用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 000的叩門信可以點寫?有成功過的過來人嗎? ...
go

000的叩門信可以點寫?有成功過的過來人嗎? [複製鏈接]

想請教下各位:

請問000的升小一叩門信可以點寫?有過來人成功過嗎?

謝謝各位!

22    0    0    0

coconutchung 發表於 21-12-29 10:50
想請教下各位:

請問000的升小一叩門信可以點寫?有過來人成功過嗎?

零證書,零興趣班
叩門信寫小朋友性格,優點,家庭教育理念等。。。
000叩到旅港,新大天,仁紀,舊油天等多間學校
000瑪神,長協沒有一面機會
叩番111
但去到叩門壓力很大
係全家EQ的挑戰

都係照平時咁寫,係役情做左D咩加強小朋友之類,介紹下小朋友為什麼合貴校,你又睇中學校D,信中就唔好提要比個學位你,你係要一個面試的機會.....

叩11區
英1      1st Round
英2      1st Round
般小     1st Round
聖心     無得IN
基恩     無得IN
聖彼得 2nd Round > Waiting
吕明才  OFFER
聖嘉六  OFFER
李陞      OFFER
12區
SFCS     OFFER

回覆 sandra1004 的帖子

好勁啊~我女都是沒有十八般武藝,所以叩門如果000,感覺更難寫

回覆 ipki 的帖子

請問在信中要否解釋點解冇填嗰間學校為111?

coconutchung 發表於 21-12-29 14:04
回覆 ipki 的帖子

請問在信中要否解釋點解冇填嗰間學校為111?

無阿,我只寫為何申請呢間學校
最後都係入讀000叩既的學校
我主力sell阿女的優點
當然唔係間間學校受落

回覆 coconutchung 的帖子

無需要提.........有需要佢比機會你面試會問你
有幾間係要見埋長,佢地都會問下你做咩唔111

總知000唔會無希望,有叩就有機
唔係間間要叩門信
好似聖心咁,要寫埋封信比佢,無得見
其他大部份都無要求比叩門信,都係CALL就見
SO FAST係得聖心要收叩門信

回覆 ipki 的帖子

Thx! 請問如果該校沒有寫明要申請信,咁就真係不需要attach?我仲以為像求職咁,履歷上要attach 埋covering letter,哈哈!

你可以睇為「自薦信」,但唔係間間都要,有啲 000 all in,或者只係要求遞表唔要 portfolio,咁你就留返啖氣到時候再戰。
屋企習慣、性格、態度、家庭信念都係優點。

鍾意通山跑坐唔定:佢係一個活潑積極嘅女仔,樂意參與唔同活動
一舊飯坐定定:佢係一個文靜友善嘅女仔,鍾意琴棋書畫
好多野講:佢係一個活潑自信嘅女仔,願意並擅長用中英文表達自己
冇任何興趣班:家庭理念相信幼稚園時期留多啲親子娛樂時間,幫助小朋友全人發展
參加好多興趣班:女女願意參加多種唔同活動,我地亦好鼓勵佢接觸各種事物

呢啲任你寫,總之就是好。

medicine    發表於 22-5-22 16:11

回覆 1998Ruby1998 的帖子

原來如此,謝謝你,我會好好備戰,度度點寫會好啲

借位問問,叩門信一般應在放榜前寄出嗎?那個時間最適合?未放榜都照寄?謝謝賜教

WWS2000 發表於 21-12-30 08:27
借位問問,叩門信一般應在放榜前寄出嗎?那個時間最適合?未放榜都照寄?謝謝賜教 ...

官津叩門放榜後親自遞交

無喎,基本上我報個D得一間要我交信,其他係交表同交一D相關野
D表格有時會有原因,是旦寫2句......

WWS2000 發表於 21-12-30 08:27
借位問問,叩門信一般應在放榜前寄出嗎?那個時間最適合?未放榜都照寄?謝謝賜教 ...

叩門係任何時間都可以嘗試,不過,你還是考慮埋時間性,和該校嘅一貫作風。若果太早交叩門信,會否放埋咗一邊無處理到。又或,該小學係慣於係第三階段自行收生,一定要經申情表先處理,方法係好唔同~~

Poyau 發表於 21-12-30 08:42
官津叩門放榜後親自遞交

都係果句,未必如是。不過,自我介紹式申請,還要看你是否好緊張該叩門行為是否重要~~~

mcl203 發表於 21-12-30 10:06
都係果句,未必如是。不過,自我介紹式申請,還要看你是否好緊張該叩門行為是否重要~~~
...

對的 要留意心儀小學相關公佈
有學校係放榜前截止叩門申請

000為表誠意當然預早交一封會好D

跟住留意該校網址幾時出叩門information, 再依叩門申請的要求遞交多次文件連信,無論有報名表與否都應加一封covering letter (000由其重要,要寫出原因點解000都想交表),同時建議親手寫信。

你博到一個叩門機會,之後就未必再睇你有冇1

1998Ruby1998 發表於 21-12-29 18:20

你可以睇為「自薦信」,但唔係間間都要,有啲 000 all in,或者只係要求遞表唔 ...

寫得好好, 轉眼就快 1月 .
要幫小朋友 決定小一大抽獎次序,  也要開始準備 profolio ~忙

sandra1004 發表於 21-12-29 14:10
無阿,我只寫為何申請呢間學校
最後都係入讀000叩既的學校
我主力sell阿女的優點

您好,請問叩門信大概要寫幾長?一版A4,還是最多兩版?
我可以寫兩版內容,但擔心太長了,人家學校不喜歡。

謝謝你!

coconutchung 發表於 22-5-22 05:08
您好,請問叩門信大概要寫幾長?一版A4,還是最多兩版?
我可以寫兩版內容,但擔心太長了,人家學校不喜歡 ...

一頁
‹ 上一主題|下一主題