用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Econ 同BAFS差異
樓主: ac917
go

Econ 同BAFS差異

chun媽 發表於 22-4-30 21:05
講得好好, 仔仔學校BAFS 的DSE成績較佳, 所以我叫佢揀BAFS, 中四讀了一個月之後, 就話好煩, 立即請求學校轉 ...
我女S4,選左Econ,Geog,Bafs,M1,我女Bafs可能因為有興趣,所以好高分,Econ不過不失。上年選科,佢參考學校歷年DSE各科成績,Bafs有9x-100%有4+,Econ都有9x%有4+,佢話証明依2科學校教得唔差,所以佢就選依2科,今年讀落都唔差。

妹妹頭 發表於 22-4-30 21:50
我女S4,選左Econ,Geog,Bafs,M1,我女Bafs可能因為有興趣,所以好高分,Econ不過不失。上年選科,佢參考 ...

真是要睇下DSE老師教出來成績如何,我們Bafs無数據可跟,所以真系吾會考慮!

我果個選左bafs , basic concept 都搞唔掂, 依家s5, 點算?

Rainy 發表於 22-5-11 19:12
我果個選左bafs , basic concept 都搞唔掂, 依家s5, 點算?

一係drop科,一係私補
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ANChan59 發表於 22-1-4 14:31
BAFS是不是分 Management 及Account,煩可能係Accounting?抑或兩個都係?

我個仔BAFS 揀咗Management, 佢話佢呢科唔使點讀都容易拎到高分。唔知係咪靠寫一大堆嘢加埋吹水就得,我見佢啲成績真係唔錯。我仔亦有讀Econ, 但係呢科佢又麻麻。

妹妹頭 發表於 22-4-30 21:50
我女S4,選左Econ,Geog,Bafs,M1,我女Bafs可能因為有興趣,所以好高分,Econ不過不失。上年選科,佢參考 ...

我仔同你女選嘅科一樣喎!

Rainy 發表於 22-5-11 19:12

哈哈!等我仔放榜睇吓拎到咩成績,叫我仔同你個補下過啲料比佢啦!

kiu-mummy 發表於 22-5-17 12:57
我個仔BAFS 揀咗Management, 佢話佢呢科唔使點讀都容易拎到高分。唔知係咪靠寫一大堆嘢加埋吹水就得,我見 ...
我女讀Bafs(Accounting),佢學校依科同Econ DSE成績都好好。而且,阿女一早已諗定讀BBA Finance Accounting,所以至選依2科。Geog同M1純為興趣。

妹妹頭 發表於 22-5-17 13:55
我女讀Bafs(Accounting),佢學校依科同Econ DSE成績都好好。而且,阿女一早已諗定讀BBA Finance Accountin ...

我仔就揀BA 嘅Management,因為佢唔鍾意計數。

妹妹頭 發表於 22-5-17 13:55
我女讀Bafs(Accounting),佢學校依科同Econ DSE成績都好好。而且,阿女一早已諗定讀BBA Finance Accountin ...

請問依家邊間U讀呢科好?以前我果個年代poly最好

Lovelybbs 發表於 22-5-17 22:28
請問依家邊間U讀呢科好?以前我果個年代poly最好
我都唔知喎,但阿女自己以科大為目標,理大為次選,不過到時都要睇餸食飯。

kiu-mummy 發表於 22-5-17 13:02
哈哈!等我仔放榜睇吓拎到咩成績,叫我仔同你個補下過啲料比佢啦!
...
我自己本身都係讀accounting, 不過亞仔唔比我教, 話我好惡喎. 都諗緊搵外援, 你個方案可以研究下