用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。 ...
樓主: 牛肉烏冬
go

比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。   [複製鏈接]

myhappylife 發表於 21-12-23 19:02
真心想知仔仔in DBS當日表現如何?因樓主你講到仔仔各方面都仲係似K1…
介唔介意講仔仔係大中細b?
...

樓主仔仔數學超哂班,剩係呢樣就夠啦

首選DB,次選SMC

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 14:35
我們不想兒子跳級就讀,只想隨正常年紀升班,發展各方面能力(包括社交) ...
選邊間好,網友們都俾左好多意見,咁我就講下應跳班但唔跳班既壞處吧。
我小朋友當年讀官小,老師常常投訢佢上課唔專心,有次更打電話泥,話佢上A堂拿B堂d書泥睇,老師重話,我雖然知道佢係個可以一心二用既小朋友,但佢都需要學識上堂規則嗎...我聽到後angry到爆. 返到屋企後鬧到佢死,佢當時驚到只係勁喊,喊住話我下次唔咁,下次唔咁,再自然自語咁話,唔知點解老師d咁簡單既野都要講咁多次,我真係覺得好悶...對唔住呀,對唔住呀,我下次唔咁...佢繼續喊...(講起我都有d內疚)
我係想講,唔係父母想唔想佢跳班,而係如沒法安排適當內容比個小朋友學,好可能會影響左佢既學習動機同學習態度

gabejang    發表於 21-12-25 08:12
ipki    發表於 21-12-24 10:48
小曳人    發表於 21-12-24 07:35

medicine 發表於 21-12-23 08:48
樓上甘多位,點解唔係一致建議揀SMC尼?

樓主手中咁多好嘢,就算簡邊間都重有大把好野會放番出泥喇,冇必要花口水去sell樓主去定唔去SMC吖,最重要係幫到哩類資優小朋友啫

twhkleung 發表於 21-12-23 21:39
選邊間好,網友們都俾左好多意見,咁我就講下應跳班但唔跳班既壞處吧。
我小朋友當年讀官小,老師常常投訢 ...
其實呢個in principle又係雞頭定鳳尾既問題。。。係咪無一定答案呢
明白有啲家長比較關注全人發展既問題,學術得,心智人際未得,又未必係好事

有小朋友返地區小學,都係上堂唔專心,程度又淺,佢啲野識晒
老師見家長,投訴話佢上堂個頭不斷轉,前後左右望
(仲有上堂傾計傳紙仔,但捉唔到)

但佢又係一心幾用,上堂抽佢答問題永遠都答到
同埋佢習慣左自學,睇大人書,唔駛努力溫習成績都好好

因為學校唔俾跳級,屋企安排轉校,小朋友唔肯
最後小學考左24個級一,中學入左神校,大學再入神科

我係想話其實都好睇家庭support同小朋友本身點handle
學校配合到當然好,學校配合唔到又唔一定出事。當然家長要留意小朋友情緒

(同埋其實本身可以一心幾用的小朋友,跳左級都唔一定專心)

yhchanchan 發表於 21-12-24 01:25
其實呢個in principle又係雞頭定鳳尾既問題。。。係咪無一定答案呢
明白有啲家長比較關注全人發展既問題, ...

我都明白你意思,可能我講得唔請楚,我意思係跳班而不是跳级,既學生係小二年级,但例如數學特別好,等同小五水平,但其它科仍然是小二班,但數學是小五班,如此類推,咁又可以在心智發展上按小二水平教導,但某學科也可滿足小朋友的求知容。正如上例,小朋友愛看大人書,原因極有可能小二書本未能滿足佢,就好似食飯未食飽,為有繼續去揾野食一樣道理。
當然,學校制度下唔可比佢食飽d,佢咪返屋企食大人書來滿足囉,没問题的,反正可年年拿幾個级一都幾好吖!
但如果你比佢跳班,去到一個合適水(既深到佢必須專心先明白,咁佢上堂時個頭咪唔會两頭轉囉,因為水平已去到佢唔專心學,就會唔明,反屋企靠自己去睇又唔夠時間。但如果佢咁都重唔專心,既水平还仍未到達佢食飽的水平。
這里制度是要滿足大部份正常學生學習需要,特別叻果d,為有跟正常进度去,和海外制度不同,雖仍有级的概念,但每科都安個別學生能力來教。
比如,一個學生平一均能力係80%,咁個平均值可能係(80十80十80十80十80)/5=80,但也可能係(100十100十80十60十60)/5=80. 前者為大路的正常學生,後者為有個別能力特強,既資優學生,所以常听說,太叻既细路通常在其它方面會有不同的問題,差別是有沒有被發現而已。
都係果句,學生年纪小,未有能力為自已安排,靠父母了,什么形式最適合,父母应該是最清楚的。

回覆樓主:

BTW, db可能都好適合資優仔,我有個friend, 佢果仔讀完幼院还未能好好表達,给果小一入了特殊學校,点知两年后,学校話佢係資優,轉左去DB,一值讀到中學畢業,冇跳级,但DB对d仔真係訓練得好好,我friend話佢個仔S3暑假,已自己一個人跟義工團體去非洲幫人同做生活體驗!真正的全人教育。

醒目開學勳章 貢獻勳章

twhkleung 發表於 21-12-23 21:39
我小朋友當年讀官小,老師常常投訢 ...
sad but true
好多時,走過先知要考慮嘅野比預機多

我仔到呢一刻都無跳班,但我報寫過3次信比唔同校長,我發現有呢個仔,我連mission impossible 都敢做,明知唔可能都去試,為乜? 邊個又忍心見到個仔日日喊唔要返學?

twhkleung    發表於 21-12-24 23:04
恐龍家

twhkleung 發表於 21-12-24 04:14
我都明白你意思,可能我講得唔請楚,我意思係跳班而不是跳级,既學生係小二年级,但例如數學特別好,等同 ...

在國際學校,如果數學高度資優,有需要是可以安排佢地過去中學部上數學的。
就算其他科目,如中英數也會按不同程度分stream教導,例如小時候spelling叻的考20個字,冇咁叻就10個,分派的reader也有不同levels, 因材施教。
佢哋又唔會叫咩精英班補底班,係班內好自然的發生。
就連PE如swimming lesson, 也有按程度分兩批教的。
所以個「沉悶率」係比較低的唔止活動教學咁簡單
津校有課程限制相信很難做到,直私可能彈性啲,不過都要看校長老師mindset,同始終有測考要比較,到時又比人話不公平

回覆 twhkleung 的帖子

呢樣嘢好似當年去PKC個校長有提過,英數強的學生會安排去高年班上個啲堂。

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 03:19
各位用家好,想請教各位以下幾所學校的校風、課程、教學模式及課外活動,以供在下比較哪所學校會較適合兒子 ...

睇完你嘅描述,我淨係諗到,如果你寫嘅係事實,你有個咁出色嘅仔,無論喺邊度,就好似漆黑中嘅螢火蟲一樣,咁鮮明,咁出眾…..喺邊間學校都好,都係好易俾人起底

回覆 牛肉烏冬 的帖子

你仔顯然是讀書材料。
我仔是就讀DBSPD的,課程比一般同級深兩年。學校是英小,所有通告或日常師生溝通著重英語。學校有要求學生選擇一種樂器去學,疫情前有安排課外活動給學生參與。父母的involvement(交齊功課、温書等)是需要除非佢好懂得自治。樓主可能少咗一批女仔競爭,所以我估男校中的機會相對高咗。

kyleebc 發表於 21-12-24 17:17
回覆 牛肉烏冬 的帖子

你仔顯然是讀書材料。
謝謝提供意見亦多謝各位賜教及用心分享

DB 8/1 先係最後註冊日子
我們再商量一下

真心多謝各位提供意見
祝大家小朋友都能入讀心儀學校,聖誕節快樂

喇叭茶 發表於 21-12-24 15:22
睇完你嘅描述,我淨係諗到,如果你寫嘅係事實,你有個咁出色嘅仔,無論喺邊度,就好似漆黑中嘅螢火蟲一樣 ...

多謝提點
我們現在很少參加公開比賽,因為不想兒子會有壓力,亦不想他過份著意比賽成績。
至於中英音體興趣班,每星期每項只上一堂,愉快享受學習過程。

資優的孩子其實很多,我仔的同學在N班時已能計算五位數加減了。當時我們聽到也很驚訝!
而這同學,現在收到的 offer 比我兒更多。

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 03:19
各位用家好,想請教各位以下幾所學校的校風、課程、教學模式及課外活動,以供在下比較哪所學校會較適合兒子 ...

好奇想問一下 ,YouTube search 那些key word 可以自學1000以內的加減、九因歌、25以內平方數?

SMC 其實有冇基督教背景?

sasa_mom 發表於 21-12-25 03:10
SMC 其實有冇基督教背景?
天主教

醒目開學勳章 貢獻勳章

牛肉烏冬 發表於 21-12-24 20:13
多謝提點
我們現在很少參加公開比賽,因為不想兒子會有壓力,亦不想他過份著意比賽成績。
至於中英音體興 ...
想分享少少比賽壓力問題

從細細個俾仔去比賽 (佢K3開始學圍棋) 就唔覺得比賽係比賽,只係GAME!
輸咗一局喊,我問佢仲要唔要繼續玩,佢要!
贏咗,我贏佢鍾意睇圍棋書,比人努力,所以係努力嘅成果

佢今年中三,面對過大大少少嘅比賽 (科學、數學、圍棋、scrabble,音樂 etc ) 同公開試 (WCT, 5級樂理, IELTS,IAL) 校外考試 (科大雙修),我最近問過佢,其實有無壓力?
佢話無,從來都無壓力,除咗IELTS,因為個氣氛好唔同 (無手機,無書响手,唔出聲,坐响度等叫入房考speaking)

所以,好好同孩子傾下,係咪真係覺得"緊張",亦好好處理孩子抗逆力,過份保護係害咗佢,面對壓力又發揮到,係一種必需技能

我自己都覺得好變態,點解一個12-13歲嘅細路,可以兼顧日堂功課,仲要預備考公開試/操卷?但如果呢d野佢都處理到,成績又好,呢個training 絕對比 17-18歲去考公開試更辛苦,但仔~係要佢辛苦d,長大先有擔當!佢仲肯聽大人講野嘅時間好有限,資優兒好多時更早反叛!
我都打算出年俾佢讀boarding school,為之後入大學作"生活訓練" 準備 ,學習自理 (佢d時間的確放得太多响學習上面)

可能我多口咗,每個家庭有佢自己一套教養方針..

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

btw 的確有唔少資優兒,咪就係大約2% 囉
如果响名幼,就更多,因為家庭對早期教育好重要

恐龍家

回覆樓主:

Delete
‹ 上一主題|下一主題