用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行一問
樓主: Coolbaby
go

自行一問

Poyau 發表於 21-12-31 17:40
全港前列40% 據呈分成績

85%嘅學生係全港top40%.

其實都已有啲buffer位比Band 2.

Band 1 係33%.

難唔難做到我都唔識計。

Poyau 發表於 21-12-31 17:40
全港前列40% 據呈分成績
超過15%的非top4成的學生,即超過20個.(>132X15%)
1)銘基沒落車.

2)循道脫直屬,釋放直屬位42個成公海位.

由(1)可知,循脫直屬前,,KL1的大抽獎,B1位足夠,及不是多到需要英中落車.因循道首選度應該在銘基前.即循道公海位抽返來的學生不會差於銘基,亦就是說循抽返來的應該全B1生.落車原因出在42個直屬位,而直屬位裏面超過20個非TOP40%的學生,即B2b和B2c.直屬位同樣是大抽獎,簡單概率統計,20/(1-7/33)=~=28個.即直屬位至少入了28個B2生,當中(以隨機概率.即平衡分佈)約20個非首4成學生.

脫直屬,落車后,形勢應該改變,即KL1的B1生應該會傾向銘基再循道,即優先次序調換.那麽,(銘基英中地位穩固).循道42個直屬位變爲公海位,即能否再次上車,就看KL1仲有幾多B1生留落大抽獎.在尼個大環境下,估計(即大膽猜想):

(A)KL1的非top中學,會減少自行收本區B1學生,以便同行(指循道)透過大抽獎會有足夠B1生.

(B)基於以上假設,KL1個三兩間中學(各自聯想哪三間),自行應該會傾向收外區B1,而循道在自行,甚至會傾向收外區的邊緣人也要放棄本區的B1生.即本區邊緣人自行循道係沒機會

medicine 發表於 21-12-31 18:37
超過15%的非top4成的學生,即超過20個.(>132X15%)
1)銘基沒落車.

另一個可能原因,循道係統一收到街外生係B2系列,循道早已非收85%自己學生,街外比倒一早非如正路嘅直中收生方法~~~

medicine 發表於 21-12-31 14:00
上返去又覺得機會樂觀.

道理是直屬時,要硬接循小幾十個B2,而該排B2不屬於全港前4成的學生.脫了直屬,至少 ...

其實咪又係學校本身嘅問題,佢教到件件1A生,又點會咁多1A/B生棄母校外闖,所以某些網友護主,甚麼因為升中大量流失學生,呢個亦係正正反映用腳投不信任票。雖然1A校都會流失學生,越高坊評banding流失率相對係細~~~

曾經有位專家自稱行內人,認為循道脫直可上1A校云云,佢識啲老師好掂,就自行理解可能性如何了~~~

2010YL 發表於 21-12-31 12:46
回覆 Coolbaby 的帖子

我個人覺得循道機會不大, 自行係學校揀人, 因剛落車, 如要再上車, 必須有足夠全港TO ...

但,如某些分析認為,油尖旺一直利男不利女,咁,照理循道不可能收到B2生吧,如果相信呢個說法~~~

tkinwong 發表於 21-12-31 17:58
85%嘅學生係全港top40%.

其實都已有啲buffer位比Band 2.

門檻調低至每英文班22人屬前列40%
想重返全英中要最少88人屬前列40%
以學額計 88/132=2/3 較以往85%低
假設自行收生全屬前列40%
脫龍後大抽獎無直屬位收直小B2生
大抽獎/叩門如前列40%佔多數就夠數

mcl203 發表於 21-12-31 18:45
另一個可能原因,循道係統一收到街外生係B2系列,循道早已非收85%自己學生,街外比倒一早非如正路嘅直中收 ...
循道統一沒乜可能收B2生.

因同學(當然,所知的即抽樣範圍係極細)仔,選校大部分寧放循道在銘基前面.而銘基沒落車,即至少銘基不會收超過15%的非top4成學生.所以假如學生選校傾向改變,對循道是危急的,即原本直屬位的B2生所佔的位,加上銘基所收的B2位,兩者如超過某個數值,B2aB2bB2c均衡分佈,就難以上車.在這個大前提下,銘基有唇亡齒寒的危機,即直接競爭關係,至少該兩校係自行階段,會盡量減少收本區的學生.因不怕收不到,區細,中學數目不多.容易溝通.

Poyau 發表於 21-12-31 19:10

門檻調低至每英文班22人屬前列40%
半英中先係22個一班甘計算嗎?還是全英中亦一樣?

medicine 發表於 21-12-31 19:29
循道統一沒乜可能收B2生.

因同學(當然,所知的即抽樣範圍係極細)仔,選校大部分寧放循道在銘基前面.而銘基沒 ...

似乎,不可能排除循和銘和聖係統一都收到B2生。當循1仔外求,就自然會益咗其他本區生。又當然,影響最大嘅係循,假設留校升中嘅係2仔為主,其他兩間唔使硬食2仔,睇天安排~~~

medicine 發表於 21-12-31 19:33

我覺得,呢個都只係用開到英文班嘅資格去講述,又事實,還須看學生是否適合英語教學,硬谷英文班,將前40%學生打散去分班,其他未必適合英語教學嘅學生置身其中,會對佢哋有負面影響,當6年後若果炒率高咗,又是否可以重回英中資格呢~~~

回覆樓主:

聽大家的分析,唔通唔摶循道改為銘基嗎?

medicine 發表於 21-12-31 19:33

以往 中一每班派位人數 × 85%
更新 中學平均每班人數 × 85%
據2020/21學年每班27人 85%即22人

微調中學教學語言
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-secondary/moi/fine-tuning-the-moi-for-secondary-schools.html

王家爸爸 發表於 21-12-30 21:23
聖母玫瑰唔錯,老師建議得,應該有理由。

(emoji)

回覆 Coolbaby 的帖子

我估……應該有部份B2B學生轉軚唔會報循道,而有部份B1C學生既家長唔想編入中文班又唔會報,所以今年來講,學生水平應會下降,你唔驚編入中文班的話,真心係可以報,因為今年水平下降左都要編入中文班,反映左小朋友成績唔算太好,如選擇其他英中,可能仲讀得辛苦!

回覆樓主:

收到循道Call,唔使煩。。多謝大家的寶貴意見   

Coolbaby 發表於 22-5-4 20:38
收到循道Call,唔使煩。。多謝大家的寶貴意見
恭喜你~
請問另一間自行揀咗邊間?

bbforever 發表於 22-5-4 21:13
恭喜你~
請問另一間自行揀咗邊間?

聖母玫瑰

Coolbaby 發表於 22-5-5 06:01
聖母玫瑰