用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無人係 九龍 番 ESF 港島區 ? 我ESF等左4年,想轉港 ...
go

[小學] 有無人係 九龍 番 ESF 港島區 ? 我ESF等左4年,想轉港島。。 [複製鏈接]

有無人係 九龍 番 ESF 港島區 ? 我ESF等左4年,想轉港島。。 我自己住土瓜灣,Kowloon Junior School 本地 passport 跟本唔會等到。。。唉。。。
   0    0    0    0

如果有位比你轉, 你又攪得掂接送, 而你又好想讀, 不用關心有冇同路人。

(好耐以前試過一排住新界返Beacon Hill, 返工順路送埋返學)

調轉都有,中學插班RCHK。

h9907246 發表於 21-12-30 04:02
有無人係 九龍 番 ESF 港島區 ? 我ESF等左4年,想轉港島。。 我自己住土瓜灣,Kowloon Junior School 本地 ...
如果報名時冇選到指定跨區學校,使唔使從新報名?

有無人係 九龍 番 ESF 港島區 ? 我ESF等左4年,想轉港島。。 我自己住土瓜灣,Kowloon Junior School 本地 ...

點解唔諗吓ESF Discovery College.

睇Google map 土瓜灣揸車去都係39分鐘,果邊塞車機會細過港島,學校又新又靚,一定易入過港島ESF啲小學。

Activehealth 發表於 21-12-30 11:56
點解唔諗吓ESF Discovery College.

睇Google map 土瓜灣揸車去都係39分鐘,果邊塞車機會細過港島,學校又 ...

愉景灣好似唔比私家車駛入

都唔少人咁做,可以自組校車,或中環碼頭都有校車站

cherry1126 發表於 21-12-30 13:08
愉景灣好似唔比私家車駛入

揸到去Sunny Bay 有愉景灣巴士入。

考慮RCHK, 有校巴,唔使煩交通

我住新界,返港島,中環碼頭上校車,時間上仲快過樓下坐校車去KJS

KJS冇希望,過海報(除QBS)大機會,不過個幾間位置不方便誇區又冇校巴,另外中學可能要keep住過海未必轉到KGV, 要睇吓到時policy點。
如果唔一定要ESF而budget夠其實可考慮FIS/NAIS/CDNIS/Kellet/Aus IS

如果想插小學,會唔會買nomination right呢?
除港島區之外,可考慮埋DC/RC;入咗去之後再申請internal transfer, 會較容易。

相信港島除咗QBS易排好多,依家ESF校巴路線已經擴闊咗好多,可能因為有好多跨區家長!我慶幸小朋友響Year 6時插到(之前排QBS排咗年半都無位所以轉其他),入咗Y6之後可以直上Y7中學,所以如果安排到,可以考慮其他分校入咗先

smile_w99 發表於 21-12-31 16:50
相信港島除咗QBS易排好多,依家ESF校巴路線已經擴闊咗好多,可能因為有好多跨區家長!我慶幸小朋友響Year  ...

細嗰個仲因為大嗰個入咗而有sibling priority  入埋

Radiomama 發表於 21-12-31 08:17
如果想插小學,會唔會買nomination right呢?
除港島區之外,可考慮埋DC/RC;入咗去之後再申請internal tr ...

RC 小學同中學插班係咪會容易啲?(emoji)

smile_w99 發表於 21-12-31 16:50
相信港島除咗QBS易排好多,依家ESF校巴路線已經擴闊咗好多,可能因為有好多跨區家長!我慶幸小朋友響Year  ...

你高小係,但初小好多人不願誇區因為誇太多年,雖然話兩年後可轉校,但剛熟了又轉校對小朋友似乎不太好,於是無奈地排到高小終於等到或向現實低頭肯誇區。

Ally29 發表於 21-12-31 17:34
RC 小學同中學插班係咪會容易啲?(emoji)

我唔咁話容易,不過可以一試。

多謝各位回覆,感激~

想擇ESF主要係佢 Learning Support, 因囝囝有讀寫問題。
我地今年有提出買 Nomination Right (NR),但因KJS及九龍區ESF校嘅本地學生已超過 30%,再收 ESF 攞唔到政府 Funding 。。。所以ESF個 admission 有問我會唔會試下港島...  因為我 year 1 等到 year 5 了。。本身諗住三四年應該有掛,咪係local school 學多幾年中文先。。。唉。。。

ESF Discovery 都有諗過,但要搬去東涌/荃灣/青衣坐校巴,不過我仲有兩個細囡係九龍塘讀緊,咁樣又會好頭痛。。

RC 都有問過,若買NR都要再等最少年幾,no guarantee... 咁我已經等四年 再比 40萬 都其實都有可能要等多兩年。。感覺好似有D唔抵啫。。

h9907246 發表於 22-1-3 05:02
多謝各位回覆,感激~

想擇ESF主要係佢 Learning Support, 因囝囝有讀寫問題。

ESF 小學,除咗Discovery 外,最大機會有位係the Peak School, 要你搬上山頂/半山,個cost 同路程(兩個細返九龍塘)仲惨過搬荃灣/青衣返Discovery College DC.

如果係我,會買NR 俾大仔轉DC, 讀寫仔最怕中文,你仲要佢喺local school 讀多兩年!試吓唔搬住,阿仔9歲,可以自己搭地鐵自己去荃灣校車站上落DC校車,如果真係唔掂正搬。

ESF learning support 好好,早轉早享受!

h9907246 發表於 22-1-3 05:02
多謝各位回覆,感激~

好多人住九龍都返港島esf小學。今年第一年through train,好多都升唔返in zone school。
‹ 上一主題|下一主題