用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學出左3rd in 未?
樓主: mossfishh
go

英華小學出左3rd in 未?   [複製鏈接]

c27cheun 發表於 22-1-6 12:52
我覺得係因為佢根據呢一兩年經驗,入到3rd round跟住有offer既學生有好多唔要offer(e.g.移民或者有更好選擇) ...

應該唔會call 到2nd in 個班… 睇返之前post 3rd in reject 都冇收到電話call waiting …

我覺得係因為佢根據呢一兩年經驗,入到3rd round跟住有offer既學生有好多唔要offer(e.g.移民或者有更好選擇) ...

若有更佳offer在手
3rd in 是面見/拍片都不會參與

吹水媽媽 發表於 22-1-6 13:00
應該唔會call 到2nd in 個班… 睇返之前post 3rd in reject 都冇收到電話call waiting …
...

我見上年POST係有家長講過3rdin reject call,可能2nd ,不過黎緊呢幾年個時勢好難講,多左人移民同少左學童。

牛肉烏冬 發表於 22-1-6 13:18
若有更佳offer在手

我見有d家長鍾意慢慢揀,拎左offer,之前都有人叫你照見yw,不過當然有人去有人唔去。

若有更佳offer在手
部份會的, 3RD主IN父母, 其實當傾下計冇咩所謂.

racoy 發表於 22-1-6 12:58
完全同意. 佢冇想過果有假希望既400人有幾慘.

正面d想,可能學校就是想俾多次機會這班2nd in的考生。
講唔定2nd不理想的 ,正常已out左,今次俾多次機會拍片,講唔定面見時失手, 拍片時又好掂呢。俾校方多次機會去睇真個小朋友呢…

而本身叻的,2nd in本身就高分,加埋拍片都掂,咁證明該考生真系實力掂,拍片定面見,都唔會影響再佢的機會。

但,全部2nd in都有機會拍片,咁校方會工作量大增,睇多成400條片,可能 工作人員慘d....考生拍唔拍可自己決定,但工作人員無得選擇放棄唔睇咁多片哦…

若有更佳offer在手

正常啦…除非有人中意儲offers咁無聊啦…有更好offer在手,正常唔會做d損人不利己,辛苦自己小朋友,浪費校方時間,又令其它小朋友才左個機會,無任何一方得益的事的。

ajbabies2021 發表於 22-1-6 17:20

正面d想,可能學校就是想俾多次機會這班2nd in的考生。 ...

其實拍片唔駛點考小朋友,三part都主要係家長參與,小朋友只係第三part親子活動其中一份子,基本上唔使點講嘢都得…
在學校角度,比邊批小朋友都冇所謂,只要係佢哋認為係合適佢學校的…..所以我諗未必存在要比多次2nd表現唔好果批

2nd in表現唔好,至少3rd in有個希望。另外,3rd in拍片會排除已有好offer而唔會再拍片嘅家庭,一舉兩得。另外,之前好可能同校長見面,每個家庭都花唔少時間面見,依家可以慢慢睇片,唔洗限時間,仲減到3分鐘。

ajbabies2021 發表於 22-1-6 17:20

正面d想,可能學校就是想俾多次機會這班2nd in的考生。 ...
但對本來第 2round 見得好,而對第 3 round 失手的小朋友就不公平了。本來過了一關,少了競爭對手。若手持 offer 的競爭者放棄取位,見得唔好的小朋友會較大機會取得offer。現在情況完全不同了,變數亦多了。

雖然世事難以純對公平,但其實第 2 round 面見時毫無影響,當時面見程序亦順利完成,未見對該次面試得不太好的小朋友不公平呢!

牛肉烏冬 發表於 22-1-6 19:08
但對本來第 2round 見得好,而對第 3 round 失手的小朋友就不公平了。本來過了一關,少了競爭對手。若手持  ...

同意!若學校比多次機會2nd round表現唔好嘅小朋友,咁對2nd round 表現得好嘅小朋友就唔公平…
明白拍片可能有機會令2nd round表現唔好果批有機會加分而有offer,但我諗學校比全部2nd小朋友進入3rd round都係一次過收曬片備用,而唔係為咗比個復活賽比小朋友…因為靠一次就表現得好嘅小朋友一定smart過比要靠兩、三次先做得好嘅小朋友,如果要比機會咁要比幾多次先夠?在學校來講,個個小朋友都一樣,除非特別outstanding 果批…所以比多次機會只係家長嘅想法

非常同意你嘅講法,我都係咁諗。全部2nd in 嘅都拍片係為咗方便學校第二日要call waiting都有嘢係手揀過(仲揀埋家長,因為校長話唔係淨係收個學生而係要收一個家庭)

學校都高招,如果佢出咗3xx個入3rd in名單,剩低果4xx佢想叫果批人拍片做後備waiting都難,係喺呢一刻先全部人先采佢,當然除咗有更好offer果批

decelerate 發表於 22-1-6 18:08
2nd in表現唔好,至少3rd in有個希望。另外,3rd in拍片會排除已有好offer而唔會再拍片嘅家庭,一舉兩得。 ...
其實學校是否已有考生2nd in排名,排名較後的片是不看的呢?若學生排位六百至七百,即使前面有學生選擇放棄,都未必輪到他們。
最怕以為有希望,但其實是假希望,換來多一次失望。

牛肉烏冬 發表於 22-1-6 22:19
其實學校是否已有考生2nd in排名,排名較後的片是不看的呢?若學生排位六百至七百,即使前面有學生選擇放棄 ...

我都覺得已有排名,只是不對外公個佈,否則就浪費咗校長2nd in 嘅時間心機去揀人⋯⋯如果全部片都睇,就浪費左學校嘅資源去睇d唔係shortlisted 嘅人,所以果d係有必要先睇..純粹個人諗法

Baoyeung 發表於 22-1-6 22:31
我都覺得已有排名,只是不對外公個佈,否則就浪費咗校長2nd in 嘅時間心機去揀人⋯⋯如果全部片都睇,就浪 ...

或者有機會2nd in 表現+profolio 計2/3, 3rd in 計1/3

今次拍片主要係睇家長,都好好了。我地打算今日拍,希望一take過(emoji)

mossfishh 發表於 22-1-9 07:43
今次拍片主要係睇家長,都好好了。我地打算今日拍,希望一take過(emoji)

ctammy 發表於 22-1-9 12:28
英華是一間非常好的學校,加油(emoji)(emoji)

如果yw收,其他offer就真係唔諗可以release返出來

祈禱

回覆 ajbabies2021 的帖子

每年都有班人做損人不利己嘅事, 明知唔會讀yw 但照去in. 所以call waiting都機會大, 舊年3rd in reject都收到call, 有更好選擇嘅人都唔少
‹ 上一主題|下一主題