用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs St Paul Catholic
樓主: Mover
go

聖心私小 vs St Paul Catholic  

綱民意見可以參考,家長也可在放學時間實地考察一下,可能更加明確找到答案。

cheechi 發表於 22-1-3 17:58

如果上哂報紙既事,其中一單好經典係畢業生拍照,被學校報警 ...

呢單新聞好熱,唔會唔知,但我都係以為講緊小學部既新聞。

我識兩個old girls,一個精英班畢業,到而家仲好appreciate 學校,都有安排女女返母校就讀,另一個應該就係以上報章中同聲同氣既畢業生(不是同一屆),就讀成績較弱之班別,大數學校不是,如何不公,雖然成績較弱,但踏入職場後,卻因「聖保祿」畢業生令佢都頗易找到工作。一間學校,同樣是畢業生,點解會睇法咁唔同?兩者分別,我自己見到係一個成績好,學習主動;另一個成績在校稍為遜色,但工作上仍找到不錯崗位。有時,除埋怨不公外,有冇諗一諗自己既表現呢?不過欣賞報章中,有同學提到「承認有同學態度較激烈,或有做錯」

每次我講下關於St Paul Cath的親身感受, 就有一部分長期忠粉話我唔係現讀生/ 唔知唔好亂講......

1. 功課量超多 - 同其他津校可能差不多, 小一開始年年加多, 到高小係日日做到無停手。但坊間話佢係"Happy School" 實在太誤導人

2. 同學質素參差 - 當然亦都似其他津校咁, 大抽獎咩人都有, 有好叻女、亦有日日唔交功課、上堂狂傾計的人, 老師的方法係叫乖學生包圍壞份子, 等佢地無得傾計, 但只係一廂情願

3. 中文科灣仔區之冠——講緊深的程度。比同區St Paul Con、真光、瑪記、St Francis都深好多

4. 英文科——師資唔得、大家Zoom咗一年睇得好清楚, 口音、文法都唔得。同學之間亦都好參差, 完全無語境

5. 今年流失量好高, 有移民、轉國際、私校.....咩都有。一班本來33人, 宜家好多走淨27, 28人......

6. 今年開始改為3考, 加埋進評, 差不多3測3考。考完即刻默書+功課, 全年無休

唔係話間學校差, 都唔想唱衰學校, 但大家一味護短, 呃緊人呃埋自己

yianleen 發表於 22-1-4 12:27
每次我講下關於St Paul Cath的親身感受, 就有一部分長期忠粉話我唔係現讀生/ 唔知唔好亂講......

1. 功課 ...
其實又唔可以咁講,個人認為有兩方面既聲音絕對是好事,因為冇一所學校是完美,每人面對、經歷都唔同,所以不同網友用家、前用家提出既都可作為後用家做參考。但不認同位係,有啲情況就他人而言真係冇發生或唔認為係,咁點可以叫護短呢?

1. 功課 ...

就係需要你呢d真實說法,支持你。

我識人個女讀呢間小學現已升中。個媽日日理功課溫書鬧到個女飛起,試過零晨12:00仲鬧緊。

唔知係個女問題,間學校間題定個媽問題。

回覆 yianleen 的帖子

請問3年級開始會勁多功課?同埋上年不是3考?先謝謝

1. 功課 ...

就你所提出情況:(個人而言)
1.功課量-關校長上任前,功課頗多,但未至於做到好夜,小囡晚晚9:30pm可以上床休息(老生常談,因人而異,並非不認同網友,因有同學媽媽常呻做功課溫習做到好夜)關校長上任後,功課比前更少,小囡當時已是高年班。st Paul cat一定唔係happy school,亦從來冇打正旗號係happy school,作為一間有歷史既學校,風格唔係今時今刻定,一早已訂落嚟,學校高層要穩中求變,都係挑戰,但以我所知,全日制時,大部分學校下午時間都係學術學習,但Paul cat五日都係安排非學術學習。

2.認同同學能力差異大,但作為一所津校,可選擇嗎?有既,每年插班或小一叩門揀囉。但小朋友上堂騷擾同學,責任應該全起學校身上,咁家長呢?如果同學有問題,而老師視視若無睹,任由情況發大,老師則佔大部分責任。

3.認同Paul cat中文教得深,但係有系統教學,Paul cat有95%band 1 and band 2組別學生(見學校報告)即代表大部分同學升中後以英語為主要學習媒體,又大家都知,中文係英中生或dse 考生死亡之科,那從小建立好中文基礎,不是好事嗎?當然又係小朋友能掌握到為先。早排,小囡自發透過電郵感謝小學老師為佢中文打好穩健既基礎,而家處理呢科都游刃有餘。

回覆 pizza121 的帖子

之前一直係兩測兩考, 2021-22學年先開始3考

回覆 PTL_L 的帖子

我唔知關校長之前果任係邊個/ 風格如何。
我講緊既係現況。

似乎你個女畢咗業好多年啦(起碼唔係宜家讀緊), 唔駛再拎出黎講啦。與時並進啲啦。

1. 功課 ...

4.英文科-認同,Paul cat英文顯淺,但附合edb 課程指引,亦能出到95%band 1 and band 2學生,中學部仍然收大量band 2直小生情況下,dse 考到1B成績。事實上,Paul cat只是一所中文津貼小學。

5.退學情況是大環境問題,非單一兩間問題?

6.就小囡就讀既時候,2測2考加進評,但進評在於revision,不計分,所以本人從來冇理會進評日期及範圍,進評成績唔理想,當時的我更容易為小囡對症下藥,不過部分家長是較緊張,進評都會好在意的,並不是不好,都是因人而異。

yianleen 發表於 22-1-4 13:49

我唔知關校長之前果任係邊個/ 風格如何。
不是,小囡是關校長上任後的學生多啲。

用「聖保祿畢業生」個名呃到下人、甚至有光環, 其實係咪個女仔無講清楚自己讀既係跑馬地果間?
應該好多人都只識得格仔裙果間....佢係唔係混水摸魚咋?

yianleen 發表於 22-1-4 13:52

用「聖保祿畢業生」個名呃到下人、甚至有光環, 其實係咪個女仔無講清楚自己讀既係跑馬 ...

佢係讀跑馬地果間,見工時寫上「聖保祿中學」,但有冇混水摸魚既心態,真係唔知喇,都唔想咁諗人又兩間聖保祿畢業生既style太易分辨,氣質完全不一樣。

PTL_L 發表於 22-1-4 13:49
4.英文科-認同,Paul cat英文顯淺,但附合edb 課程指引,亦能出到95%band 1 and band 2學生,中學部仍然收 ...

改三考舒服多了 二測二考都有進評,宜家起碼大時大節後唔係測驗。

進評係寫計幾多分,仲有啲係唔計落總分,如果每樣都當考試來準備,就係會辛苦啲

bj1315 發表於 22-1-4 14:17

改三考舒服多了 二測二考都有進評,宜家起碼大時大節後唔係測 ...
係,你正確,有分數,但不計落總分。

PTL_L 發表於 22-1-4 14:19
係,你正確,有分數,但不計落總分。

有啲計 有啲唔計啦 都係會知佔幾多,如果比分唔重 會當睇下有冇上堂學識。

係 成日總係有少少嘢做,數評 默書 其實都佔好少分,全年計1%2%一次?正面睇咪叫幫忙溫書、另外一面睇就叫做谷、忙。

bj1315 發表於 22-1-4 14:39

有啲計 有啲唔計啦 都係會知佔幾多,如果比分唔重 會當睇下有 ...
我都係咁諗,亦都咁同個囡講,唔想考測前谷太多落自己到,平時默書、小測認真啲,記實啲,到時考測前就唔會咁辛苦,所以基本上考試放早的話,我會迫個囡瞓午睡,起身後做一做總結,就夜晚準時上床休息,精神好,考試頭腦都清晰啲。

1. 功課 ...

其實讀得咁辛苦,中文嫌深英文嫌師資唔好,你同囡囡有冇考慮過轉校?

回覆 luckydecbaby 的帖子

咁我女暫時年年都拎學業成績優異獎,又唔急住轉校住,因為免費,但中學一定會走囉

其實CV上好少人會寫中學讀邊間,除非佢無讀大學囉