用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4.5歲女,興趣班點揀
go

[音樂] 4.5歲女,興趣班點揀 [複製鏈接]

本身有上dancing class和drama class,但好快current term結束。小女本身讀國際學校,過去半年我慢慢發覺她對singing和drawing好有興趣。

1.想問下各位有冇英文教學的singing和drawing class推薦呢?

2.我都想比個女試下樂器,諗緊piano/violion,想問下大家意見,會唔會太早。請問大家有冇class介紹呢?
   0    0    0    0

zzffir 發表於 21-12-27 16:51
本身有上dancing class和drama class,但好快current term結束。小女本身讀國際學校,過去半年我慢慢發覺她 ...

我小朋友也是讀IS, 其實搵課外活動不用專登搵英文教學的,一來貴少選擇,二來應該比佢練習下中文,尤其singing drawing呢啲,唱歌通常都係英文歌。通常搵下屋企附近邊度方便和時間啱。
4.5歲piano/violin都可以,有興趣就得,1:1學不要參加group。

964000 發表於 21-12-28 07:08
我小朋友也是讀IS, 其實搵課外活動不用專登搵英文教學的,一來貴少選擇,二來應該比佢練習下中文,尤其sin ...

謝謝!請問有冇介紹呢?我住將軍澳,附近最好,最遠九龍區都可以接受

以囡囡這個年紀、開始學習piano/violion是相當理想的時間,不會太早的、重要的是找到理想的老師!
學習樂器基本每星期一次、伹花在練習的時間相當、好好安排她養成習惯、陪伴她上課和(每天)練習.....
安排樂器也會是考慮之列.....也許一學會是十多年的事!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 zzffir 的帖子

鋼琴是最好的啟蒙樂器,敲一個鍵就一個音,先拿揑音準、節奏感。打好了基礎,才學其他樂器。

王家爸爸    發表於 22-1-9 16:25

多謝大家!

giver    發表於 22-1-3 21:08
‹ 上一主題|下一主題