用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔仔係英國寄宿家庭仲COVID
go

[英國] 仔仔係英國寄宿家庭仲COVID

通常會點安排?好擔心?

https://www.bbc.com/news/health-59683083

如果已經打齊針就唔使擔心,冇事嘅,上次我個仔個寄宿家庭女主人確診咗,唔太嚴重,只係冇咗味覺同嗅覺三個星期,喺自己屋企隔離,吽吽下就無事,呢D係英國好小事

王家爸爸    發表於 21-12-26 10:21

Thanks 已經打咗

我女10月尾中咗,要報學校,學校要求報NHS, 之後NHS 搵人拎咗個test kit 比亞女,再做一次,隔日報告係’中咗’. 由當日計自我隔離10日。 亞女同佢嘈,話由day 1, 佢自己知自己中咗,已經自我隔離,但佢哋話由NHS 出報告嗰日計。
冇藥食,只係叫你飲水,食維他命C, 休息。

FennieMan 發表於 21-12-25 13:57
我女10月尾中咗,要報學校,學校要求報NHS, 之後NHS 搵人拎咗個test kit 比亞女,再做一次,隔日報告係’中 ...

請問Vit C 食幾多mg ? 自己買?

其實真係唔洗太擔心,根本大把小朋友中咗都唔知,因為冇病徵,我小朋友都係因為break要去host family需要陰性先知中咗,留喺學校隔離一粒藥都冇食過,完全冇病徵,依家中咗我反而仲放鬆晒。

QQBBLO 發表於 21-12-25 22:56
Boots 買 1000 mg 橙味維他命C,大約£1左右,每日食半粒。注意,一般醫生既建議係每日唔好多過 2000 mg。

王家爸爸 發表於 21-12-26 10:26
Boots 買 1000 mg 橙味維他命C,大約£1左右,每日食半粒。注意,一般醫生既建議係每日唔好多過 2000 mg。  ...

boots有500mg,30粒,好似賣£0.99

王家爸爸    發表於 21-12-26 14:59

QQBBLO 發表於 21-12-25 22:56

我奶奶買500mg . 另外,屋企人有做醫生,叫我地喺啲水,滴幾滴檸檬汁

我小朋友喺德國中左,除左幾聲咳,咩事都無。
我地同住以為要隔離,點知打左針嘅唔洗...但十幾日都無點出街,但無中到。

我有同學及上左年紀嘅老師中左,似重感冒,唔需要入院,自動康復。

喺歐洲,而家中covid好少事,特別喺年青/年幼

Boots 買 1000 mg 橙味維他命C,大約£1左右,每日食半粒。注意,一般醫生既建議係每日唔好多過 2000 mg。  ...

Boots 可以可以上綱同佢買寄比佢?

Bkkleung 發表於 21-12-26 20:39
Boots 可以可以上綱同佢買寄比佢?

網購可以

https://www.boots.com/wellness/vitaminsandsupplements/vitamins-supplements-shop-by-ingredient/vitamin-C

Thanks

FennieMan 發表於 21-12-26 11:34
我奶奶買500mg . 另外,屋企人有做醫生,叫我地喺啲水,滴幾滴檸檬汁

好提議,謝謝

Sylvan 發表於 21-12-26 12:53
我小朋友喺德國中左,除左幾聲咳,咩事都無。
我地同住以為要隔離,點知打左針嘅唔洗...但十幾日都無點出街 ...
我仔仔平安夜和數個同學打邊爐,前日有同學確診, 只係喉嚨痛!已經叫仔仔食維他命C, 飲多D水。
昨晚仔仔都有少少喉嚨痛,真係擔心☹️

grace.ywp 發表於 21-12-27 11:40
我仔仔平安夜和數個同學打邊爐,前日有同學確診, 只係喉嚨痛!已經叫仔仔食維他命C, 飲多D水。
昨晚仔仔都 ...

睇吓可唔可以做個test.
我女10月都係同屋企人出去食飯,3日後突然話喉嚨痛,一做test 就中咗。其他屋企人就冇事,唔知係咪其他人已經打咗2針。我女未打針(本來學校安排咗11月5號打針,而家要隔12個星期先可以打)

回覆 grace.ywp 的帖子

其實歐洲呢邊,真喺無咁緊張,尤其細個/年青因為個症狀仲輕過感冒,又無肺炎病徵

前排已經出左變種嘅研究話病徵比之前一隻變種輕80%
反而中過招唔洗打針