用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺B1A
go

油尖旺B1A [複製鏈接]

就嚟要交表,仲未諗清楚交邊間好
二線小學(學校約130人,往年約三至四成band 1)呈分試級四五左右
心儀伊中,家住伊中附近,但據聞伊中偏好收外區,自行伊中是否機會不大?
自二都未有心水,有考慮SMCC, 銘賢,迦密,曾肇添等
但還是心繫伊中,自行唔得都想抽獎再博,但心裏面就係進取同保守之間猶豫
小女性格有點慢熱,唔太積極但守規盡責,有玩下運動但唔係話好叻,音樂視藝就無乜天分
望各位俾下意見,謝謝!
   9    0    0    0

joey_ey 發表於 22-1-3 03:37
二線小學(學校約130人,往年約三至四成band 1)呈分試級四五左右
心儀伊中 ...

伊中自行只見200人,相信要考級5內才有機會見。因你孩子級4、5可一試。伊中面試對數學要求比較高。

你孩子有冇"自學"的能力?

tpmon 發表於 22-1-3 03:48

伊中自行只見200人,相信要考級5內才有機會見。因你孩子級4、5 ...

我都覺得間間都係好大競爭,其實都唔太大信心,但自行想進取啲,唔得仲可以試抽獎,不過又好擔心,所以好矛盾

joey_ey 發表於 22-1-3 04:04
我都覺得間間都係好大競爭,其實都唔太大信心,但自行想進取啲,唔得仲可以試抽獎,不過又好擔心,所以好 ...

你囡在油尖旺大抽獎嗎?

tpmon 發表於 22-1-3 04:06
你囡在油尖旺大抽獎嗎?

係呀

回覆樓主:

見你多選男女校,除了SMCC。

想問你囡是喜歡讀男女校嗎?

伊中自行只見200人,相信要考級5內才有機會見。因你孩子級4、5 ...

我覺得佢自學能力不算太高,佢會盡責地完成學校俾佢既野,我地另外俾練習佢都會做,但就好少自己額外再去自學或温習

tpmon 發表於 22-1-3 04:10
見你多選男女校,除了SMCC。

想問你囡是喜歡讀男女校嗎?

我自己偏好男女校,但女校都ok, 女女自己都無乜所謂

joey_ey 發表於 22-1-3 04:12
我覺得佢自學能力不算太高,佢會盡責地完成學校俾佢既野,我地另外俾練習佢都會做,但就好少自己額外再去 ...

你在油尖旺,正常自行點都會選伊中或油真是其中一間。

joey_ey 發表於 22-1-3 04:14
我自己偏好男女校,但女校都ok, 女女自己都無乜所謂

我覺得2線小學報曾肇添都難,反而沙田呂明才機會較大。

SMCC 看好不好運,要博。如不介意女校,上智、油真機會是有的。

回覆樓主:

選SMCC或MCS,可参考以下的link。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864789

tpmon 發表於 22-1-3 04:16
你在油尖旺,正常自行點都會選伊中或油真是其中一間。

女就唔太鐘意孖辮旗袍,其實油真好似俾伊中大機會少少

joey_ey 發表於 22-1-3 04:35
女就唔太鐘意孖辮旗袍,其實油真好似俾伊中大機會少少

不喜歡旗袍,少了SPCC、HYS、YWGS、SSGC 這些選擇,非常非常之可惜。

tpmon 發表於 22-1-3 04:37
不喜歡旗袍,少了SPCC、HYS、YWGS、SSGC 這些選擇,非常非常之可惜。

佢比較抗拒孖辮,旗袍都還可以,如果有以上神校收佢,我覺得校服就唔係考慮因素了

joey_ey 發表於 22-1-3 03:37
心儀伊中 ...
KL1二綫小學,約130人,往年約三至四成B1,符合尼個框框的學校,不超過兩間~~
呈分四五名,伊中有機會但不穩.孖辮子幾乎必中但樓主應該嫌每日扎麻煩.又希望保留大抽獎伊中的機會,即自行不能降低標準.上智不要報,一報基本和油真一樣,會少了大抽獎機會.

個人覺得,自行QES.自二留空或報沙田曾記(不爲中曾,只爲保留抽獎機會,當然,中了返學亦方便).

自行不中,大抽獎再不中,到時再叩門QES.當然,爲了保險,到了叩門時,連油真上智一齊叩.至少,個人覺得,后兩者扣到的機會極大,(當然,呈三及畢業試就不得鬆懈,成績表叩門需要睇)

小學數學就無乜問題既,但我覺得佢數理唔算好強,上到中學都可能會唔夠男仔叻

joey_ey 發表於 22-1-3 04:54
佢比較抗拒孖辮,旗袍都還可以,如果有以上神校收佢,我覺得校服就唔係考慮因素了
...
SSGC有機會,可以換掉沙田曾

JojoDad    發表於 22-1-3 09:23

回覆樓主:

如不計中學關愛程度,可参考以下的post #8 (hkpapa852 以公開試成績排名)。在你的心儀中學list,何文田迦密和銘賢的公開試成績較跑輸。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158

medicine 發表於 22-1-3 05:02
SSGC有機會,可以換掉沙田曾

謝謝你提議,我會認真考慮,港島區我唔太熟,我考慮曾係因為有屋企人住嗰邊覺得幾好,可否指教一下SSGC 有何優勝之處?

tpmon 發表於 22-1-3 05:10
如不計中學關愛程度,可参考以下的post #8 (hkpapa852 以公開試成績排名)。在你的心儀中學list,何文田迦密 ...

其實囡囡都想博高一線,呢兩間唔算佢心儀,呢兩間係我list係因爲交通方便,兩間都地鐵沿線,返學方便啲
‹ 上一主題|下一主題