用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 做評估有咩留意
go

做評估有咩留意

Deleted 多謝收看

dustybabe 發表於 21-12-24 11:05
我仔小一,歲半識晒26個英文字母,兩歲自己串出成首 ABC song既歌詞 (用字母砌出來,now i know my ABC, n ...

做完IQ test, 無論幾多分,孩子的爸爸仍是同一個人,不會因為IQ score而轉變他的想法。如果夫婦二人因為管教問題起爭執,需要處理的是兩位大人而不是個細路。

建議:如有需要,應約見教育心理學家/輔導員協助成個family。

至於做IQ test, 母語是中文就做番中文;這個test不是考學術水平,所以什麼也不用準備。

有些朋輩沒有帶孩子去做IQ test, 也同樣可參與資優的培育,所以今時今日好多機會,做唔做test真的無所謂。不過有啲學校可能要有一紙證明,才會推薦學生上課,咁就無辦法。

王家爸爸    發表於 21-12-29 10:39

回覆樓主:

因為IQ高分,所以接受佢任何缺點?我「估」你老公會⋯就算孩子IQ低分,一樣接受孩子的缺點,甚至畀你更愛孩子,因為佢只想孩子能做得更好(大家只係用緊唔同嘅分法,方法沒有那一套是完美/錯誤,大家(三人)一齊搵一套合適的方法)
至於你想離婚,抱歉,唔好賴落第三者上⋯⋯與孩子嘅資優(有可能唔係)或缺點無關。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我無睇到前文

不過單純睇題目,我有以下建議
孩子:有精神,唔會唔夠精神或會攰嘅狀態,肚仔唔會太飽,亦唔會肚餓,總之係要佢舒舒服服,心精平和

大人,事前可以諗一下點解想做評估,有乜生活上嘅問題令你覺得困擾?到時要同EP講嘅

同時,明白結果係點,親子溝通要先從孩子視角出發,如果你能夠感同身受,就能夠打動佢,好多日常問題都會解決到 ,當然,要包括一d 要求上嘅改變啦

恐龍家

piyohk 發表於 21-12-26 17:03
因為IQ高分,所以接受佢任何缺點?我「估」你老公會⋯就算孩子IQ低分,一樣接受孩子的缺點,甚至畀你更愛孩 ...

從回應中可以大概估到樓主同老公的矛盾 : 一個要包容, 一個要管教

我的仔仔可能同樓主的兒子一樣好多問題(已確診的問題應該更多)
我地去做評估(精神科醫生, 心理學家, 職業治療師等等聯合評估), 各專家都沒有評估佢的智商

主診醫生話, 首先要處理咗佢情緒和行為的問題
而要我地家長加強管教, 唔可以放縱佢

其實道理都好簡單, 佢的行為問題係或唔係因為資優, 都要解決架
(所以IQ test唔係優先要做既嘢)
唔會因為資優就唔處理, 唔係資優才要處理
不過當遇到仔仔出狀況, 我地會從佢的角度去理解佢, 盡力咁幫助佢
包容同管教從來唔係矛盾嚟

我都係睇唔到原文,不過從標題同回應,我既建議係,多啲包容,俾多啲時間小朋友玩。

我自己反思咗好耐做唔做評估
我覺得好睇我遇到的老師
如果老師願意包容+用唔同方法同有資優或ADHD特徵的小朋友溝通,我覺得係唔需要做
但如果老師係比較舊一套,我覺得有一份「評估」係手,會比較好

joyce_yanli 發表於 21-12-29 14:42
我自己反思咗好耐做唔做評估
我覺得好睇我遇到的老師
如果老師願意包容+用唔同方法同有資優或ADHD特徵的小 ...

我當年是請教了身邊一些朋友和專家,再讓阿仔參加了一個浸大辦的暑期活動,參考了教授的評語;最後敵不過好奇心,所以帶他到中大做測試。
評估前後,並沒有改變夫婦二人對他的管教和培育。我哋是較嚴的家長,雖然放他在國際學校唸書,因此也有較多空間給他做自己喜歡的事情。

回覆 Radiomama 的帖子

俾空間佢做鍾意的事好重要
我問過好多人,有人覺得做咗清楚d,始於有d發展支援係要有報告
亦有人覺得唔做好過做,唔好標籤

我自己未排到做(我排港大)
我現時係傾向「做」,唔係想知佢係定唔係資優/幾多分
而係想知我應該點做(有時面對老師投訴,真係身心疲倦)
亦都想排除佢adhd的可能(係另外的評估)

說實我,我唔覺得我仔叻
佢學野有時係快,但有時亦有塞住情況
對有興趣的事係好投入

sorry好似騎劫咗原post
但個小朋友係自己
佢係/唔係 有咩優點/缺點
我做父母都係要接受陪伴
亦唔可以將佢變成「理想型」

回覆 joyce_yanli 的帖子

咁我個仔好彩又遇到啲老師都OK,係唔好彩遇到個老竇唔OK

joyce_yanli 發表於 21-12-30 12:56
回覆 Radiomama 的帖子

俾空間佢做鍾意的事好重要

明白你啊,尤其小朋友越細越自我中心及情緒化、唔明白規矩,就更容易被傳統學校的老師標籤。
我哋較好彩,阿仔到小學二、三年級之後都好穩定,又可能參加多咗群體活動(童軍),所以冇咁擔心;又可以專注發展和培育。

Radiomama 發表於 21-12-30 21:20
明白你啊,尤其小朋友越細越自我中心及情緒化、唔明白規矩,就更容易被傳統學校的老師標籤。
我哋較好彩, ...

群體活動例如童軍,球隊,對小朋友學習規矩紀律,減輕自我中心是非常有幫助

回覆 小曳人 的帖子

多謝你回覆,我收到結果了⋯⋯結果同我預料嘅一樣,永遠最清楚仔嘅就係媽媽
不過細分係出乎意料之外
佢WMI好高,拉高左分數
講咗俾老公聽佢都好驚訝,但係會同我平心靜氣傾吓以後點樣教佢

多謝各位回覆🙏

小曳人    發表於 22-1-29 20:07

回覆 galatea 的帖子

我知有間唔知係協康定耀能,家長眼中都覺得好商業化,政府好似有資助的,但學費收到好貴,同私人機構無分別

博思會都有公益金機構lung住,學費都係同私人機構一樣貴,同埋沙田果間嘢啲人好無禮貌,問佢點樣教同埋睇多少少資料睇,好似趕客,又唔識答專業問題