用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行一問
樓主: Coolbaby
go

自行一問

回覆 medicine 的帖子

所以學校給的banding真的只供參考

回覆 王家爸爸 的帖子

真的移民人數多左,真的學位就無甘緊張?但2010年出生率比早幾年都高喔~

0030 發表於 21-12-29 14:22
回覆 王家爸爸 的帖子

真的移民人數多左,真的學位就無甘緊張?但2010年出生率比早幾年都高喔~ ...
德雅、循道、黃棣珊三間,自行階段收到既學生應該差唔多,一直都係只要係真正既B1學生就有機會。今年情況有啲似六年前,如果真係油尖旺區既B1學生,基本上應該係必定入到,所以邊緣人應該都有機會。

RC-HK    發表於 21-12-31 03:35

王家爸爸 發表於 21-12-30 10:02
德雅、循道、黃棣珊三間,自行階段收到既學生應該差唔多,一直都係只要係真正既B1學生就有機會。今年情況有 ...

雖然樓主已經轉左校網,其實留原區咪仲好,經常不少專家話油尖旺唔夠位,事實已經話俾大家知,有英中收唔夠85%全港頭40%,要係下一個站落車,真係缺英中位咩?~~~

王家爸爸    發表於 21-12-30 21:18

geminialing 發表於 21-12-29 11:16
黃呢幾年無公佈成績,但見你話佢係1B,以為你講緊佢intake多數1B, 定你有佢dse數據可以分享下  

...

黃棣珊近兩年成績如何?

年份 3322 主科2+ 五科2+
2021 [?]
2020 [?]
2019 71.9% 98.7% 95.6%
2018 72.2% 98.1% 92.5%

mcl203 發表於 21-12-30 10:31
雖然樓主已經轉左校網,其實留原區咪仲好,經常不少專家話油尖旺唔夠位,事實已經話俾大家知,有英中收唔 ...

你嘅意思係我选循道留返油尖旺區嗎?還是其他意思?

王家爸爸 發表於 21-12-30 10:02
德雅、循道、黃棣珊三間,自行階段收到既學生應該差唔多,一直都係只要係真正既B1學生就有機會。今年情況有 ...

今日老師打電話嚟問,建議自一聖母玫瑰

Coolbaby 發表於 21-12-30 20:09
你嘅意思係我选循道留返油尖旺區嗎?還是其他意思?

油尖旺區(KL1)大抽獎乙1循道穩

Poyau 發表於 21-12-30 20:22
油尖旺區(KL1)大抽獎乙1循道穩

我大抽獎轉咗去KL2深水埗區

Coolbaby 發表於 21-12-30 20:12

深水埗區(KL1)大抽獎乙1德雅穩
自1可考慮老師建議聖母玫瑰

mcl203 發表於 21-12-30 10:31
雖然樓主已經轉左校網,其實留原區咪仲好,經常不少專家話油尖旺唔夠位,事實已經話俾大家知,有英中收唔 ...
同意,我都認為留係原區仲好,油尖旺B1唔只夠位,仲有多,反而深水埗一定唔B1夠位。

Coolbaby 發表於 21-12-30 20:12
聖母玫瑰唔錯,老師建議得,應該有理由。

Poyau 發表於 21-12-30 20:32
深水埗區(KL1)大抽獎乙1德雅穩
自1可考慮老師建議聖母玫瑰

明白,多謝你的建議

王家爸爸 發表於 21-12-30 21:21
同意,我都認為留係原區仲好,油尖旺B1唔只夠位,仲有多,反而深水埗一定唔B1夠位。

...

所以自二选循道,雖然落車全英中,但是只開一班中文,仲有幾班英文班。

回覆 Coolbaby 的帖子

我個人覺得循道機會不大, 自行係學校揀人, 因剛落車, 如要再上車, 必須有足夠全港TOP 40%人數, 咁又點會係自行時收邊緣人, 一陣考pre s1失手, 又可能跌出全港TOP 40%, 咁學校點會博呀, 但大抽獎我個人覺得今年B2生有機會抽中

2010YL 發表於 21-12-31 12:46

我個人覺得循道機會不大, 自行係學校揀人, 因剛落車, 如要再上車, 必須有足夠全港TO ...

但問題係有幾多band 1 學生會自行㨂循道?家長(包括我自己)和學生都很現實,1A 和1B肯定唔會㨂,1C都有其他選擇。

去到大抽獎,band 1 學生應仍係用循道守尾門。循道要上返去,要在成績上吸引到band one去報,不是一朝一夕嘅事。

apple1990    發表於 21-12-31 13:52

我個人覺得循道機會不大, 自行係學校揀人, 因剛落車, 如要再上車, 必須有足夠全港TO ...
學校當然希望收到的學生個個都係各自小學的級頭~~~問題是,他們會報名嗎?(循小都走了好多B1生尼)

除非落車的訊息未普及,或者小學希望提高首志願率而不刻意提醒(已落車),家長又忙於工作生活從而忽略該資訊(指已落車),一般來講,真B1生選一間開中文班的中學的概率又幾大?

稍有常識都知道,KL1大量B1位,否則循道點會落車?即公海B1位多,循小個班B1生先可能做到報其他中學級即中(乙部),因不中的話,循道(聯係位)守乙部尾門不會掉落其它B2校.亦輪不到循小班B2抽入去.

在尼個大環境下,KL1的真B1生.誰會自行報?(乙部必中).他區,除非心儀或該區B1位不足,否則同樣無誘因報自行.

即,邊緣人自行係有機會的.只是睇幾多個入到,或者講,在甘多個邊緣人當中,誰是靠前的.

tkinwong 發表於 21-12-31 13:46
但問題係有幾多band 1 學生會自行㨂循道?家長(包括我自己)和學生都很現實,1A 和1B肯定唔會㨂,1C都有 ...

上返去又覺得機會樂觀.

道理是直屬時,要硬接循小幾十個B2,而該排B2不屬於全港前4成的學生.脫了直屬,至少大抽獎個部分,應該是大部分B1生.(參考銘基,因落車之前,循應該會較吸引,但銘並未落車,即循落車係大概率直屬位所致).而脫直屬后,個幾十個原直屬位變公海位,就算收不到B1生,但公海B2應不會大量非top4成的學生,至少會有改善.即幾十個B2b和B2c變成B2a,B2b,B2c抽獎入

全港前列40% 據呈分成績

回覆 tkinwong 的帖子

我意思係循道"應該"唔會揀邊緣人,"邊緣人"我係指未必企得穩B1C既學生,學校有經驗可以睇到報名既學生係B1C既邊緣人,或是可企穩B1C既學生