用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒小學 VS 播道書院
樓主: 鸚鵡仔
go

聖嘉勒小學 VS 播道書院   [複製鏈接]

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 08:20
我都係諗!! 我返St 只係5個MTR站半個鐘左右, 返EC要成個鐘, 係我另一半唱反調! 又話讀St要考到頭幾位先可 ...

好明顯,佢唔熟中西區,更加對SC無乜認識~~~

醒目開學勳章 王國長老

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 09:06
我已經同左佢講! 佢话起Sc讀得好叻先有機會外闖到, 起EC讀得開心嘅話好好地, 唔需要外闖><
...

中西女仔b1位多過b1生,聖心一堆b1生去咗南區間中學,仲有間英華無聯繫小學,女仔好著數
除非立定主意,唔辛苦讀又甘願接受一般成果(因為唔辛苦),咁就揀播道免煩!識人棄軒官揀播道,升中了無後悔

我已經同左佢講! 佢话起Sc讀得好叻先有機會外闖到, 起EC讀得開心嘅話好好地, 唔需要外闖><
...

如果揀得龍校,就唔會再諗外闖,否則又谷六年,咁要條龍都無用

...

EC 同SC 同樣英小,中學都係B1,我會考慮教學模式同埋就近入學.

另外,EC 評估好密,唔係外人諗得咁輕鬆. 兩間都係好學校, 入面叻嘅可以好叻好全能,成果主要靠自己修為。

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 08:20
我都係諗!! 我返St 只係5個MTR站半個鐘左右, 返EC要成個鐘, 係我另一半唱反調! 又話讀St要考到頭幾位先可 ...

SC 11區女仔天下, 仲要係英小.

Jean1769 發表於 22-1-4 10:33
如果揀得龍校,就唔會再諗外闖,否則又谷六年,咁要條龍都無用

入龍就唔谷,是否太天真?
龍校係保障小朋友不會因為一時失手,跌到太差的學校。同谷唔谷係兩件事?

見得太多以為入佐龍校過快樂人生的人,中學輸得好慘。

龍校無Band 3生?你一定唔會考DSE?

如果你留在香港玩DSE,咩一樣係要谷?

piglover 發表於 22-1-4 12:47

龍校無Band 3生?你一定唔會考DSE?

我就係咁天真架喇

坦白講,我讀書時唔駛谷從來無補習都平平穩穩順利入到唔錯大學。
讀書我始終覺得天資最重要拉牛上樹盞side氣。入到龍唔輕鬆少少享受學習的話係浪費。要發力都唔需要在小學(當然不要做包尾)

piglover 發表於 22-1-4 12:47

其實SC 功課唔多,初小一日3-4份。高小都好似多2-3份補充練習。好輕鬆。

airwalk 發表於 22-1-4 11:35
SC 11區女仔天下, 仲要係英小.

SC 大部份科目都係英文包括general studies 及bible 及Maths. 升去其他英中時,特別係社會及科學科目,好多英文Terms 都識,銜接上會好少少。

lightingchung 發表於 22-1-4 18:13
其實SC 功課唔多,初小一日3-4份。高小都好似多2-3份補充練習。好輕鬆。

妳囡囡是用家? 多謝分享(emoji)(emoji)

Little_Hazelnut 發表於 22-1-4 09:48
的確讀得叻先外闖到
但讀得唔差,唔洗外闖,都有直屬中學

我都係咁諗法, 佢又話直屬中學山長水遠(emoji)

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 21:03

St Clara 中學山長水遠,都好過播道12年都山長水遠。小學生日日山長水遠返學,好辛苦㗎。

鸚鵡仔 發表於 22-1-4 21:03

係中西區,直屬只係一個保障,無人指定你一定要直升㗎嘛。外闖力,SC係優於播道。現實說法,升中,你想走都要有學校肯收你~~~

另外補充,而家SC升中個表係第一日派位後無更新過。其實派唔到直中的,有同學扣返band 1C—2A或band 2學校,有1個直中收返(其中一班資料)

lightingchung 發表於 22-1-5 13:06
另外補充,而家SC升中個表係第一日派位後無更新過。其實派唔到直中的,有同學扣返band 1C—2A或band 2學校 ...

請問級名次要幾多才可直升返中學?

Luikm 發表於 22-1-5 13:50
請問級名次要幾多才可直升返中學?

直屬唔係主要睇名次,係依EDB機制下嘅Banding,B1+2可以享用直屬位,當然Band1抽完先到B2~

依現時SC情況,只要你仲係中西區B2生,係非常穩陣可以直升嘅,大約頭~80%係穩陣嘅~~~

回覆 piglover 的帖子

無呈分同無得外闖, 完全是兩回事

播道中學本身都已經Band 1B水平, 再外闖應該就是到更好的學校。

無呈分,中學收到資料後學生會顯示為無成績次第排名 (但不是排尾)。
然後學校就會自行從小學的水平+成績表去決定到底見唔見。

講到尾, 唔一定要呈分, 一切都係講實力。

Jean1769 發表於 22-1-4 12:51
我就係咁天真架喇

坦白講,我讀書時唔駛谷從來無補習都平平穩穩順利入到唔錯大學。
同埋而家多咗咁多升學途徑, 真係冇乜必要好似以前咁谷足十幾年揀間讀得開心啲而又跟到進度嘅就算

Dybala 發表於 22-1-13 17:15
同埋而家多咗咁多升學途徑, 真係冇乜必要好似以前咁谷足十幾年揀間讀得開心啲而又跟到進度嘅就算
...

而且今日唔知聽日事,話唔定聽日就決定移民。DSE都唔知係乜

kangee 發表於 22-1-13 11:48
回覆 piglover 的帖子

無呈分同無得外闖, 完全是兩回事

跟據升中嗰邊嘅2020DSE 分析應該最多到band 1C 。

# 自己都有留意呢間
‹ 上一主題|下一主題