用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 st paul convent
go

st paul convent [複製鏈接]

請問學校有冇排名次?校內競爭大嗎?一定要外補?

英小課程除咗中文都用英文,咁老師用英文教定會用中文解釋呢?謝謝
   8    0    0    0

回覆 muimuihipper 的帖子

利申先: 幾十年師姐(K1 讀到當年中7) +現役網教
以我所見,全英文教,近年英文無十多年前咁好。你問我,以我所見,SPCS的全盛期該是10-15 年前。近年英文真心無以前咁強,但唔代表比你的課程淺。換句話講,多數要外補。

之前停課期,學校IT較弱,做成有教學Backlog的情形。

但佢收的小朋友同教學方向都係傾向要小朋友較活同鑽深的思考,所以學生整體來說係好Sharp的,宜家都仲係。

但英文真心跌左唔少。

多謝師姐回覆。幼稚園上的小朋友咪有好大落差?學術真係比一般私幼淺,好驚跟唔上

muimuihipper 發表於 21-12-27 23:55
多謝師姐回覆。幼稚園上的小朋友咪有好大落差?學術真係比一般私幼淺,好驚跟唔上
...

學術唔係比一般私幼淺,係比一般卷幼都淺,所以冇咩人完全靠學校,一係外補,一係自己跟。

你係Paul Con幼稚園生定小學生?上Paul Con 小學定係去另一間。我見你向小學區出帖,以為你係小學。
我睇完你回覆有D  R頭。

我只知佢英文,其他我無理。以英文計,佢初小重文法,教材本身係好的,但如小朋友話老師無教係可信的話(因唔否定有可能係小朋友無聽書/真係老師無教),唔外補好易好低分。

佢地教材看,文法的方法的有Framework咁教,絕對係好野來的。但就算老師有教,咁大Class,再加咁細,要推開呢種思考方法,大Class的話,只會有小數收到的。

再上高D的話,真係好睇你自己點睇,不過不失你都OK,可以唔補,但你擔心同人比唔上,就會要補。

要唔要補真係好睇個人心態的。我當日都係上到中4 至發力變主動學習,至爆上,但我由細至大未補過一次習。我同我父母都對我的只係"不過不失,無肥佬,但又低分(默書除外,默書真係無乜失過手),無欠功課,跟住再比學校分入成績唔好的超Hea 班 "的學業都無太多的壓力。。。

我升中大抽奬,番唔到原校,即日一交表比校長,收番入原校,入資優班。跟住我躺平,睇TV時數冠絕全級(我相信我當日的TV時數,時到今日都好難有人破到我Record。。。汗),只有默書一路標青,Test同Exam都唔肥佬,但多數梗梗合格,中4 當然被編入Hea 班,遇到改寫我人生的老師,發力,變左學覇至今。但無論高高低低我都未補過一次習。

3Meowshome 發表於 21-12-28 13:00

你係Paul Con幼稚園生定小學生?上Paul Con 小學定係去另一間。我見你向小學區 ...
所以讀書真是好靠自己,當然補習會有幫助,但想自己進步而補,定被安排而補,效果可能不一樣!

你係Paul Con幼稚園生定小學生?上Paul Con 小學定係去另一間。我見你向小學區 ...

我個囡係幼稚園生,嚟緊升Paul con 小一

多謝師姐意見。

請問當年係升唔到原校所以大抽獎?再入資優班?唔知有冇理解錯……即係唔跟成績揀人?

謝謝

muimuihipper 發表於 21-12-28 14:56
多謝師姐意見。

請問當年係升唔到原校所以大抽獎?再入資優班?唔知有冇理解錯……即係唔跟成績揀人?
當年我地係用學能測驗,個System玩法同2家好唔同的。我只記得升中派位,我去左間中文中學,真心屎得,我D中文去中文中學真係好出事的。咁阿媽就同我去校長門口排隊。當日所有收到派位唔係原校都係咁。我好記得我有D同學要同校長向房傾吓至收番。我係無的,一見我向門口就收番,之後中1-3 我係向成績好果班的。果時無講明辺班係資優之類,但係大家心知的。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... B%E6%B8%AC%E9%A9%97
上面係學能測驗資料,但我記憶中玩法係唔同的。

唔係個個學生要考,而係抽樣咁考。我好記得我小 6 定小 5 果年,上上吓堂比老師叫出去話要考呢個學能測驗,同我一班的只有另外2位同學要去禮堂考呢個試。老師向我地 3 個行去禮堂考時仲細細聲同我地講,唔好考太好。但老師話我地考係用來幫學校的Standard做Reference,佢理論上係用學生成績再Match首選學校的Standard咁派位,但當時無人認為係用成績計,因從來都極多奇怪派位結果。所以家長,學生同老師都傾向視作大抽獎。

係派位後,Paul Con會留起小部份位用來收叩門(包外辺學校同原校大抽獎出事的)的。我記憶中我果屆收外邊學生係加埋大抽獎由其他學校過來的係好少數,大部份都係原校上。我係80 年代頭升中的,所以好耐了。

回覆 PTL_L 的帖子

其實補習向香港計,以前係2 大類,最近加左一類,有3類。
以前的2大類等同補充主流教育做唔到的。香港學校大班制,但教學最理想係分Sets,即是按科按表現分流。呢個可避免左Stigmatise一些學生,因唔同人唔同科有唔同表現,同埋Sets可較Flexible,可以變。要行大班教學要做到Differentiated的教學至得 (Differentiation向Tasks定Contents度都現時都係有爭議性的)。但香港因各式原因,做唔到Differentiated的教學,出現跟唔到的無有效的Intervention,資優的又Stretch 唔到。家長就會外補。D跟功課/補底班 其實就係等同Intervention,D拔尖班咪等同Stretch囉。

第 3 類唔講住了。

3Meowshome 發表於 21-12-28 17:08
回覆 PTL_L 的帖子

其實補習向香港計,以前係2 大類,最近加左一類,有3類。

好詳盡嘅分析(emoji)(emoji) 大班教學真係好難教到全部人都識
‹ 上一主題|下一主題