用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 遵理學校非常好
go

遵理學校非常好

遵理學校 (BEACON COLLEGE) 創立於一九八九年,乃一所於香港特別行政區政府註冊之私立學校。「學海無涯,茫茫彼岸,導航明燈,唯冀遵理」,遵理的使命是成為莘莘學子的領航燈,引領學生步向光明前路,走出困境,邁向成功。

遵理的主要業務為提供中學補習課程、全日制高中課程、學前教育,以及終身學習課程系列。憑著專業、用心的服務態度及優秀的師資,至今校網已遍佈全港,母公司精英匯集團控股有限公司亦於2018年7月在香港聯合交易所主版上市。現時遵理二十一間分校包括超過一百四十間課室,每年培育出數萬名學生,是香港其中一間最具規模的私營教育平台。近年,遵理積極開拓學前教育市場,幫助幼兒從小建立良好品德及習慣,亦奠定穩固的學術基礎,此外,遵理亦開辦其他實用的培訓課程,如雅思備試、韓語、攝影課程等,貫徹終生學習Learning knows no boundaries的精神。

三十年來,遵理一直致力提供最優質的教育服務,培育學生成為優秀的社會人才,「本其所學,貢獻社會」。遵理至今已發展出一套完善的營運模式,在精英管理層的領導下,近四百名全職員工上下一心,將繼續為教育界作出鉅大貢獻。

dunNga 發表於 21-12-26 23:15
我對呢間學校嘅第一印象就係,雖然係band 3,但我見佢哋嘅校風都算唔錯,又見到曾校長同老師都好似好好人噉 ...

靚次伯2021年成繼續從高位回落
考生人數越來越少 中一收生如何?

年份 考生 整體2+ 22222 3322 學位^
2021 49 62.0% 34.7% 10.2% 6.1%
2020 66 71.8% 42.4% 9.1% 7.6%
2019 74 75.2% 48.6% 13.5% 12.2%

^ 本地資助及自資

校務報告
https://lcp.edu.hk/content.php?wid=224

2020-2021
https://lcp.edu.hk/attachment/upload/files/school_project_report_2/20_21_schoolReport.pdf

我對呢間學校嘅第一印象就係,雖然係band 3,但我見佢哋嘅校風都算唔錯,又見到曾校長同老師都好似好好人噉 ...

其實好多b3中學都冇得出外食lunch㗎!

好多b1中學的功課都係直接比答案自己對自己改! 點樣做功課/做唔做功課都靠自己自律!

至於其他行政野我就唔評論, 可以向學校反映做好少少!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

校風好較重要。

個人不認同你最後寫的一句。

如果入到去一間B3中學讀,孩子由乖變超壞,還入埋三合會,你應該更加後悔。

回覆樓主:

好多資料,及教職員心態等,學生家長不易得知。
咁詳儘!一係有教職員比料,或是資深PTA成員,更甚者有機會教職員自己借EK渠道投訴!

冇一間學校係完美嘅,去到高中冇學壞,已經係萬幸!
行政呢樣野,家長控制唔到!

fatman69 發表於 21-12-27 12:45
好多資料,及教職員心態等,學生家長不易得知。
咁詳儘!一係有教職員比料,或是資深PTA成員,更甚者有機會 ...

或者隔離校呢!同等級數差唔多等殺校,成篇好似潮文泥,標題改過第二間學校一樣得
每間學校都有社會上角色,絕對反對因為收唔夠一班中一而面臨殺校

回覆樓主:

俾幾十萬一年去外國讀boarding school都冇得選擇離校食飯,食完飯可以打下波、做下運動、同同學吹下水、睇下書…大把野好做,點解一定要出外食飯?津校係靠政府續班津貼,有幾多班就有幾多資助,人工及其他開支有數得計,如果津校都咁水頭充足,其他學校仲使乜搞直資?我做過某校PTA,其實政府嘅資助真係掹掹緊,若果學校只係孤寒,低年班都唔需要更新枱櫈。壞咗投影機唔係落一張order俾教育局就可以換部新嘅。任何時候返學都應該著校服,除非學校事前准許可以着便服或其他服飾之外,聯歡活動再更換上適當嘅服裝十分合理(呢點B1a學校亦會係咁做),讀得B3其中最重要係學習紀律。至於學校態度就人言人殊,如果用消費者嘅角度去衡量一間學校嘅教職員服務態度是否合乎自己心水去釐定一間學校好與壞,咁我相信香港冇乜邊間學校可以合乎樓主嘅心水。

我地學校聯歡會可以著便服,通告附帶一份差不多10項的便服要求,除了基本的褲和裙的長度,衫長,褲款,圖案和字有規矩,連著咩鞋等等都有規定

其實我以前中學的枱枱櫈櫈,都係二手枱好明顯係油完再油,其實真心無咩所謂,用全新枱固然好,用舊野又唔係太差,唔好下下諗住要用最新最好先係最好,係好學校!

樓主其實你數家珍,咁數學校的不是,一係轉校啦,但我諗男拔果d啱你多D,先唔講你啊仔啱唔啱
唔係下下先啱哂自己心意先算係好學校

Soundervolt 發表於 21-12-27 17:51
俾幾十萬一年去外國讀boarding school都冇得選擇離校食飯,食完飯可以打下波、做下運動、同同學吹下水、睇 ...

家長好少反對留校午膳,反之老師就真係不喜歡學生留校午膳,因為要睇住佢地,工作量大左,仲係差不多日日要做。所以呢個帖似老師投訴多過家長投訴!
只係那500元書券,令人好「肯定」係家長投訴!好聰明!
點都好,已傷害到學校,今年收生必有影響!

相信樓主所講嘅係事實。但呢種情況亦係不少B3中學嘅寫照。呢類B3學校嘅主要任務,並不是教學,而係諗辦法收生避免再縮班/殺校。學校管理層日日夜夜只顧收生,搞各式各樣的宣傳活動,令教師團隊筋疲力盡,何來有精力做好日常教學?學校為了生存,可以話想盡方法。佢哋知道自己的競爭力不及其他學校,唯有將學校裝扮成校風純樸/留校午膳/關愛學生/多元化活動/STEM比賽/各式各樣的獎勵以吸引家長安排子女選擇入讀,但入校後就係另一回事:課堂沒有學習氣氛,班裡大部分學生均經常欠交功課,老師為免麻煩,索性減少功課/零家課,亦不想不停追學生交功課。表面上,你可能會覺得間學校正正常常,但其實內裡隱藏了很多問題。所以,都係以前小學老師講嗰一句:俾心機讀書,避免派去唔好嘅中學。

枱凳殘舊, 其實唔少津校就算BAND1都係咁.

冇得出去食飯, 我又覺得冇咩問題, 你想人地校風好, 學校自然有不少限制比學生, 唔通你想學校放任學生, 由學生自律? 到時你仲驚.

acgy 發表於 21-12-28 08:55
枱凳殘舊, 其實唔少津校就算BAND1都係咁.

冇得出去食飯, 我又覺得冇咩問題, 你想人地校風好, 學校自然有 ...

想有自由,就要有自律,band3學校對自己學生有幾自律心中有數。

講檯凳殘,歷史悠久的band1學校D檯凳仲殘

LeeCC 發表於 21-12-28 09:48
想有自由,就要有自律,band3學校對自己學生有幾自律心中有數。

講檯凳殘,歷史悠久的band1學校D檯凳仲 ...

所以話這個post 的樓主見識少,官津校的資源有限還要求咁高。

我孩子讀歷史悠久B1,全校設施檯凳比孩子讀的小學殘好多,初中冇得出去吃飯,校務處Admin 好亂。但我覺得選對中學,因為校風好、讀書氣氛好和師生好。

tpmon 發表於 21-12-28 11:49
所以話這個post 的樓主見識少,官津校的資源有限還要求咁高。

我孩子讀歷史悠久B1,全校設施檯凳比孩子讀 ...

想靚檯凳,可能要俾錢讀國際學校或私校,冬天課室有暖氣添呀

有一次天氣好凍,朝早陪小朋友系樓下等車,見到鄰居媽咪送兩個女上車,拿返兩件羽絨返屋企,兩個女只係著薄抓毛外套短裙,我問,佢地系學校唔凍嗎?坐系課室都凍wor。媽媽答:一入學校就有暖氣wor,佢地系課室連件外套都唔想著,你仔學校課室無暖氣?原來我系大鄉里

LeeCC 發表於 21-12-28 11:53
想靚檯凳,可能要俾錢讀國際學校或私校,冬天課室有暖氣添呀

有一次天氣好凍,朝早陪小朋友系樓下等車, ...

這個post 的樓主可考慮將孩子轉去林大輝讀,每月交學費,設施服務也會令樓主滿意。

UTB 發表於 21-12-27 23:47
相信樓主所講嘅係事實。但呢種情況亦係不少B3中學嘅寫照。呢類B3學校嘅主要任務,並不是教學,而係諗辦法收 ...

好認同最尾兩句!
好多家長小學吾理,有D就直情表態想子女冇壓力,開開心心咁讀,吾想谷!
在升中時就直入B3,冇得怨!

fatman69 發表於 21-12-28 12:29
好認同最尾兩句!
好多家長小學吾理,有D就直情表態想子女冇壓力,開開心心咁讀,吾想谷!
在升中時就直入 ...
Yes, 自己選擇輕鬆過活嘅就冇得好怨。不過有時係小朋友能力所限,大家都有心冇力……

ok3 發表於 21-12-28 12:40
Yes, 自己選擇輕鬆過活嘅就冇得好怨。不過有時係小朋友能力所限,大家都有心冇力…… ...

記得有朋友子女讀港島名小,比佢自由學習,見家長時老師神色凝重,父母問乜70幾分算差咩?
老師答,吾係差,係十分差!
幸好當時只初小,朋友調整學習策略後,小朋友先重上正軌!