用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Dbs vs CKY
樓主: bbchu0316
go

Dbs vs CKY  

兩間都好唔同下喎
其實乜唔係應該家長最清楚想比d咩學習環境比小朋友咩
係咪就因為人人覺得某間最「神」就揀果間?
定係因為人人覺得咁神 所以放唔低?
咁不過其實樓主都只係想了解兩間學校的校風…

回覆樓主:

聽聞cky中學部老師流失率高,因為教IB的好吃香,cky比dbs學費更高,交通又唔係好方便,長遠計DBS好D。

apap08 發表於 21-12-25 10:06
聽聞cky中學部老師流失率高,因為教IB的好吃香,cky比dbs學費更高,交通又唔係好方便,長遠計DBS好D。
...
但我聽人講DBS教師流失率也高,而且中學因為有買人做運動員,因此學生質素參差。聽說當運動班臨近比賽,會有近半班的學生缺席,不過我不知道是不是真的。

回覆樓主:

DBS安成績分班,冇錯成績有參差。學校資源充足,一定物有所值。

牛肉烏冬 發表於 21-12-25 10:55
但我聽人講DBS教師流失率也高,而且中學因為有買人做運動員,因此學生質素參差。聽說當運動班臨近比賽,會 ...

各種運動港隊基本都係曬幾間名校, 佢哋經常要出國比賽訓練, 上堂缺席十分普遍

lambeanmama 發表於 21-12-24 19:42
其實咁樣開名讓人search一位學生的表現出來,好像不太好吧。

CKY當然不是甚麼神級勁校,但學校讓我孩子有 ...

Samuel 是位好老師,很感謝他的分享。我搜到的是 2014 的片段,看到各位可愛的同學仔,仿如時光倒流,十分窩心。雖然小兒小女未有幸出鏡,但我認識的 cky 大小朋友都很大方,他們多不會介意分享學習時的點滴,也好幫助大家多了解孩子們主動學習的情境。

windlam88 發表於 21-12-24 18:12
睇完 youtube CKY samuel wong, 真係比較一般,當然好過津校,但比IS 有一大段距離。
...

多謝介紹 咁好睇嘅片! 孩子們的學習表現都非一般的好啊! 得幾個小四學生一組,包辦 主題創作、資料搜集、排版,幾星期內已經可以圖文並茂咁介紹,唔容易呀!
p.s.  (如果我曲解咗您的意思,請諒!)我估閣下可能擔心佢哋啲英文咬字、口音等,不過可以放心啦,我認得片入面幾個靚仔靚女,佢哋今年 IB 一定考得好好,應該已經有齊靚靚大學 offer 在手啦。

bbchu0316 發表於 21-12-23 08:56
小兒有幸有以上 offer。

請問Dbspd / cky 校風如何?

樓主問的是「校風」,答案只有一個: 「兩間都好,恭喜!Happy holiday!」
我們卻都在此借題發揮,請諒!   

回覆樓主:

剛剛睇了youtube 片,講真, d 細路的英文同presentation又真係無我想像中咁好。我原本以為英文係流利鬼仔鬼妹級同埋好presentable,始終由一年班開始就好多show and tell (聽聞)

可能要好talk得native英文真係要ischool?

Jean1769 發表於 21-12-23 23:31
當然,CKY現在也屬神級,IB平均成績over 40. 愉快學習又無乜功課,仲要是男女校,的確可以一比,而我相信 ...

Cky不算是神級
分數就係IB的誤區
IB 不能只看分數,最重要係有什麼科目收
Cky比較其他好少medicine and law
好多去到42-44,通過唔到面試,medicine唔收

littlechen 發表於 21-12-26 22:06
Cky不算是神級
分數就係IB的誤區
IB 不能只看分數,最重要係有什麼科目收

唔係好明。IB高分唔係就想讀乜都得?

我本身真係當CKY屬神級類。因為英文應該甩甩聲又好presentable. 但睇完youtube想像中又有點落差. 但無論如何CKY應該係一間讀得開心成績又唔錯的學校

Jean1769 發表於 21-12-26 22:30
唔係好明。IB高分唔係就想讀乜都得?

我本身真係當CKY屬神級類。因為英文應該甩甩聲又好presentable. 但 ...

當然唔係
IB 只有IBDP 才有高認受性
另外入non jupus 考神科要面見加作文
過到才能錄取

Cky的確係讀得開心又成績唔錯
只有考IB 才能做到活動教學

littlechen 發表於 21-12-26 22:39
當然唔係
IB 只有IBDP 才有高認受性
另外入non jupus 考神科要面見加作文

呢樣就唔係好明。
IB成績好支筆一定得,而CKY一直都強調present照計學生都好presentable咁面試都應該okay, 咁點解會面大學神科時過唔到關呢

Jean1769 發表於 21-12-26 22:43
呢樣就唔係好明。
IB成績好支筆一定得,而CKY一直都強調present照計學生都好presentable咁面試都應該okay, ...

因為non jupus位少,又有db Spcc 國際學校考
其他IBDP 都係一樣presentable
神科競爭比jupus 大好多

littlechen 發表於 21-12-26 22:46
因為non jupus位少,又有db Spcc 國際學校考
其他IBDP 都係一樣presentable
神科競爭比jupus 大好多

咁又係,多謝詳細解釋!

又見不實資訊,似是 無良商人 又在趁機炒作。明智家長 請勿被誤導,或浪費金錢聽「講座」。   

睇完全部video, 英文表達真的不太流利,似乎只比一般學校好少少,如果對英文有高要求家長應該會覺得失望。

感謝分享 cky 的日常片段
小學四年班而已,雖然不完美,但是我相信比絕大部分學校好了
作為一個 12年嘅學校,到高中先判斷都未遲
(想當年我自己中五左右先開始經常講英文。。)
有或者有沒有其他 LS IS 日常片段可以比較一下?
睇下咩小學比 cky 更好?
如果要比的話,公平一點,其實應該包括中文一起比較,因為都係語言科

之前我睇過 tsl 日常片段,我覺得做法很透明
之後我嘗試搜索香港 LS IS 名校睇下有冇日常片段
我發現幾乎完全沒有
tsl 幾乎係獨家
https://www.youtube.com/c/tslcampustv
(不如大家都評價一下 tsl 嘅英文?)

回覆 牛肉烏冬 的帖子

DBS既DSE成績其實比好多BAND 1A學校都差,可能得BAND 1B程度,比果D運動員音樂人拉低左分數。而佢既IB又應該只是得幾十個位,唔是人人簡得,唯一就是個校名好聽D,但實用性唔大,好睇唔好用。