用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為何中文咁深
樓主: airwalk
go

為何中文咁深  

Cherryroy 發表於 21-12-27 19:14
我囡都有呢個問題,而家p2,佢話中文深 ,唔知係咪因為睇得多英文書關係。中文差到無可再差,作都唔懂得作 ...
可能係原因之一,太過偏向某一方向,且又比較容易掌握,自然再去接觸中文就會感覺更難.

日本妹妹 發表於 22-1-1 10:50
其實中文深與否,真係好睇小朋友肯放幾多時間。
如果你問叻中文嘅學生,佢哋唔會覺得中文難。
現在大多數小 ...
的確係,我小朋友反而從小就睇中文多,唔一定係睇文化好既書,漫畫書動畫書都可以,但最重要一樣係每晚都會同佢講中文故事,所以從小形成對中文喜愛,自然能力都會好些. 但唔代表唔鐘意英文,到現在中學反而更多用英文,衹係因為中文能力已經穩定,所以中文都唔會有所影響. 叻唔叻就唔知,起碼佢都有好多中文代表作. 其實幼稚園及小學,學習係唔需要用好多時間,玩既時間比學習時間仲多,衹係小朋友對學習喜愛,自然就唔太影響佢學習.

airwalk 發表於 22-1-1 14:53
我覺得中小學應以實用為主,而太深學術留比大學以上
講得好. 我就覺得小學應該所有都要統一會更好,學術深留到中學慢慢去吸收.家長及小朋友都冇咁多煩惱事.

964000 發表於 22-1-2 11:13

都幾肯定現時的中文在初小階段係深過以前好多,因為現在D人早 ...
喺我覺得應該係學習要求高咗及早咗嚇怕好多小朋友,因此影響咗之後學習興趣,從而慢慢失去.......就算有些因此形成學霸能力,但精神好多都處於壓力邊緣中,咁樣既學習都係唔好.

airwalk 發表於 22-1-4 11:02
其實很矛盾,
平民家長要校內成績好, 爭名次, 只好操中文, 但同時知道英文重要性, 英文唔好將來出社會好大 ...
單靠努力的確唔係正常諗法,但好多人真心要睇下,小朋友係唔係真心去鐘意學習. 你若睇到佢有呢點,咁幾可肯定佢既成績唔會差得去邊.

cantona2001 發表於 22-1-5 14:14
我仔宜家小五一直有讀書習慣,英文已經睇到好多,宜家都儘量要佢睇番多d中文平衡番。之前借左金庸佢又話一 ...
所以好多野都係睇家長,小朋友學野好快,但令佢有冇心係睇家長.

日本妹妹 發表於 22-1-1 10:50
其實中文深與否,真係好睇小朋友肯放幾多時間。
如果你問叻中文嘅學生,佢哋唔會覺得中文難。
現在大多數小 ...

講得好啱!一分耕耘一分收穫
我女就係睇得中文書多,中文大有進步

學校中文深唔深見人見志,中強也不一定英弱,倒轉也如是。㨂啱有興趣的來閱讀,無話深唔深。有人小學三年級可以一星期看完Harry Potter,轉頭就去看神雕俠侶,一會又捧著Greek mythology 看得津津有味⋯

honeybibibibi 發表於 21-12-26 17:33
唔太認同。
幾時都應該係中文行先,中文好值得花心思去學,同埋我覺得應該堅守文化。
學文言都無問題架,但 ...

認同

宮二 發表於 22-5-18 00:39
學校中文深唔深見人見志,中強也不一定英弱,倒轉也如是。㨂啱有興趣的來閱讀,無話深唔深。有人小學三年級 ...
真係見人見志,以前小學中文好強,到而家中學英文,剛開始有個適應期,之後都一樣可以勒勒聲,真係攪得到小朋友學習興趣,基本上唔存在"深"呢個字.

我家国际学校,我根本处于放弃中文的阶段,实在不想折磨小朋友

回覆樓主:

小學開始既中文真係深,但我仍然堅持要比小朋友學好中文,除非我永遠唔再係華人地區生活,先會唔著重中文。至於英文,也一樣重要,因為都係世界性語言,我覺得盡量取個平衡,決一不可。或者我諗法比較傳統,覺得自己係中國人,連中文都學唔好,比較接受唔到自己係咁。

天外之人    發表於 22-7-4 09:40

中文唔好就預咗會脫離香港呢一條路,如果諗住不在香港生活當然可以只谷英文,到最後都係看看家庭的選擇

airwalk 發表於 21-12-24 12:13
中, 英, 數, 常,
可以話大部份時間都花係中文上面, 以前只係廣東話,  今日加料普通話, 將來一定有簡體字,  ...

香港梗係學中文行頭….難道學法文….如果唔想學中文只能讀國際學校…..好多父母從小先教英文,所以小朋友中文反而差….我見好多小朋友都可以中英兼顧….我自己既小朋友都ok…..學兩種語言都已經唔多…..有啲小朋友學埋法文,日文…….

真係唔覺香港中文難,比起台灣,大陸甚至新加坡,香港中文真係好淺,香港中英文都比新加坡淺,放棄中文真係一個好冒險嘅決定,而家鬼佬都一口流利中文,比喻誇張都靈活運用,反而係香港一個中英併重,有中英語境嘅地方放棄中文係錯失機會,中文將來只會越來越重要,先唔講將來要留香港搵食,萬一要返大陸搵食,識中文係好重要,新加坡一個咁騎墻邊度有利痴邊度嘅國家,好想甩左中國影響都從來冇放棄過學中文,反而係香港甩唔到大陸統治嚟放棄中文,好奇怪

中文,係好難。
寫字難
花太多時間在筆劃上,一字錯,可以在所有試卷扣分!
總會有人沖出嚟話好容易!
老實講,叫啲 好容易嘅家長,默一次書,你會懷疑自己嘅人生,或者之前享用過九年免費教育!

中文的確深,但最關鍵的問題是很多家長只希望子女英文好,結果在屋企也用英文交談。冇錯我當小朋友英語好的確好容易考到15堂或者英文變得流利。但要記着,這樣的子女英文好事因為英文是他的母語,好是應該的,但就變得中文極差,到最後被迫要讀國際學校或者去海外留學。
所以我們要吸取教訓,小朋友英文叻應該係中文英文都唔叻,而不是犧牲中文來提升英文。
真心意見🙏🏻

sisbro 發表於 22-7-17 20:31
中文,係好難。
寫字難
花太多時間在筆劃上,一字錯,可以在所有試卷扣分!
萬事起頭難,有心唔怕遲,呢兩句說話係人都識講,你所講既好難,主要係冇咗個"興趣"心,仲有就係好多人偏向咗教育英文為優先主要語言,其實中文先係香港基本功,有父母連小朋友未入幼稚園都已經谷學英文,基本功都唔想打好基礎點會好,自然到你所講既小學時候咩都話難.更唔好講中學. 且全世界都公認中文漢語係最難學語言,更何況現今全球貿易都以中國為中心,講句現實啲現在連太空都以中文為主,香港咁優越可比較容易學好中文都放棄,証得嗎?

我欣賞你咁正面!
不如,你手抄一次,你的回覆,分享一下正字正確基本功。

sisbro 發表於 22-7-19 17:42
我欣賞你咁正面!
不如,你手抄一次,你的回覆,分享一下正字正確基本功。
...
我已退下了,想學習基本功睇下以下網址,
https://c.m.163.com/news/a/HC6EOTRU0535Q8QK.html?spss=newsapp