 10:28
我意思係睇成績分數好重,target 傳統名中嗰啲家長,龍校小學課程未必滿足到,要外闖就要自己谷,自己又未 ...
兩樣野分開先,傳統名中未必間間睇成績睇得咁重,反而睇重學生發展夠唔夠平均,但成績確實唔可以弱,但唔需要最強。又小朋友唔係可谷材料,龍或深學術學校都未必谷得起,但有龍有直,確係可多個選擇,當然條龍要值得放棄深學術私小先好放棄。

PTL_L 發表於 22-1-14 10:59
兩樣野分開先,傳統名中未必間間睇成績睇得咁重,反而睇重學生發展夠唔夠平均,但成績確實唔可以弱,但唔需 ...

考入得呢兩間小朋友資質唔會差,家庭又有資源,多數都谷得。但如果喺龍校,一來佢見其他同學學習輕鬆,未必肯比家長谷,二來佢可能想跟班朋友直上龍中. 如果要兩手準備,可能揀間學術型私小,有直中好過龍.

Gummama 發表於 22-1-14 11:08

考入得呢兩間小朋友資質唔會差,家庭又有資源,多數都谷得 ...

agree with you. 唔知何時去插班好似常態。入左一間覺得okay咪繼續讀上去。唔會為所謂好少少而搞一大餐又要作戰狀態去為左插班,如果一心諗住上一層樓插插插就真係不如去三私一直

Gummama 發表於 22-1-14 11:08

考入得呢兩間小朋友資質唔會差,家庭又有資源,多數都谷得 ...
認同要兩手準備係揀有直中私小係好過一啲龍,但無奈,要讀落先知,某龍校一直係打上happy school作特色,近年都有勸退情況,代表未必個個都谷得起,原因都是一樣,龍都有成績壓力,又或家長覺得唔適合,我諗揀得龍都係唔想小朋友有學術太大壓力,但可能事與願違既。

PTL_L 發表於 22-1-14 11:28
認同要兩手準備係揀有直中私小係好過一啲龍,但無奈,要讀落先知,某龍校一直係打上happy school作特色,近 ...

有個朋友的小朋友就是小五時被勸退。

lightingchung 發表於 22-1-14 13:10

小五呈分先嚟勸退咁殘忍

ok3 發表於 22-1-14 13:31
小五呈分先嚟勸退咁殘忍

龍校。

lightingchung 發表於 22-1-14 13:10

咁佢小朋友點算?輪盡啲喎除非轉IS⋯⋯

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 08:20
我都係諗!! 我返St 只係5個MTR站半個鐘左右, 返EC要成個鐘, 係我另一半唱反調! 又話讀St要考到頭幾位先可 ...

SCPS 從升中成績可見其外闖能力
2021年26%升讀 SCGS 之外B1中學
當中半數為 SPCC 及 四大女直

2021年
SPCC 4%
DGS 1%
HYS 2%
GHS 1%
SPCS 5%
------------------------------------------------------
SPCC + 四大女直 13%

2019 / 2021 SSPA Results Summary
https://pri.scps.edu.hk/wp-content/uploads/2021/07/Secondary-School-Places-Allocation-Result-2019-2021_2.png

回覆樓主:

SCPS 2016至2020年升中結果

《中西區 band 1 女 選校》#23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3853938&pid=48925906

回覆 PTL_L 的帖子

邊間龍校勸退?

sinsinyip 發表於 22-1-15 08:16
回覆 PTL_L 的帖子

邊間龍校勸退?
心神領會,happy 一條龍

鸚鵡仔 發表於 22-1-3 18:58
請問大家點選擇

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761
俾多少少資深會員hkpapa對於有呈分及有呈分之龍校詮釋參考一下,根據以上資訊,當然某啲已改了(如張祝姍已改為有面試及從2020年起,教育局容許中學提早於4月通知自行成功之學生等)其餘的資料值得參考下。

PTL_L 發表於 22-1-14 11:28
認同要兩手準備係揀有直中私小係好過一啲龍,但無奈,要讀落先知,某龍校一直係打上happy school作特色,近 ...

龍校點都要做靚公開考試盤數。

你公開試考得差,幾有愛心,幾happy都無用。

以為符碌入到一條龍,就可以happy ,真係大錯特錯。

好多人成日話,小學收得你,就代表小朋友一定適合果間小學。面試得果4-5歲人仔,真係好難知將來會點。

始終都係要打好學術底子做準備。

piglover 發表於 22-1-15 11:59

有時,扮瞓覺既人係叫唔醒,又或者部份呢類人天生樂安天命,係我哋杞人憂天。如果我起兩個小時就識上Ek攞料,可以佢哋既升學路會行得更輕鬆。

piglover 發表於 22-1-15 11:59

某些龍校咪為咗做靚盤數,咪做咗講啲唔講啲嘅靚數囉,做到入大學率150%都有粉絲信~~~

PTL_L 發表於 22-1-15 12:30
有時,扮瞓覺既人係叫唔醒,又或者部份呢類人天生樂安天命,係我哋杞人憂天。如果我起兩個小時就識上Ek攞 ...

D人成日話,入佐龍校咩唔使谷。呢句說話可圈可點,小朋友幼稚園學術夠嘅,跟到龍小課程,咩唔使谷law。如果學術普通,碌入去嘅,咩一樣追到氣咳。

我又真係見過唔少學術普通,但面試夠運入到龍小,一樣補到飛起去追趕課程。(咁樣係谷定唔谷呢?)
‹ 上一主題|下一主題