用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 1月頭會回英國上課嗎
樓主: lee2046
go

[英國] 1月頭會回英國上課嗎  

bb1225 發表於 21-12-30 08:09
剛看維珍網頁, 4/1真的取消了. 你快快查下一班機位
都唔知下一班會唔會陸續取消

係,我都睇咗已經唔再見到有了。。。 頭痕

幸福花海 發表於 21-12-30 08:10
今朝check email 收到通知,而家4/1所有直航都取消哂,唔知點算!

我都頭痕中。。。學校2nd semester 5/1開始接住宿學生,6/1開學,我女插班,自己未去過英國

bb1225 發表於 21-12-30 08:12
係咪英國果邊發生咩事沒有公布呢? 點解咁多機取消晒架!

似係港府改咗豁免機組人員隔離安排攪到咁

silvia_ng 發表於 21-12-30 08:15
我都頭痕中。。。學校2nd semester 5/1開始接住宿學生,6/1開學,我女插班,自己未去過英國
...
我女都係插班. 我同佢一齊過去, 又要買校服, 又要去參觀學校. 而家全部野搞亂晒. 真係好煩.

bb1225 發表於 21-12-30 08:12
係咪英國果邊發生咩事沒有公布呢? 點解咁多機取消晒架!

應該係香港這邊的防控政策越收越緊。

剛打去Virgin 改5 Jan 起飛(仲未取消),但唔樂觀

TTEE1819 發表於 21-12-30 08:20
應該係香港這邊的防控政策越收越緊。

同意,英國每天十萬八萬個cases, 但基本上生活如常。 omicron 傳播率咁高,7天內4宗就熔斷,好容易

ema 發表於 21-12-30 08:28
剛打去Virgin 改5 Jan 起飛(仲未取消),但唔樂觀
而家真係好擔心, 搞到成晚瞓唔著. 一日未上到機, 一日都唔會安樂.祝大家順順利利, 疫情快快遠離.

見步行步,雖有擔心,繼續做足航班資料搜集,做好準備功夫,隨時作出調動。

virgin 是否1至4jan 都取消了?

其實轉機都重有啲選擇吖,星航,芬蘭航空都幾好,都唔洗一定直航。

foxli 發表於 21-12-30 08:50
其實轉機都重有啲選擇吖,星航,芬蘭航空都幾好,都唔洗一定直航。
有冇收到星航有咩取消航班既消息. 如果星航可以早d飛過去, 都可以考慮.

belomommy 發表於 21-12-30 08:38
virgin 是否1至4jan 都取消了?
我只確定4 Jan 取消,上virgin 網站可以睇到邊日有邊日冇

bb1225 發表於 21-12-30 08:18
我女都係插班. 我同佢一齊過去, 又要買校服, 又要去參觀學校. 而家全部野搞亂晒. 真係好煩.  ...

我女自己過去,我係香港更擔心 都係要買校服等等要佢自己攪。已搵定朋友,in case佢要提早飛學校安排唔到接就去朋友度先。

小公主媽媽 發表於 21-12-29 21:33
我較早前打通電話問CX, 佢話會Re schedule 飛機, 可能明天有消息
我上網rebook 咗 13號,希望唔好再改

poonseelai 發表於 21-12-30 08:32
同意,英國每天十萬八萬個cases, 但基本上生活如常。 omicron 傳播率咁高,7天內4宗就熔斷,好容易
...
Omicron 既重症同死亡率非常低。好多仲要冇病癥。其實同流感差唔多

silvia_ng 發表於 21-12-30 09:17
我女自己過去,我係香港更擔心  都係要買校服等等要佢自己攪。已搵定朋友,in case佢要提早飛學 ...
你女YEAR 幾呀! 咁細個自已過去. 叫佢小心, 係咪已經搵人接機啦?我見星航有早d機去到倫敦, 但老公又話轉多一程機就增加多一點風險, 唔建議我轉機. 但又好怕5/1 CX班機又有咩差池

bb1225 發表於 21-12-30 10:11
你女YEAR 幾呀! 咁細個自已過去. 叫佢小心, 係咪已經搵人接機啦?我見星航有早d機去到倫敦, 但老公又話轉多 ...

而家疫情太麻煩,仲要轉機梗係no way la,一陣中途又忽然被取消左班機點算,寧願轉第二日等直航好d,你老公講得啱啊

bb1225 發表於 21-12-30 10:11
你女YEAR 幾呀! 咁細個自已過去. 叫佢小心, 係咪已經搵人接機啦?我見星航有早d機去到倫敦, 但老公又話轉多 ...
5 Jan CX 真係有機?剛打到電話去CX.  4 Jan 之後佢話最早係7  Jan(full).  都只係Waitlist only.