用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。 ...
樓主: 牛肉烏冬
go

比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。  

wg_ann 發表於 21-12-23 10:54
世事都給你看透

傳聞中的收藏家

piglover 發表於 21-12-23 09:46
有d人係考多幾間嚟練習面試技巧。儲經驗,打大佬?
LS必收,大佬何在

醒目開學勳章 貢獻勳章

我們沒有宗教信仰,希望替他揀選一所校風良好,又可以在學業及課外活動中取得平衡發展的學校,藉此打好基礎,為長大後到海外負笈升學做好準備。

我真係好認真去睇樓主呢段野,但我唔係好睇到家長期望... 除咗上面呢句
如果係單單呢句,以上幾間學校都可以

不如講下,你想佢第時係個點樣嘅人?我總係覺得唔同學校,學生嘅氣場都有少少分別

SMC/LS/APS/DB
我會先out APS,因為已有全香港最出名嘅男校offer,你APS 畢業都會報返,咁就無謂啦
然後再問:你覺得校友圈子緊要嘛?
我發現好多人好鍾意呢樣野,但我個人係無感覺嘅

如果你都係一樣的話... 繼續
你覺得孩子們學習差異對你小朋友學校有無影響?你會唔會想去一間差異較少嘅學校?
also,男女校同男校又有無影響?

我好肯定咁講,你個仔唔會係band 3 學生,所以LS直屬收唔哂小學畢業生呢樣野對你無影響
反而學習能力高,但學校無為能力高嘅學生做任何調適呢樣野,你可能要小心考慮 (LS)

上面提到跳班,SMC 可安排全級跳或分科跳,成績好會有獎學金 (免學費)
DB就,係一間各有各精彩嘅學校,但同學家境相對係最好 (我好衰,我自己唔鍾意d同學太富貴,我地家係窮養兒嘅)

如果俾我揀你手上個list for 我仔,我會揀SMC,我會清楚知道佢會得到學校好多嘅支援同培養,而LS/DB 係要屋企發功
可惜,我老公係睇品牌同錢嘅人,所以佢一定會揀LS,就算話佢知,個仔會痛苦幾年....

btw,我仔K3時,應該都有小3-4 嘅數學能力,中二已考IAL數,少少忠告,諗清楚想佢點行,想點教,唔教~佢會無咗學習動機,教得深~就會上堂悶,响呢件事上,SMC 可以配合,LS唔駛諗!DB我唔清楚,只知佢地會收跳兩級嘅外來生,但自己友點玩,真係唔知,不過聽過個case,高中等入大學,學校俾佢响學校做類似TA,唔係上課,但當佢係全日校學生,呢個真心唔錯!打發到時間,又學到野!

good luck~

IYY    發表於 21-12-23 19:03
恐龍家

小曳人 發表於 21-12-23 11:23
我真係好認真去睇樓主呢段野,但我唔係好睇到家長期望... 除咗上面呢句
如果係單單呢句,以上幾間學校都可 ...

呢度你最有資格講呢翻說話

zaba    發表於 21-12-23 11:50

分析得好好!好有心機!

客觀嚟講十分之認同smc係最適合 資優學生,不過我唔相信會有人放棄 DB/LS揀smc。如果有的話一定會成為考小界legend!

iba 發表於 21-12-23 11:43
分析得好好!好有心機!

客觀嚟講十分之認同smc係最適合 資優學生,不過我唔相信會有人放棄 DB/LS ...
估唔到"一語成讖".

統一口徑:SMC

仲有一大段解説

你真係好好人,寫咁多

如果小朋友資優,其實DBSPD可能更加適合。
朋友個仔在DB發展的好好,資優通常會有多多少少性格脾氣,同學老師都包容。出去比賽也容易組隊

佢哋冇打算跳級,因為覺得其他科目也需要時間去掌握,社交技能等等,希望佢可以多享受學校生活。

樓上分析得太好

咁其實已經揀到啦
個答案就係DB囉

因為冇人會放棄神校

回覆 iba 的帖子

因為某些原因,爸爸對兒子讀LS有保留,而我們亦諗過兒子個性是否更適合入讀男女校所以亦有報名不同的直小嘗試。

回覆 小曳人 的帖子

謝謝你用心分析

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 12:54
回覆 iba 的帖子

因為某些原因,爸爸對兒子讀LS有保留,而我們亦諗過兒子個性是否更適合入讀男女校所以亦 ...

咁祝你有SPCCPS offer
可以放返DB/LS出嚟

SMC啦

認真:乜有人真係會放DB咩?又唔係vs SPCC/CKY

醒目開學勳章 貢獻勳章

認真答,我個人認識兩個有性格嘅case

女,DG vs 德萃,阿女in 完德萃就响其他學校面試唔出聲,明玩野,最後雖然DG offer,無讀

仔,又係in 過幾間之後,對SMC 一見鍾情,其他學校玩野,無記錯YW 係有offer嘅,DB無,仔又係話非SMC 唔讀,所以放YW

所以唔好話無,只係家中惡人有幾惡

恐龍家

朋友說他朋友仔仔讀緊LS,亦有考DB,只是沒有報名其他直小。
基於未諗清楚男女校是否選校因素,所以我們先報埋其他直小,待最後仍有機考選擇。

小曳人 發表於 21-12-23 13:45
認真答,我個人認識兩個有性格嘅case

女,DG vs 德萃,阿女in 完德萃就响其他學校面試唔出聲,明玩野,最 ...

唔係呀嘛?要德萃放DG?除非見到佢封DG offer 信,否則真係好難相信

我唔係懷疑你,但你要知道呢個世界真係有好多人吹水唔抹咀,好似上年考小group好出名果個offer姐都吹自己有DG但無人信

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 03:19
各位用家好,想請教各位以下幾所學校的校風、課程、教學模式及課外活動,以供在下比較哪所學校會較適合兒子 ...
DBS好啲!LS一般津校,學生參差,有勁有差。逛收插班生撐住。升中時又勁收自行,統一派位得好少位!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jean1769 發表於 21-12-23 13:52
唔係呀嘛?要德萃放DG?除非見到佢封DG offer 信,否則真係好難相信
同我講嘅係我當年上司,我信佢,佢唔係香港人,人家係大馬地主,無必要响呢d位吹水
佢地諗野方式係有d特別

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

73662710 發表於 21-12-23 13:57
DBS好啲!LS一般津校,學生參差,有勁有差。逛收插班生撐住。升中時又勁收自行,統一派位得好少位!
...
年年150+ 小學畢業生過到馬路呀,承諾收哂band 1 + 2
想點?

73662710    發表於 21-12-23 14:33
恐龍家

DBS入面可能多資優仔,朋友話沒有感覺有特別support,如果要support , 應該SMC較好!

回覆 iba 的帖子

這間不會有offer因為沒有收到2nd in通知