用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 5歲小朋友唔鐘意做運動 點算好
樓主: DINGCHU
go

5歲小朋友唔鐘意做運動 點算好 [複製鏈接]

DINGCHU 發表於 22-1-11 08:12
但小朋友又覺得練習悶

咁你一定係揾錯班,你唔好諗嗰啲咩考試,咁細個啲試唔考就罷。你要揾啲好有趣嘅跳舞班。

我女都係5歲,我完全明白你因為疫情影響興趣班嘅問題。佢2歲時我揾左一間好free嘅芭蕾舞班俾佢,堂堂都可以著唔同嘅公主紗裙上堂,細個唔使練考試,堂堂都係公主theme。

如果你住港島或近九龍塘,我俾啲資料你。佢啲非考試班去到5歲(再大就始終都係考試班,你仲可以趕得切試下上,之後鍾意先轉學校繼續大個啲嘅考試班都得。

melobi12 發表於 22-1-11 15:17
其實有嘅小朋友你真係迫佢唔到。

我妹由細到大都手腳唔協調,做任何運動都嗌攰,完全冇興趣(以我記憶佢玩 ...

我小朋友係social鐘意講野嘅人,所以佢好鐘意上話劇,同埋,佢係寧願學學術嘅人,又鐘意玩board game card game, 佢話鐘意,係因為上堂或者玩時,可以識到新朋友。

疫情後,真係要比佢試下玩群體運動,希望可以提起佢嘅興趣

DINGCHU 發表於 22-1-11 20:30
我小朋友係social鐘意講野嘅人,所以佢好鐘意上話劇,同埋,佢係寧願學學術嘅人,又鐘意玩board game card ...

咁團隊嘅運動真係啱晒佢。我覺得玩ruby都好型,我見好多球會都有試玩,我幾個朋友啲仔都有玩,我女就零興趣…

melobi12 發表於 22-1-11 15:17
其實有嘅小朋友你真係迫佢唔到。

我妹由細到大都手腳唔協調,做任何運動都嗌攰,完全冇興趣(以我記憶佢玩 ...

欣賞你都好努力培養女做運動
有些小朋友係天生略欠運動細胞,香港很多家長覺得讀好書便夠,小朋友唔喜歡郁就算吧,但運動對身心很重要,可以的話應盡量培養,唔洗好叻,但起碼不要抗拒,享受過程,保持體能。
其實有時無興趣係自覺做得不夠好「冇成功感」,咁初初做啲just for fun的,不要有輸贏計分考試的。
運動亦係social 活動,小時一齊去游水,水上活動,溜冰踏單車,你乜都唔玩,約你做咩好?一齊去圖書館?
上了年紀,見好多人因健康問題開始重拾運動,我見學生時期有做開的都較易上手,否則更不願郁。

melobi12 發表於 22-1-11 20:55
咁團隊嘅運動真係啱晒佢。我覺得玩ruby都好型,我見好多球會都有試玩,我幾個朋友啲仔都有玩,我女就零興 ...

我都試過join屋企附近嘅球會,但每堂上三個鐘,我囡未試完堂已經嗌走

964000 發表於 22-1-12 09:40
欣賞你都好努力培養女做運動
有些小朋友係天生略欠運動細胞,香港很多家長覺得讀好書便夠,小朋友唔喜歡郁 ...

我真係好希望小朋友鐘意做一種運動,唔駛要攞咩奬入咩校隊,最理想係可以keep住同隊友一齊成長,因為運動喺人生中好重要嘅一部份!大家一齊加油!

DINGCHU 發表於 22-1-11 08:12
但小朋友又覺得練習悶
我個女就係咁
覺得啲歌同啲動作做黎做去都係果啲, 又唔比傾計, 後期直頭喊住唔想再學

之後比佢玩足球班籃球班就開心到返唔到轉頭

Esf 有個multisports camp, 唔使esf 學生都可以參加。我女之前暑假同christmas 時參加過,個course 只係5天,每天3小時。聽我女講都係乜都玩下,sports 又有,games 又有,一班小朋友好開心的。你可以比你女試下,就算無邊隻sports 鍾意,都可以練下體能先。

Nbs 發表於 22-1-16 22:08
Esf 有個multisports camp, 唔使esf 學生都可以參加。我女之前暑假同christmas 時參加過,個course 只係5天 ...

我之前睇到ESF個ad.都覺得好吸引,多謝你嘅用家分享(emoji)

Dybala 發表於 22-1-14 15:19
我個女就係咁
覺得啲歌同啲動作做黎做去都係果啲, 又唔比傾計, 後期直頭喊住唔想再學

真係一模一樣 (emoji)

慢慢啦唔急得
‹ 上一主題|下一主題