用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 5歲小朋友唔鐘意做運動 點算好
樓主: DINGCHU
go

5歲小朋友唔鐘意做運動 點算好 [複製鏈接]

DINGCHU 發表於 22-1-5 12:01
彈網即係跳彈床嗎?

請問五歲仲可以玩到咩運動?宜家唯有咩都試下!

彈網4歲以上可以玩。我呀女4歲開始hea玩,因為大班,要輪樓跳,所以跳十分鐘又要排排坐等,算ok。後尾玩落左又鐘意左,入左隊,頂唔順玩到佢中四要放棄。宜家大學啦,佢話有時身癢,都好想去練返。
:-D :-?

twinkle00 發表於 22-1-5 15:52
回覆 DINGCHU 的帖子

我覺得如果玩過, 佢又唔抗拒的話, 就做住Ring fit 先, 由一星期一次, 慢慢加上去, 至 ...

宜家疫情又嚴重咗,睇黎都要keep住

csbaik 發表於 22-1-5 21:02
彈網4歲以上可以玩。我呀女4歲開始hea玩,因為大班,要輪樓跳,所以跳十分鐘又要排排坐等,算ok。後尾玩落 ...

嘩!可以幫小朋友揾到真正嘅興趣!太好了!

yes

你好似冇提過籃球 足球?
我覺得呢兩個係運動之母,容易入門又效用大

走路走郊野公園當然無聊,邊個小朋友鐘意睇風景?
你同小朋友講去 toysrus, lego land,去迪士尼海洋公園,幾遠都同你去。。

Azzurro 發表於 22-1-7 03:16

籃球足球我本來都想介紹,不過唔知樓主小朋友是否鐘意咁多人一齊。
成班小朋友跑來跑去追住個波,通常都鐘意我小朋友細個都有玩齊,五六歲再玩其他球類。
有好多外國人搞球會有幼兒班,例如kinder kicks 我女話比較好玩,佢跟過學校ECA參加另一間攪的話kinder kicks好玩D。不過好多女仔六七歲之後就冇咁鐘意足球,因為D男仔會開始粗魯。
「toysrus, lego land,去迪士尼海洋公園,幾遠都同你去」Spot on! 興趣問題。
疫情之後,好多運動都取消,公園又封泳池又封,比賽冇哂,其實普遍小朋友體能都差哂,本地家長不要只顧學業,忽視體能。

不要放棄 , 但係首先 , 家長要看看小朋友每星期除了返學 , 做功課同溫習外仲有幾多時間 , 俾小朋友參加活動

以我仔為例 , 由3歲開始安排各樣活動俾佢 , 起初只學平衡單車同游泳 , 現在已經6歲 , 讀緊小一 , 但我仔讀國際化私小 , 除了星期五 , 平日學校無功課 , 放學返屋企就喜歡 hea , 玩玩玩 , 睇 ipad , 總之係屋企做宅男就最好 ...!!

平衡單車 , 暫時耐唔耐落公園玩都會踩

游泳 , 由3歲學到現在6歲 , 間中因為疫情又停下課 , 3,4,5歲學游水佢都話唔喜歡 , 學到6歲佢現在才
話喜歡了游泳

籃球 , 經過球場現到D哥哥打得好勁就話鍾意 , 俾佢參加左第一堂
籃球又話唔鍾意 , 可能因為每堂要上2小時 , 佢太攰 , 原本都想放棄 , 點知新一季開班見到學校同學仔一齊參加 , 之後上多一堂又話喜歡籃球

冰球 , 原本係屋企附近的溜冰學校報了基本的
溜冰課程 , 點知老師教得一般般 , 小朋友學到怕了 , 上了兩堂就無再上 , 之後轉了另一個私人教練同場地 , 由頭學起 , 現在學了4堂 , 可以放手學企鵝行路 , 小朋友亦慢慢喜歡

所以 , 家長真係要想出不同方法同 , 陪小朋友附出時間同金錢去培養興趣 , 加油 !!

Azzurro 發表於 22-1-7 03:16

我小朋友係公主控嘅女仔,覺得藍球 足球好男仔,未試已經話唔玩。。

反斗城、Lego land, theme parks 全部都有去呀!但真係要做運動,佢就另一個樣

964000 發表於 22-1-7 07:45

籃球足球我本來都想介紹,不過唔知樓主小朋友是否鐘意咁多人 ...

前幾日我都開始揾球類,點知又話運動場地要關。。

chriskaan 發表於 22-1-7 15:17

不要放棄 , 但係首先 , 家長要看看小朋友每星期除了返學 , 做功課同溫習外仲有幾多時 ...

我小朋友學術算ok, 係體能差搞到唔多願做運動

多謝你嘅鼓勵!我會繼續用盡所有辦法令小朋友做運動的

多謝大家嘅鼓勵,不如大家比d提議,5歲小朋友可以做咩運動

足球、藍球、彈網、roller,溜冰,游水,跳舞,劍擊,單車,平衡車,乒乓球,大家可以brainstorm下嗎?

DINGCHU 發表於 22-1-7 16:02
我小朋友係公主控嘅女仔,覺得藍球 足球好男仔,未試已經話唔玩。。

反斗城、Lego land, theme parks 全 ...

五歲仲有體操, tennis, 羽毛球
其實你唔好同佢講係做運動,好似逼佢咁,當係玩,初初大人都要陪下玩
公主控應該鐘意ballet/Jazz個D,D衫靚

DINGCHU 發表於 22-1-7 16:12

足球、藍球、彈網、roller,溜冰,游水,跳舞, ...

其實最緊要小朋友自己鍾意可以逐樣試下, 揾啱項目
同埋我會傾向揀方便去學既, 唔駛花太多時間坐車
我小朋友學緊游水, 跳舞, 武術, 間唔中去下攀石

之前都有學體操

DINGCHU 發表於 22-1-7 16:12

足球、藍球、彈網、roller,溜冰,游水,跳舞, ...
個人建議搵啲團體運動可以一大班人玩, 又可以跑黎跑去, 活動範圍大, 而唔係自己一個企定定不斷重覆練習一兩個動作嘅會好啲
所以比我會喺呢個階段foul走劍撃同乓波先

DINGCHU 發表於 22-1-7 16:02

反斗城、Lego land, theme parks 全 ...

公主控好適合去跳舞,表演啲裙好靚

zaba 發表於 22-1-10 09:48
其實最緊要小朋友自己鍾意可以逐樣試下, 揾啱項目
同埋我會傾向揀方便去學既, 唔駛花太多時間坐車
我小朋 ...

我都係諗住咩都試,但小朋友就咩都話唔鐘意,所以先咁灰心。。(emoji)

Dybala 發表於 22-1-10 12:25
個人建議搵啲團體運動可以一大班人玩, 又可以跑黎跑去, 活動範圍大, 而唔係自己一個企定定不斷重覆練習一兩 ...

本身都係想小朋友參加團體運動的,但由兩歲幾開始疫情到宜家,要揾同埋keep團體運動唔係咁容易

Taiko0_0 發表於 22-1-10 17:38
公主控好適合去跳舞,表演啲裙好靚

但小朋友又覺得練習悶

964000 發表於 22-1-7 18:26
五歲仲有體操, tennis, 羽毛球
其實你唔好同佢講係做運動,好似逼佢咁,當係玩,初初大人都要陪下玩
公主 ...

多謝你嘅建議,因為運動場唔開,所以買咗羽毛球同小朋友喺樓下玩下先,希望佢鐘意

其實有嘅小朋友你真係迫佢唔到。

我妹由細到大都手腳唔協調,做任何運動都嗌攰,完全冇興趣(以我記憶佢玩過嘅跳舞、溜冰、游水、球類、田徑、golf、kayak、單車冇一樣嘢佢有興趣)。佢淨係喜歡用腦、睇書、畫畫(佢讀書好叻)。

我女都好怕運動、好怕外出,我地好辛苦、偷呃拐騙咩都齊,先間中的到佢去做啲active d嘅嘢。

不過佢係公主系,所以佢好鍾意跳芭蕾舞,亦有溜冰(雖然佢話攰)。你女都鍾意公主,不妨由有靚衫著嘅運動著手。

我女3歲左右玩balance bike 同scooter佢最初好抗拒,好驚跌(我同我老公明明都係唔怕佢跌,又好有愛心地鼓勵佢、陪佢試新嘢)。後嚟有排工人日日都的佢落平台玩,佢見其他小朋友玩,佢又試下試下,我地見佢有興趣,就成日offer同佢練習,有時就氹佢踩scooter去商場買雪糕之類,久而久之佢捉到竅門知道點平衡,就比較願意玩(但都有好多日子係prefer「留喺屋企玩」…)

如果你小朋友好social,就考量群體活動,成班人一齊追波嗰啲。

如果好似我女咁,緊張怕羞型,試下揾一個好朋友一齊學一樣嘢。我女初時就係咁樣同一個朋友一齊開始學溜冰,咁佢先比較願意去。未必一玩就鍾意的,特別係緊張啲嘅小朋友,可能要慢慢上左手先會開始享受嗰個活動。

同埋以我自己為例,我係好怕用身體直接接觸嘅球類(足球、藍球)唔知點解我完全控制唔到佢地… 但有隻拍(羽毛球、網球)我又ok㗎喎。

練手腳協調同平衡,我地成日都會叫個女行下啲花槽邊、石壆、捐下欄杆(即係好多家長會制止小朋友做嘅嘢…),情況許可嘅話我地會一齊做添。呢啲位佢覺得有趣佢肯做下,我地盡量把握每個機會俾佢郁下…
‹ 上一主題|下一主題