用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 1月頭會回英國上課嗎
樓主: lee2046
go

[英國] 1月頭會回英國上課嗎  

ema 發表於 21-12-30 10:20
5 Jan CX 真係有機?剛打到電話去CX.  4 Jan 之後佢話最早係7  Jan(full).  都只係Waitlist only. ...
係昨天電話同CX改的. 5/1 15:10 飛, 同日20:20 到倫敦.係咪收到咩消息呢班都取消埋? 真係好擔心呀!

見CX網頁真係唔見左呢班機! 但唔知係咪FULL左所以冇列出來定點. 而家見CX網頁, 好似差不多7-10日先有一班直航.

belomommy 發表於 21-12-30 08:38
virgin 是否1至4jan 都取消了?
依家Virgin 5 Jan 班機都唔見咗,唔知係咪又取消,未問到

哈比族 發表於 21-12-30 10:15
而家疫情太麻煩,仲要轉機梗係no way la,一陣中途又忽然被取消左班機點算,寧願轉第二日等直航好d,你老 ...
但真係好擔心HK直航又再被取消.見星航轉機, 都係在星加坡機場停留55分鐘.
而星加坡好似唔同香港咁有溶斷. 唉! 真係煩死.

ema 發表於 21-12-30 10:24
依家Virgin 5 Jan 班機都唔見咗,唔知係咪又取消,未問到

4jan full了
5jan 就唔知喇

ema 發表於 21-12-30 10:24
可以係網頁 flight status 輸入日期, 出發地, 目的地搜尋一下.我見4/1係取消
5/1 係準時

bb1225 發表於 21-12-30 10:23
係昨天電話同CX改的. 5/1 15:10 飛, 同日20:20 到倫敦.係咪收到咩消息呢班都取消埋? 真係好擔心呀!

見CX網 ...
CX website check: fully booked 同無flight 個 search results 係唔同㗎。5 Jan 好似係冇機,最好打去問,不過要等兩個鐘

回覆 bb1225 的帖子

I have received email yesterday that this CX253 on 5 Jan has been cancelled.

ema 發表於 21-12-30 10:34
CX website check: fully booked 同無flight 個 search results 係唔同㗎。5 Jan 好似係冇機,最好打去問, ...
請問點樣search出來架?

LWTLI 發表於 21-12-30 10:37
回覆 bb1225 的帖子

I have received email yesterday that this CX253 on 5 Jan has been cancelled. ...

oh NO! Help!!!你改邊班呀?

香港跟足哂國內方法去做, 溶斷機制、 甚麼閉環式管理都係國內做出來先, 遲啲會否跟埋國內五個一政策,真係有機會 !
隨著香港注射疫苗人數增加, 由達到7成時又話唔夠,又話要等8成 甚至9成, 防疫措施不是放寬而是不斷收緊 。

而Omicorn 的感染相對是傳染高但病徵和病情係輕微, 多國報告大多數發病似流感的, 英國雖然十幾萬人感染,但入院率和死亡率都沒有上升。

bb1225 發表於 21-12-30 10:38
請問點樣search出來架?
只係用手機在CX online booking website search.  Fully booked 會話fully booked.  Otherwise 話 ‘unable to find flight…’

ema 發表於 21-12-30 10:52
只係用手機在CX online booking website search.  Fully booked 會話fully booked.  Otherwise 話 ‘unable ...
好的. 我試下. 同時都打緊比CX.

katrinafu 發表於 21-12-30 10:44
香港跟足哂國內方法去做, 溶斷機制、 甚麼閉環式管理都係國內做出來先, 遲啲會否跟埋國內五個一政策,真 ...
唔喜歡香港防疫政策,其實可以揀去歐美,自由自在旅行生活的,快活呀!

squeaky 發表於 21-12-30 09:22
我上網rebook 咗 13號,希望唔好再改
請問13/1是直航嗎?

annie40 發表於 21-12-30 11:05
唔喜歡香港防疫政策,其實可以揀去歐美,自由自在旅行生活的,快活呀!

不是喜歡與不喜歡關係,係個防疫方向問題。
睇住個防控方向去緊,已經預計到暑假回港安排係要點做 。
當然以最初注射疫苗希望換來放寬政策已經是過去式。

bb1225 發表於 21-12-30 10:28
可以係網頁 flight status 輸入日期, 出發地, 目的地搜尋一下.我見4/1係取消
5/1 係準時
...
謝謝,打去Virgin 問5 Jan 係仍然有。應該只係full 咗

bb1225    發表於 21-12-30 12:03

katrinafu 發表於 21-12-30 10:44
香港跟足哂國內方法去做, 溶斷機制、 甚麼閉環式管理都係國內做出來先, 遲啲會否跟埋國內五個一政策,真 ...

annie40 發表於 21-12-30 11:05

歐美基本上冇防疫政策(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)目標係全民染疫(emoji)(emoji)

bb1225 發表於 21-12-30 10:25
但真係好擔心HK直航又再被取消.見星航轉機, 都係在星加坡機場停留55分鐘.
而星加坡好似唔同香港咁有溶斷.  ...

我幫呀女訂咗3/1星航轉機,4/1到英國。揀下午2點幾果班出發,黃昏6點零果班機有點趕,怕有咩依郁駁唔到。不過呢啲時間,哥哥要返學冇辦法送機,有點遺憾,因為唔知幾時先可再見了。
呀女已16歲,同埋流利英文,應該可handle到。今日唔知聽日事,我相信轉機會穩陣過CX。。。要飛都快飛了。

silvia_ng 發表於 21-12-30 12:16
我幫呀女訂咗3/1星航轉機,4/1到英國。揀下午2點幾果班出發,黃昏6點零果班機有點趕,怕有咩依郁駁唔到。 ...
你個女好叻, 你又好放心阿女自已一個飛.我原本都想訂星航. 但只有單程. 回程我唔知點算.
還在苦惱中!