用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。 ...
go

比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。  

各位用家好,想請教各位以下幾所學校的校風、課程、教學模式及課外活動,以供在下比較哪所學校會較適合兒子入讀。

小兒暫有 SMCLSAPSDBSPD offer ; YW 則完成2nd in,未通知會否有 3rd in。Waiting list 則有幾間,例如CKY,因補上機會不高,不在此詳列了….

先講講小兒個性及能力,他喜愛音樂、擅長不同類型運動,學習能力強,記性頗佳,但不會主動閱讀,必須有父母陪伴,才有興趣拿起書本閱讀,並分享書中內容。

語言方面,因家中主要以粵語溝通,中文能力較英文能力優勝,聽說讀寫都能應付;英文則可以應付聽讀寫,但暫不能以流利英語對答。數感頗佳,K1時透過看YouTube 學懂1000以內的加減、九因歌、25以內的平方數等。最近,能掌握運用心算計算兩位乘兩位的乘法題目。經數學機構評估後,整體程度大約是小學三年級。

我們沒有宗教信仰,希望替他揀選一所校風良好,又可以在學業及課外活動中取得平衡發展的學校,藉此打好基礎,為長大後到海外負笈升學做好準備。

以上學校有津小、直小、男校、男女校,各有優點,因此想聽更多用家意見。懇請各位用家賜教分享,萬分感謝。

你都係LS,DB揀一間。個人認為DB較好

恭喜你呀有這麼好的offer 仔仔好叻
我會選DBSPD
既然有DB LS想問你concern 啲咩(呻利)

當然是LS或DB。但你自行入到LS,即係好大機會有阿哥響LS讀緊or阿爸係校友?前者必選LS,後者正常都會選LS,因為LS同DB係傳統死敵,阿爸有school spirit 的話正常唔會俾個仔入DB⋯

再客觀d睇,當阿爸冇咩所謂,就要睇下阿仔鐘唔鐘意競爭?DB係由小一開始需要強度競爭,入到去你會發現個個都係勁人,唔係只係講讀書,而係一切包括音樂體育。響強度競爭環境下讀上去,優點係較容易做到叻人。DB又係真龍,讀得叻又有IB,但相反讀得冇咁叻就要讀返DSE,而DB嘅DSE成績同IB都有一段頗大距離⋯

LS因為係津校,入面雖然都有極多勁人,但因為有大抽獎入,學生質素會比DB參差,個人認為校內競爭應該冇DB咁大(但比一般學校都大),所以讀得應該冇DB咁辛苦。同埋佢地唔駛俾學費,體育同音樂同DB相差唔遠,因為學屆男子組比賽通常都係呢兩間入final。但係LS頂盡80%入LSC,唔係真龍。

恭喜你好咁多好offer , 如果男校不是問題 ,我會選LS
另外如果你不打算in YW  ,可考慮盡早通知學校 ,高枱貴手,留個機會比多一個小朋友進入3rd in  

回覆 yin0101 的帖子

應該難啲,好多人都會想有多啲offer喺手㗎

樓上甘多位,點解唔係一致建議揀SMC尼?

PS:特別係講希望高擡貴手個位,既然想多個靚位~~~下面接龍,全部係SMC

反正講到尾,都唔會因尼度講乜就選乜啦,即係醉翁之意不在~~

回覆 yin0101 的帖子

同意

medicine 發表於 21-12-23 08:51
反正講到尾,都唔會因尼度講乜就選乜啦,即係醉翁之意不在~~

世事比你看透(emoji)

回覆樓主:

冇宗教 但有LS即係必收生。
LS 必收生走去考SMC, APS, YW 係乜嘢玩法?  

小朋友K3有小三程度數學,睇吓邊間最令佢發揮到

medicine 發表於 21-12-23 08:48
樓上甘多位,點解唔係一致建議揀SMC尼?

點解要選SMC?

放棄神校要SMC? 咩玩法?

iba 發表於 21-12-23 09:38

有d人係考多幾間嚟練習面試技巧。儲經驗,打大佬?

為壓力測試

樓主情況比我會揀DB 仔仔咁資優 入DB同學之間學習差異細

回覆樓主:

認真答。
我會揀一間容許跳級嘅學校。 有咁嘅資質讀完中六先入大學係浪費時間

mamab5    發表於 21-12-23 10:36

等spcc

angelanala    發表於 21-12-23 11:17

回覆 medicine 的帖子

完全認同!

回覆 牛肉烏冬 的帖子

有LS,其實其他都可以篩走,何不早早篩走,俾多啲機會人?

世事都給你看透