用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Econ 同BAFS差異
go

Econ 同BAFS差異 [複製鏈接]

請教呢兩科讀上高中同對大學選科的差異?感激感激
   6    0    0    0

以我所知,沒有大分別。
以中大的專業會計課程來說,只計4C+ any 2 electives

Jasber 發表於 21-12-31 20:27
以我所知,沒有大分別。
以中大的專業會計課程來說,只計4C+ any 2 electives

非常感謝你回覆,我了解一下升高中,呢2科分別適合邊類形學生選修?

ac917 發表於 22-1-3 11:05
非常感謝你回覆,我了解一下升高中,呢2科分別適合邊類形學生選修?

個人覺得 Econ 易讀點, 因較貼近生活, 但隨之而來的問題就是難取高分, 不容易摘星。

據說 Econ 是第二 popular elective subject, 而 BAFS 的 drop out rate 很高的。

ac917 發表於 22-1-3 11:05

Econ 比較多吹水、抽像同理論,腦筋轉數快嘅男生一般比較喜歡讀。
Bafs 多數計,較死板,要step by step去做,錯一步隨時由頭錯到尾分數盡失,但內容相對直接不用太動腦筋,一般適合比較細心嘅女生,亦因為呢科煩,drop科率一向較高。

所以普遍喜歡理科嘅男生(轉數快但怕煩),通常都會揀Econ。較細心唔怕煩但理科冇咁強嘅女生就會喜歡揀 Bafs。

Jasber 發表於 22-1-3 15:14
個人覺得 Econ 易讀點, 因較貼近生活, 但隨之而來的問題就是難取高分, 不容易摘星。

據說 Econ 是第二 p ...

真係好多謝你再次回覆

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-3 23:04
Econ 比較多吹水、抽像同理論,腦筋轉數快嘅男生一般比較喜歡讀。
Bafs 多數計,較死板,要step by step去 ...

謝謝你仔細解釋,咁兩科讀起上嚟同考起試上嚟的確有明顯分別(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

ac917 發表於 22-1-4 12:18
謝謝你仔細解釋,咁兩科讀起上嚟同考起試上嚟的確有明顯分別(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️
...

我兩個仔都係理科人數強,兩個都有修 Econ,大仔中四曾經選修 BAFS ,但覺得呢科好煩好嘥時間,非常討厭,所以中五已 drop。修 Econ 佢哋用嘅時間就唔多,可以唔駛點溫書,細仔來年考DSE,ECON 我只係買咗幾本練習同 PP 比佢操下,佢話其實冇乜嘢要溫,學校暫時比佢 ECON PG 係 5*  .

樓主可以睇下孩子性格,或者叫佢試下做 ECON 同 BAFS 嘅練習比較下,再決定想選修那一科。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-4 12:41
我兩個仔都係理科人數強,兩個都有修 Econ,大仔中四曾經選修 BAFS ,但覺得呢科好煩好嘥時間,非常討厭, ...

BAFS是不是分 Management 及Account,煩可能係Accounting?抑或兩個都係?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-1-4 14:31
BAFS是不是分 Management 及Account,煩可能係Accounting?抑或兩個都係?

近數年DSE數據大概係咁:

科目       考生人數  5**    5*+    5+

BA-Acct.     6500    1.5%   6.0    15

BA-Mgt       2500    0.8    2.8     7

Econ        10000    2      7      18

一般讀BAFS4未分stream。但到中5,我細路間學校,唔比同學揀business management了!

econ好過BAFS

我仔當年仲未分,不過AC應該好少少。

BAFS我女中學只有Accounting

阿女形容take呢科同學仔個個做到生意失敗咁

洋蔥頭媽咪    發表於 22-1-4 17:23
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ok_ko 發表於 22-1-4 15:29
近數年DSE數據大概係咁:科目       考生人數  5**    5*+    5+BA-Acct.     6500    1.5%   6.0    15BA ...

多謝你的引證解釋。

我的經驗會計有多些數計,較易取分,管理較多寫嘢及記憶,而且較難教,可能學生及老師都較少選擇管理。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-4 16:43
我仔當年仲未分,不過AC應該好少少。

會計多些計數,較易欏分。

gracelam 發表於 22-1-4 17:01
BAFS我女中學只有Accounting

阿女形容take呢科同學仔個個做到生意失敗咁

點解生意失敗咁?

我的經驗會計係幾易讀及考高分的!

ANChan59 發表於 22-1-4 18:33
點解生意失敗咁?

我的經驗會計係幾易讀及考高分的!

唔知呀! 我以前進修讀過account係煩D咁囉!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-1-4 18:35
唔知呀! 我以前進修讀過account係煩D咁囉!

在讀工程學士第二年,及MBA Core會計都係A+, 88+/100,所以印象係好易。

Economic 反而难些取高分。

我兩個仔都係理科人數強,兩個都有修 Econ,大仔中四曾經選修 BAFS ,但覺得呢科好煩好嘥時間,非常討厭, ...

謝謝你意見,感激感激

講得好好, 仔仔學校BAFS 的DSE成績較佳, 所以我叫佢揀BAFS, 中四讀了一個月之後, 就話好煩, 立即請求學校轉讀ECON, 幸好學校肯讓他轉科
‹ 上一主題|下一主題