用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMCC VS MCS
樓主: janice3604
go

SMCC VS MCS [複製鏈接]

medicine 發表於 22-5-1 20:52
EK定義尼家野,"只要信,不要問"

EK吹捧到全港只有3C2D先值得讀咁,仲有家長講到面試見到面會震晒,插句咀都無機會~~~

medicine    發表於 22-5-1 21:50

www 發表於 22-5-1 20:03
「九龍三大私小」指 APS, KTS, SFA ? 請問為什麼 DGJS 不入圍呢?

三私一直係因為冇自家中學部而升中派位亮麗!

JojoDad    發表於 22-5-3 08:35
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 22-5-1 21:34
EK吹捧到全港只有3C2D先值得讀咁,仲有家長講到面試見到面會震晒,插句咀都無機會~~~
...
咁到 DSE 考中文說話英文oral 會唔會著番套3C2D 校服可以震懾全場,嚇到對手腳軟?

小鹿揀學校 發表於 22-5-2 10:19
咁到 DSE 考中文說話英文oral 會唔會著番套3C2D 校服可以震懾全場,嚇到對手腳軟? ...

都講升中一3C一直英文有優勢,中二打和,中文小學嘅唔差。

小鹿揀學校 發表於 22-5-2 10:19
咁到 DSE 考中文說話英文oral 會唔會著番套3C2D 校服可以震懾全場,嚇到對手腳軟? ...

咁又唔知喎,要問校內人最適合~~~

3C2D係英文科有優勢?咁似乎你要同邊批學生去比較了,又身在邊啲中學。有中學中一開始就中學課程即刻開波,亦有唔少中學中一仲係適應期,要泊齊來自唔同小學同學嘅水平~~~

自己位年輕人曾經小六見到位讀中一英中嘅朋友仔課本/習作,佢好奇怪話果啲佢哋小四已經識。咁代表佢哋程度高?似乎唔係囉,佢小學出名教得淺唔追成績,主因係因為佢哋係英小,根本唔可以亦唔應該去比較~~~

Rpp 發表於 22-5-2 11:24
都講升中一3C一直英文有優勢,中二打和,中文小學嘅唔差。

好似名幼稚園升小一有優勢 到咗小二又係打和

www 發表於 22-5-1 20:03
「九龍三大私小」指 APS, KTS, SFA ? 請問為什麼 DGJS 不入圍呢?

三私一直 指 4間無直聯中嘅小學

Poyau 發表於 22-5-2 12:48
三私一直 指 4間無直聯中嘅小學

呢個解釋似乎,已經不合時宜~~~

Poyau 發表於 22-1-2 21:38
SMCC 2022/23學年
自行得17個位 較上年少
係邊度可以睇到?

bananaGi 發表於 22-5-4 13:42
係邊度可以睇到?

EDB 網頁

申請中一自行分配學位手冊
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/handbook-for-dp.html

2020/2022年度中學學位分配辦法申請中一自行分配學位手冊
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/DPHB-2022.pdf

油尖旺區
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/DPHB-KL1_YTM-2022.pdf

mcl203 發表於 22-5-2 12:51
呢個解釋似乎,已經不合時宜~~~

想請教一下應該點解釋?

PTL_L 發表於 22-1-2 21:45
留意一下兩間學校的風格,要顧及中自行之餘,都要睇下啱唔啱自己小朋友。 ...

每次見到尼兩間對疊都感觸良多,皆因生命中影響得最深的都是出自這兩間 alma mater。根據求學不是求分數的大原則,再加[只要問,不要盡信]的態度。信則有,不信則無:
假設 SMCC = A
          MCS = B
宗教 A>B
勤奮 A>B
溫馨 B>A
謙遜 A>B
浪漫 B>A
貴氣  B >A
活潑 B>A
文靜 A>B

Dad2022    發表於 22-5-28 10:43

今年自行選了smcc自一,mcs自二,其一喜歡smcc校風,學生勤奮度(mcs學生感覺較自動波),英文語境,交通便利度(校舍就mcs更大更靚),其二選一間難入d放自一,唔收仲有自二。最後,2間收左。

kiwi2007 發表於 22-5-28 08:57
每次見到尼兩間對疊都感觸良多,皆因生命中影響得最深的都是出自這兩間 alma mater。根據求學不是求分數的 ...

都幾同意
如果小時候我有呢兩間揀,我自己會揀MCS (校服靚校園靚貴氣)我daddy就會揀SMCC (完全係daddy鐘意個款女兒尤其勤奮個part)
Anyway 對能力配合學校課程的女仔,其實兩間都好Ok

kiwi2007    發表於 22-5-28 16:55

TKO_NANA 發表於 22-5-28 12:33
今年自行選了smcc自一,mcs自二,其一喜歡smcc校風,學生勤奮度(mcs學生感覺較自動波),英文語境,交通便 ...

Congratulations ! 其實自行交表時填報得尼兩間,足以證明填表者的慧眼、分析力、自信和胆量。
憑歌寄意,尼兩間頂尖津中傳統名校,我諗到有兩首歌好啱用嚟形容佢地:
A) 瑪利! 我好鍾意妳
(原曲: 瑪莉!我好鐘意妳  - by Sam Hui)
....瑪莉 我好鐘意妳
妳妳妳 要有心理預備
因為我決心追瘦妳
妳妳妳 莫逃避 ....

B) Maryknoll till tomorrow
(原曲: Carry on till tomorrow - by Badfinger)
....Carry on till tommorrow
There's no reason to look back....
Maryknoll, Maryknoll, Maryknoll......

cchappyforever    發表於 22-5-29 01:27

TKO_NANA 發表於 22-5-28 12:33
今年自行選了smcc自一,mcs自二,其一喜歡smcc校風,學生勤奮度(mcs學生感覺較自動波),英文語境,交通便 ...

最終揀左 SPCC?

回覆 B.B.BaBa 的帖子

係,完全係當初始料不及
‹ 上一主題|下一主題