用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 《求救》小三脾氣大丶做功課超慢丶成績差 ...
go

《求救》小三脾氣大丶做功課超慢丶成績差

早兩年升小一冇幾耐就疫情,跟住就停課一大段時間,初初以為係未適應小學節奏,直至二年級下學期開始正常實體課之後就發覺唔對路,脾氣好大丶做功課超慢,一般人用2小時可完成的功課,佢就要花上8小時(過程中大部份時間都是哭哭鬧鬧),考試份份卷都唔夠時間做,成績更加唔洗講啦!現在已經小三,情況每況愈下,想死。求救!求救!

BMW@BENZ 發表於 22-1-3 16:41
小朋友認字如何?有冇讀寫問題?
答:例如抄寫課文仲要逐個字望住先寫得出,要記嘢默書就好似一個筲箕,早 ...

以你嘅描述⋯我懷疑你個小朋友可能有ADHD!你盡快同佢出去做評估啦⋯睇吓有冇啲訓練幫到佢!

回覆 BMW@BENZ 的帖子

評估左先。佢情緒唔好,大人更加要控制好自己情緒。平日盡量比佢做多點運動,人郁個腦先會郁,腦部發展好,做事先會快點。

giver 發表於 22-1-3 19:44

未有政府的評估報告,不能獲得資助。等待期間,唯有自費:

等我去研究一下,謝謝你的資料!

giver    發表於 22-1-5 00:36

未有政府的評估報告,不能獲得資助。等待期間,唯有自費:

可以參加協康會的訓練班。十多年前,阿仔曾自費參加一些小組,效果很好。希望疫情下仍有開班https://slp.heephong.org/cht/training-introduction

之後,我們亦曾自費到仁安醫院評估。係貴,但仔細,又有詳細報告,但當年的主診醫生應該已離職。
或者試問吓「香港兒童醫院」http://www31.ha.org.hk/hkch/Patients/Services/Psychology

朋友曾介紹靈實,評估的費用較平。https://www.hohcs.org.hk/content_42.html

giver 發表於 22-1-3 00:50

如果孩子沒有樓上網友提出的學習障礙,一般的、有效的鼓勵方式:

1. 緞練小肌肉,如捏硬泥膠。
答:ok我哋試吓

2. 坐定定不能太久。每隔20-30分鐘,便做點運動、傾吓偈、聽點音樂。
答:ok我哋試吓

3.  在協議的時間內完成一份家課,便可以加分,獲得獎賞。(最好讓孩子自選奬賞。要慳錢,便做一個小小抽奬箱)
答:我哋試過,初初有少少成效,之後佢都冇興趣,寧願唔要獎賞。

4.  任何些少進步,都要大大的讚!
答:試過,但成效不顯著。

5.  多擁抱,忌駡。(家長也是人,也有情緒,儘量啦)
答:試過,但我自認失敗,我會被佢太太太慢的節奏丶情緒及脾氣牽引住,不禁自己都會有情緒。

6.  如果孩子在校內努力學習,便讓他選擇喜歡的課外活動,否則便要暫停囉。
答:其實我哋都盡量俾佢玩,只係受制於佢蝸牛的功課速度,冇辦法俾佢多啲活動。

P.S.
我哋有搵學校老師/社工傾過,佢在屋企和學校的表現有啲不同,在學校很文靜,唔多講嘢,冇乜好朋友,冇乜自信。但响屋企就孫悟空托世,跳黎跳去冇時停,經常發憫憎、發脾氣,共通點係經常發白日夢,社工初步評語話佢唔算特別嚴重,但未做評估不能作準,排期等評估,但有排等,佢已經八歲,會唔會已經錯過咗評估的最佳時間呢!但係佢嘅情況已經令到我哋得返半條人命!

giver    發表於 22-1-3 22:56

Liuvyn 發表於 22-1-2 20:42

小朋友認字如何?有冇讀寫問題?老師有冇反映問題?佢做功課慢的原因係咩?唔識做定 ...

小朋友認字如何?有冇讀寫問題?
答:例如抄寫課文仲要逐個字望住先寫得出,要記嘢默書就好似一個筲箕,早上記完默完,下午就唔記得晒。

老師有冇反映問題?佢做功課慢的原因係咩?
答:功課在家做,所以老師唔會好察覺佢會用多少時間。

唔識做定唔想做?
答:我覺得唔識做佔30%,唔想做佔70%

以前在幼稚園學習有冇問題?
答:幼稚園係happy School,冇乜學習壓力,都唔知係冇問題定係我哋察覺唔到問題!到小學功課/考試壓力都大。

佢自理方面有冇困難?平時係咪一叫就能完成指令?定叫極都冇咩反應?
答:自理唔算好,但都算正正常常啦!但就叫極都冇反應、唔肯做。

P.S. 一做功課丶溫習等等,就好容易發憫憎、發脾氣,做功課期間九成時間都係眼睛放空丶發白日夢,好像魂不附體一樣,一定要陪住佢做,行開半步就停下來。想死!

如果孩子沒有樓上網友提出的學習障礙,一般的、有效的鼓勵方式:

1.   緞練小肌肉,如捏硬泥膠。
2.   坐定定不能太久。每隔20-30分鐘,便做點運動、傾吓偈、聽點音樂。
3.    在協議的時間內完成一份家課,便可以加分,獲得獎賞。(最好讓孩子自選奬賞。要慳錢,便做一個小小抽奬箱)

4.    任何些少進步,都要大大的讚!
5.    多擁抱,忌駡。(家長也是人,也有情緒,儘量啦)
6.    如果孩子在校內努力學習,便讓他選擇喜歡的課外活動,否則便要暫停囉。

還有以下的方法,比較另類,但朋友們試過,都有很好的效果。當然,小朋友性格、家中情况各異,唯有多花心思,耐心嘗試,加油!

A.   放學後太累,回家便立刻小睡,醒來後早點吃晚飯。小休後立即做家課,更有效率。
B.   阿大左手寫字太慢,我便叫他不要每份功課都寫太靚 >> 快咗 !(從此他的字愈來愈醜,我後悔已經太遲)

C.    起初,阿大和我把家課逐一研究,「一起」決定哪些可以 hea做。他的完美主義,也被我逐步打散了!(可能因此扼殺了一位藝術家)
D.  疲倦、飢餓時,阿細會變得暴躁。晚上她開始發作時,我們便火速哄她睡覺,然後早上會讓她早20-30分鐘起床。她為了趕校車,做家課的速度快了十倍,沒有誇大。

E.   可以在小息時、上堂前做些家課,但很難確保不會變成「抄襲」同學的家課。

小朋友認字如何?有冇讀寫問題?老師有冇反映問題?佢做功課慢的原因係咩?唔識做定唔想做?以前在幼稚園學習有冇問題?佢自理方面有冇困難?平時係咪一叫就能完成指令?定叫極都冇咩反應?