用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Dbs vs CKY
樓主: bbchu0316
go

Dbs vs CKY  

如果英文口音係重點, 咁cky好似比較適合

jbbmom 發表於 21-12-28 12:24
如果英文口音係重點, 咁cky好似比較適合

agree. 在香港,英文始終分兩種,一種for 考試,即英文可拿5**,grammar可以好好,好似年年話考唔到第一都唔开心果位,你听到佢英文講得幾好,但一听就知本地人。第二類係日常生活英文,dse可能冇5**,但你合埋眼尼听,以為係鬼佬講嘢,d鬼佬重要城日問你边度來?係咪來HK出差?哩種英語考dse好可能拿唔到5**嫁。
但係,講得通,听得明咪0K羅!呵呵

decelerate 發表於 21-12-28 09:53
我見本地幼稚園升ESF 入咗Grade1 (=k3)幾個月 ,口音有翻天覆地的改變。所以我對CKY有較大的大期望。想查證 ...

口音除了老師,朋輩間互相也大影響,ESF比較多native/near native/ABC小朋友,local school始終都係non native多, 而且初小後比較難大改。

想知口音真如此重要嗎?
英國各地的口音都唔同,美國亦是. 澳洲都有澳洲口音.
印度人講英文都不會因為口音問題而自卑,一樣都非常presentable.
為何華人容不得有華人口音?
只有一點需要在意,即係思維方式唔同.

CXW    發表於 21-12-28 18:29

回覆樓主:

CKY 英文,數學,Science, music 全部係英文, 同學間多以英文溝通, 家長反而最擔心係中文同普通話Presentation! 所以不如擔心中文好過啦,IB中文唔淺嫁,CKY 唔比中文考Second language 嫁

Missmeeow 發表於 21-12-28 16:54
想知口音真如此重要嗎?
英國各地的口音都唔同,美國亦是. 澳洲都有澳洲口音.
印度人講英文都不會因為口音 ...

係囉!成日俾人笑我地d广東式普通話口音。唔好理人咁多啦,種之你講到,人地又听得明咪得囉。

decelerate 發表於 21-12-28 09:53
我見本地幼稚園升ESF 入咗Grade1 (=k3)幾個月 ,口音有翻天覆地的改變。所以我對CKY有較大的大期望。想查證 ...

我個人感覺cky小朋友英文好過視頻好多,我識幾個y3-y5,都係鬼佬口音。

我估呢幾年變化好大,諗下十年前cky無咁熱門、幼稚園小朋友英文水平可能無咁叻。校長都話建校初期好多小朋友都聽唔明英文老師講乜,依家反而要著重中文。其實ib學校唔好只睇分數,cky九成以上畢業生中英文都考language A呢一條就足夠吸引,好似無其它學校做到咁(如有請指正)。language A 同B可以爭2-3分,所以我覺得cky成績真係幾好。

deco99 發表於 21-12-29 20:12
我個人感覺cky小朋友英文好過視頻好多,我識幾個y3-y5,都係鬼佬口音。

我估呢幾年變化好大,諗下十年前c ...

尤其近年入學的小朋友, 英文好多學生已經接近母語水平, 校網睇到創校校長分享近年學生既英文水平 同十年前 真係已經另一層次, 連校長都唔擔心學生英文,反而更想鼓勵學生 多看多說中文, 雙語都要係母語程度

其實如果好想讀ib, 就無懸念,一定係揀cky. DB 最多都係1/3 去考ib, 而且,通常係最叻個批,所以相比之下,cky ib 成績係好唔錯。

回覆樓主:

其實近呢幾年,小朋友英文水平提升咗好多,好多上小一前己學哂phonics, 睇書己睇chapter book,屋企又有語境( 雖然係菲 傭,但睇Netflix 己學唔少), 所以依家好多小學口語都唔錯,例如,英華( 上網聽到都ok),

但講到英文去到神级,唔係淨講同聽,讀同寫都緊要,尤其寫,要鍛煉多D,先至有神级。
所以, local school學生寫嘢好過IS,一D都唔出奇。

lambeanmama 發表於 21-12-24 19:35
其實無論幾多人同你講cky 好,也不見得你能輕易放手男拔。計歷史、計人脈、計brotherhood等男拔明顯全勝。 ...

多謝你的看法。好中。

Cky 我很喜歡它的語境,及好多presentation 機會。我也很希望孩子能有 NET 囗音。我出黎做野,真係發覺 NET 囗音好重要。

Cky 我的憂慮的是教學笵圍好 loose, 我仔唔自覺,上堂亦唔留心 , 我怕佢跟唔到課程。我怕如果跟唔到,到時要再轉校,除了IS 外,冇乜選擇。同埋想請問cky 德育及紀律培育會比較鬆嗎?

Db 我怕係欺凌問題,聞說欺凌嚴重,小朋友又寸。。。

老實講,DB 光環效應太大,好難放棄。不過DB 品格培養及欺凌問題是我最担心的地方。

多謝你的分享。

bbchu0316 發表於 22-1-3 04:38
多謝你的看法。好中。

Cky 我很喜歡它的語境,及好多presentation 機會。我也很希望孩子能有 NET 囗音。 ...

就你提出關於cky的問題,我可分享一點看法:

先說語境,語境是無容置疑的。小一是粵教中;小二起普教中;我家庭語言是廣東話;小朋友在校是英普;學校playground language是英文。至於口音,我覺得有少少「睇個人」、「睇悟性」;我小朋友初小,我又不覺得是「鬼仔口音」;但又不算好重「華人口音」;總之是流利英語,與外國人溝通毫無障礙咁。但如希望以口音作選校考慮,建議你還是選國際學校。

再談課程問題。你說得很對,我個人覺得cky對初小學生的自律自學要求比基礎學術要求高。學校無電子家課冊,小朋友如果唔專心上堂,不用心寫手冊,真的可以甩晒所有野。但小一上學期,老師會每天檢查手冊,幫小朋友學習自我管理;小二時,小朋友有較大「自主權」,我小朋友會選擇性寫手冊。佢在校已完成的功課就不會寫落手冊了。專心上堂,是很重要的一環。只睇工作紙,好像學校很淺;但和小朋友傾吓,又發現佢地在學校其實討論很多的。我很欣賞學校在初小時對呢點嘅重視,其實在哪一間學校讀書,也需要慢慢建立正確而良好的學習態度。家長可以跟到幾多歲呢?難道初中還是在家長群中問功課嗎?

德育和紀律不覺得寛鬆,也不算太嚴。小朋友在課室內只要不影響課堂,站起身,伸伸腰也可以。但也不能說不嚴;有些課室規矩,老師也有要求。但肯定不是一定要你乖乖坐定定的風格。初小學生,睇落都普遍純品,唔覺有太多行為問題(起碼在我認知中也不覺有)。

睇吓有無其他更資深的家長補充。希望幫到你。

giver    發表於 22-1-3 20:56

多謝你的看法。好中。

Cky 我很喜歡它的語境,及好多presentation 機會。我也很希望孩子能有 NET 囗音。 ...

其實你對 DB 已經有咁差的既有印象,我諗你都係選擇另一 option 較好,以免日後發生任何擬似不快事件 你都會後悔同怨自己

Vana 發表於 22-1-3 09:54
其實你對 DB 已經有咁差的既有印象,我諗你都係選擇另一 option 較好,以免日後發生任何擬似不快事件 你都 ...

咁樓主都係提出疑問。事實上,真係有好多「都市傳說」;很多事大家都講到似層層;我也「聽不少」;但聽返來的,又未經證實,不應再轉述;但作為家長,問多兩句,考慮多一點也很正常。

我覺得諗完樓主都係會揀DB的(emoji)

多謝你的看法。好中。

唔計個人興趣、家庭語景,CKY playground language 係英文,我小朋友連自言自語都係英文。不過每個家庭對口音有唔同追求,IS 版果邊家長部份係要求用到 slang、好地道既英/美英文,eg. AIS, CDNIS, GSIS, ESF;另外有個 post 提過既 CAIS 都未做到,我理解 CKY 再低一點。大約,單聽 conversation 唔睇樣, IS 學生你會覺得係外國人,CKY似係 ABC。

之前有家長 post 過條 youtube channel,我都好 surprised 原來 7年前班小朋友咁唔同,宜家初小果班相對流利好多。好多家長只留意到口音,但片段中小朋友既 presentation 其實內容好唔錯。我自己都跟過,唔易做:要處理時間管理、內容要 fruitful, presentation 要背晒份稿,咁多人前 present 又驚。初頭year 1 一年一個 science project, year 3 三科都有 project。

同 local curriculum 比,CKY 係 loose, IS 更 loose,如果呢個對你家庭係一個問題,我覺得疊埋心水讀 DB,CKY 轉返傳統好難,將來後悔 DB 轉返出去較易。當然,在我立場唔認為 CKY 叫淺,只係 focus 既野唔同,傳統學校可能專研緊 32 x ?0 = 640;CKY 可能專研緊 Vivaldi four seasons 點去欣嘗、理解唔同段落既感情;又或者傳統學校教緊 grammar、捉緊 spelling; CKY 喪睇書同時任你寫,最緊要寫到你所想,grammar、 spelling 先放下,睇得多、寫得多就會識(唔係唔教,小朋友 year 3 教 tenses,但一早已知咩時候用咩 tense)。

Vana 發表於 22-1-3 09:54
其實你對 DB 已經有咁差的既有印象,我諗你都係選擇另一 option 較好,以免日後發生任何擬似不快事件 你都 ...

Hello Vana, 明白你係 DB 家長,聽完我咁講,會不快

認同樓上所講,各神校也有各自的都市傳說。希望你能多多向我們這班迷途家長透露一下真實情況。

多謝你。

lambeanmama 發表於 22-1-3 11:04
咁樓主都係提出疑問。事實上,真係有好多「都市傳說」;很多事大家都講到似層層;我也「聽不少」;但聽返 ...

唔駛諗,佢99.99%一定係揀DB

回覆 Jean1769 的帖子

始終係好多家長心目中spcc dbs dgs 才算神校,呢啲光環又真係好難捨得放棄

lambeanmama 發表於 22-1-3 11:04
咁樓主都係提出疑問。事實上,真係有好多「都市傳說」;很多事大家都講到似層層;我也「聽不少」;但聽返 ...

明白的,係我解釋得唔清楚 其實見之前都有唔同家長分享過有關,唔單止 DB, 我見其他學校都係, 我發覺好多家長對某啲學校都有好深嘅既有印象, 其實解釋嚟都冇乜用的 個人認為

一來一位家長見到嘅 ,接觸到既唔代表啲咩 (我指我自己) , 二來都見身邊有唔少朋友有時入咗唔同學校都後悔.... 例如有朋友入其他學校之前既有印象學校課程太鬆散.... 入到學校又好多課程上不滿意 (其他學校), 所以我先有以上嘅回應

希望樓主唔好介意   同埋揀到合適小朋友既學校

回覆 Vana 的帖子

非常同意. 同一件事, 唔同人既睇法都好唔同.