用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS French Stream/ Main Stream?
go

DBS French Stream/ Main Stream? [複製鏈接]

原來DBS註冊時要幫小朋友揀讀French Stream/ Main Stream
如果揀左French, 中文堂就會得返好少, 反之亦然。
有無家長可以分享下, 如果揀左French
中文係會教到咩程度?
   2    0    0    0

本身中文好好就可以玩埋法文
否則自己去 Alliance Française 玩法文比較現實,雖然貴
兩頭唔到岸好高風險

香港職場某些工作要求中文好勁
但是幾乎冇工作要求法文,就算不少法國公司

https://admissions.hku.hk/programmes/university-collaborative-programmes
hku - science po 有 double degree

回覆 Azzurro 的帖子

哪一類型的小朋友適合讀法文?

識中文當然選中文,法文每年得非常少人選

牛肉烏冬 發表於 21-12-28 06:55
回覆 Azzurro 的帖子

哪一類型的小朋友適合讀法文?

通常mix/non-Chinese讀
呢啲通常不會教得好深入又冇語境
我以前學校都有french揀,都係幾個mix和南亞揀,高中前多數已出國,local 家庭會讀番中文。

回覆 牛肉烏冬 的帖子

我認為同小朋友類型無關,反而同小朋友將來路向有關。如果而家已經知道小朋友初中會去英國讀書,咁揀法文都係一個選擇。英國學校基本上必須修MFL,而法文(暫時仲係)最popular選擇,所以讀幾年有助銜接。不過學校教法文速度唔算快,我個仔當年係DB中文stream,喺出面自學法文。一個禮拜一堂一個鐘,結果小六嗰時法文程度係拋離法文stream同學幾條街。

beastiebistro 發表於 21-12-28 12:15
回覆 牛肉烏冬 的帖子

我認為同小朋友類型無關,反而同小朋友將來路向有關。如果而家已經知道小朋友初中會 ...

同意
自己去AF學仲好
唔貴
法國領事館有補貼
平過晒其他課外活動
較自己學校搞的更容易就時間
地點方便
質素又有保證
反而最大問題是無語境
很難會堅持下去

回覆 宮二 的帖子

DB French Stream唔係興趣班,真係分Stream部分中文堂時間會上法文,所以唔存在夾時間問題。中文程度應該就會慢啲,不過法文都唔會特別快。所以我認為只適合已經決定初中會去英國讀書嘅小朋友。

Repeated

Repeated

French boy 一般係鬼仔或mix如星加坡仔揀,佢地都會有讀elementary Chinese,一般G11,12會有小學程度左右。佢地大部份㨂IB 或高班去外國讀

明白哂,謝謝大家指教,咁會幫小朋友揀返中文

不如睇下公海的情況
https://hongkong.consulfrance.org/French-Language-in-Hong-Kong
(原來 Alexandre Giorgini 也是 Science Po 畢業的)

香港有咩人識法文(其他文都如此類推):
法國人
法籍華人(法國搵食困難)
IB人 A Level 人
DSE 人(高中學三年培正,拿A 的話大概等如 B1 水平)
興趣班的人

我認為如果從幼稚園或者小一開始玩外語的話
要好有決心
‹ 上一主題|下一主題