用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Dbs vs CKY
樓主: bbchu0316
go

Dbs vs CKY  

請問happy 龍幼升讀DB小一唔外補跟到嗎?so far 都無太超前學習學術,好擔心讀唔掂..

halu_aki 發表於 22-1-3 18:45
請問happy 龍幼升讀DB小一唔外補跟到嗎?so far 都無太超前學習學術,好擔心讀唔掂.. ...

你小朋友考小有冇外補及上面試班?

回覆 bbchu0316 的帖子

keep住每星期1堂課外英文,面試班上佐最基本果d 15堂,無外補過其他學術

halu_aki 發表於 22-1-3 18:45
請問happy 龍幼升讀DB小一唔外補跟到嗎?so far 都無太超前學習學術,好擔心讀唔掂.. ...

自己教唔教到?

halu_aki 發表於 22-1-3 19:06

keep住每星期1堂課外英文,面試班上佐最基本果d 15堂,無外補過其他學術 ...

咁你小朋友好叻,dbspd 好難考

回覆樓主:

為數唔少嘅DB仔(同家長)對自己成績要求比較高,雖然功課唔多,但要名列前茅就要加把勁。洗補唔補習好睇家長同小朋友本身點同佢溫書,同你對成績的要求。記得入DB唔好只係讀書,盡量參加多啲課外活動/比賽。

另外,小學bullying情況唔常見,家長同學校都唔會容忍。校巴是小巴型,校車依依照顧到。所以唔洗太擔心。而校風係冇咁嚴,如唔會check指甲、髮型、校服等。你可以中午放學係附近觀察下,睇睇仲實際。

decelerate 發表於 22-1-5 10:31
為數唔少嘅DB仔(同家長)對自己成績要求比較高,雖然功課唔多,但要名列前茅就要加把勁。洗補唔補習好睇家 ...

唔好意思,請問你有無DB嘅校車路線表?我心急想睇下邊個位置上車,謝謝

mybaby1668 發表於 22-1-5 18:38

唔好意思,請問你有無DB嘅校車路線表?我心急想睇下邊個 ...

Pm

decelerate 發表於 21-12-24 10:48
CKY英文好嗎?我睇前幾年一些Grade 4 project representation YouTube片,英文口音和積極參與性,令人有點 ...

https://www.sundaykiss.com/education/garetht-%e6%b9%af%e4%bb%a4%e5%b1%b1-%e5%a7%9c%e6%bf%a4-%e8%94%a1%e7%b9%bc%e6%9c%89%e5%ad%b8%e6%a0%a1-%e6%98%8e%e6%98%9f%e8%82%b2%e5%85%92-sk02-554898/?fbclid=IwAR0oAAQ1i1nxNOp0h6546ehxushCr36Gf7hC57YPTkcp5KN7IQYQZIZVFmo
見呢個post講起CKY畢業生英文

回覆樓主:

I also watched Samuel Wong’s video related to CKY as introduced earlier in this post, which was 7 years ago.

At the same time I discovered some CKY primary presentation on science projects in YouTube (which were last year videos, may be some online submission during school suspension in covid time), English and presentation were quite good. Can also reference it which are more updated ones.

decelerate 發表於 21-12-24 10:48
CKY英文好嗎?我睇前幾年一些Grade 4 project representation YouTube片,英文口音和積極參與性,令人有點 ...

我小朋友由k1讀IS讀到Y4,上年插Y4 CkY成功,佢班都有2個外籍同學,全班同學都Fluent eng溝通,我哋間IS都好幾個考插班入CkY,所以你唔需要擔心accent問題,二個班主任一個NET,一個PTH老師,跟我小朋友讀IS時無分別,我小朋友同學放學打比佢同what s app都係全英,我入到去CkY反而擔心中文,因多數係寫作為主,好靠你平時是否喜歡閱讀,去到Y4都唔多功課,每日都係3樣左右,個半鐘可完成,無默書,一年二次考試,我女仲可以日日放學去玩同煲下劇,同佢之前係舊校無分別

mslam1016 發表於 22-1-11 09:14
我小朋友由k1讀IS讀到Y4,上年插Y4 CkY成功,佢班都有2個外籍同學,全班同學都Fluent eng溝通,我哋間IS都 ...
都唔係間間 IS 滿足到家長對 accent 既追求,我另一個小朋友讀 IS,都有同學認為學校本地人比例高、英文唔夠「英」而轉走。
不過系 CKY 我擔心中文多過英文。個人覺得唯獨中文科,以閱讀為主要學習模式係唔夠:我小朋友唔鐘意睇中文書

993rs 發表於 22-1-11 10:44
都唔係間間 IS 滿足到家長對 accent 既追求,我另一個小朋友讀 IS,都有同學認為學校本地人比例高、英文唔 ...

我哋初小,每天出盡九牛二虎之力去威迫利誘小朋友睇中文書。我覺得睇得多,有絕對幫助。我同我小朋友講,佢可以選擇唔睇,唔睇我就搵其他小學嘅中文詞語表同佢默書。佢自己揀。(emoji)(emoji)(emoji)

964000 發表於 22-1-7 18:40
https://www.sundaykiss.com/education/garetht-%e6%b9%af%e4%bb%a4%e5%b1%b1-%e5%a7%9c%e6%bf%a4-%e8%94% ...

他在早前的訪問中,他便大方分享自小喜歡看Disney Channel和YouTube,特別喜歡處境劇《The Suite Life of Zack & Cody》,加上細個鍾情英文歌,特別是Eminem的歌曲,來自學英語,學到Native的腔調。

其實佢講出個重點,講得好唔好,唔係靠學校,有興趣先至重點,我完全明白佢意思,因為我個女都咁,唔係讀IS, 但都有一口native 英文。

windlam88 發表於 22-1-11 16:12
他在早前的訪問中,他便大方分享自小喜歡看Disney Channel和YouTube,特別喜歡處境劇《The Suite Life of  ...

想請教你小朋友怎樣學得 native tone? Thx

Missmeeow 發表於 21-12-28 16:54
想知口音真如此重要嗎?
英國各地的口音都唔同,美國亦是. 澳洲都有澳洲口音.
印度人講英文都不會因為口音 ...

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-59457015
Parag Agrawal: Why Indian-born CEOs dominate Silicon Valley

之前睇過報道
認真 mode
香港人要係美國成功,最好學印度口音

同一時間都好多大陸口音人士去美國參加股票上市儀式
所以學北京、上海,溫州,廈門口音說不定比印度口音更好
不過印度口音都分好多種

我小朋友比較熟悉 gujarat口音,因為幼稚園好朋友父母來自該地方。。
天城文(書寫方式)好正

Azzurro 發表於 22-1-12 01:50
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-59457015
Parag Agrawal: Why Indian-born CEOs dominate Sil ...

佢地既 domination 證明左口音能力同口音並冇正接掛勾。就呢個問題我系 IS 版比兩位完美 accent 追求者話足我10幾頁

當年讀書遇過位印度 professor,莫講話口音,連 fluency 都有問題。但佢有料,大學繼續請佢、學生繼續上佢堂,班鬼仔平時坐最後都要上前面爭位坐(因為坐後面真係聽唔到佢講乜)。

btw 華人有 Singlish。初時鬼仔會 make fun,但最後好多時都會被星加坡人既熱情(加上能力)溶化。個人幾受落口音,我覺得佢 distinguish、表達左唔同既文化背景。

回覆 lambeanmama 的帖子

好有同感, 見到真係笑左, 其實我仔本身中英文書都會睇. 某一日佢返黎話想買dog man, 因為班主任講左俾佢地聽, 佢覺得好好笑, 一方面慶幸加深左佢閱讀既興趣, 另一方面令佢覺得大部分學校中文/英文用的reader唔好睇, 好悶..我仔唔肯讀d中文書既時候, 我地就問佢你係咪想去d好多背默同默書既學校 (no offence, 只係指出學校教學方式唔同其他學校), 跟住佢就肯讀

你好﹗有興趣知道最後樓主揀左CKY定DBS﹗